Onderwijs
Voor een besturingssysteem als Linux was het steeds moeilijk om bij aanwervingen de juiste mensen te vinden. Linux opleidingen komen hier en daar van de grond, maar zijn moeilijk te beoordelen.
Red Hat heeft nu die leemte gezien, en start een programma om scholen opleidingen te laten geven, die uitmonden in een zogenaamd "Red Hat Certified Engineer"-diploma. Dat stukje papier kan zeer nuttig zijn voor studenten die de arbeidsmarkt betreden. Doordat het besturingssysteem vrij beschikbaar is en er cursusmateriaal voorhanden is via internet blijft de kost beperkt. Het systeem wordt ook opengesteld voor non-profit opleidings-instellingen.

GNOME is the future (*)
Het vrije besturingssysteem Linux, en de software die ervoor geschreven wordt, bereikt een punt dat door de commerciele bedrijven oorspronkelijk niet voor mogelijk werd gehouden. Terwijl het vroeger allemaal als een zwakke afspiegeling van de "echte" unixen werd beschouwd, wordt nu soms echt het roer overgenomen.
Zo is de grafische interface voor Linux niet vastgelegd; je kan kiezen uit KDE, dat qua naam erg doet denken aan de Unix-interface CDE, en een GNU interface die Gnome heet, plus nog vele andere.
Gnome is nu in de versie 2.0 officieel verkrijgbaar voor Solaris. Dat is een unix versie voor Sun servers, waar normaal CDE op draait.
Sun tast voorzichtig de vrije software wereld af, en bracht met zijn vrije Office, gebaseerd op Star Office, al heel wat beweging in de softwaremarkt.
Gnome bestaat ook voor HP-UX, en BSD, en wordt bij Red Hat Linux standaard als gebruikersomgeving geinstalleerd.
(*) uit een SUN whitepaper (GNOME_adoption_WP11003.pdf): "Why Gnome? GNOME is the future."



.

Kroupware
KDE ondergaat intensieve werkzaamheden. Het is bij de SuSE en Mandrake Linux distributies de standaard gebruikersomgeving.
Een van de vernieuwingen aan de gebruikerslaag tussen het systeem en de mens dient om gemakkelijker "kiosk" systemen te kunnen installeren en onderhouden.
Behalve alle componenten om het besturingssysteem te gebruiken bevat het ook een aantal programma's, zoals Konqueror, een browser. Doordat Apple de kern van de Konqueror browser uitkoos voor hun eigen browsersoftware op OS-X, werken er nu dubbel zo veel programmeurs aan deze software.
Het e-mail programma bij KDE is enorm geëvolueerd, en zal binnenkort versleutelde bijlagen kunnen gebruiken. KMail wordt verder aangevuld met KOrganiser, een agenda/kalender-programma dat via een server gemeenschappelijk kan gebruikt worden. Een nieuw programma is Kolab, een serverprogramma voor gebruik van een gemeenschappelijke agenda. Op dit moment gaan de beta-tests door van de 1.0 versie, die te vinden is via Kroupware.kde.org
De nieuwe versies zijn mee een resultaat van de keuze van de Duitse overheid om te investeren in het zogenaamde "Kroupware" project. Ze hopen daarmee onafhankelijke en veilige software te ontwikkelen voor het bedrijfsleven.

Wat de Openbare Aanklager niet kon
Ondanks de in de VS al jaren aanslepende monopolie-klacht tegen MS, en de principiele veroordeling van het bedrijf, was er nog niet veel te merken van maatregelen, integendeel.
Nu blijkt er een evolutie te zijn die sterker is dan de Amerikaanse Justitie: de Free Software Community. Onder invloed van de vrije software gemeenschap lijkt MS nu zijn prijzen voor software te moeten gaan verlagen. Ze maakten melding van de druk van de open broncode programma's bij hun laatste kwartaal verslag.



.


.
.