Database Worm
Het voorbije weekend (zaterdag 25 januari) was er sterke vertraging te merken in het internetverkeer, vooral in de VS, en bepaalde verbindingen zoals die van UUNET/Worldcom kregen het moeilijk, en ook 5 rootservers reageerden niet meer. De oorzaak was een kwaadaardig programma dat zich automatisch verspreidde over bepaalde servers. Daarvoor maakte het gebruik van een beveiligingslek op Microsoft SQL Servers die niet voorzien zijn van een recente correctie. De lek was enkele maanden geleden vastgesteld door David Litchfield, en met Service Pack 3 zou ze verholpen worden. De worm gebruikt poort 1434 om zich te verspreiden, en sommige providers sloten dan ook resoluut deze poort voor alle verkeer, waardoor database verkeer met MS SQL servers onmogelijk werd en allerlei toepassingen gehinderd werden. Ook bij MS zelf liep het netwerkverkeer aanzienlijke problemen op omdat de worm in hun netwerk geraakte.
De aard van deze worm is opvallend. Deze keer wordt geen gebruik gemaakt van een onvolkomenheid in typische netwerk serverprogramma's als domeinnaamservers, webservers, of mail servers. Het betreft hier een database server, die dikwijls zorgt voor de achterliggende gegevens die de inhoud van een website uitmaken.

Het gebruik van dat principe is enorm gestimuleerd door de vrije combinatie Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python, LAMP genoemd. In deze combinatie lijkt PHP vooral sterk op te komen, terwijl Perl een enorme achterban heeft (met een eigen vrije bibliotheek, cpan genoemd), en Python zondag 26 januari de 9e verjaardag vierde; Python 1.0 verscheen in 94.

Apple's lusten en lasten
Op vrijdag 10 januari bracht James G. Speth een stukje software uit, iCommune genoemd. Het was een plugin voor Apple's iTunes, dat het mogelijk maakt om muziek via het netwerk beschikbaar te maken. Apple meende echter dat de Licentie van iTunes daarmee overtreden werd, software plugins maken is niet toegelaten, en dwong iCommune te stoppen met de verspreiding van de plugin. Daarmee hebben ze de vrijheid van programmeren niet gestopt. De maker verklaarde nu dat hij een standalone versie gaat uitbrengen. Ook de website www.icommune.net leeft voort, en verstrekt ondermeer een discussie en een update mailinglist.



.

LinuxWorld 2003
LinuxWorld heeft net als alle andere IT-beurzen last van de terugval. Er worden minder pinguins en andere gadgets uitgedeeld, en er zijn officieel minder standhouders. Maar de aanwezigheid van grote standen als IBM wordt belangrijker, omdat die bv een grote ruimte huren en er een aantal andere, kleinere exposanten de kans geeft om onder hun paraplu deel te nemen aan de beurs. Voor de groten is het een kans om hun werkelijk engagement in Linux te tonen, en ook HP en Sun profileren zich daar om de gunst van de aankopers te winnen. Inderdaad, de bezoekers die voor hen interessant zijn, bestaan uit beslissingsnemers van andere grote bedrijven als banken etc.
En zo wandelde Linus Torvalds tot zijn verbazing voorbij een stand van .... Microsoft. Die halen doorlopend hun zwaarste geschut boven om de vrije software de grond in te boren, maar stonden daar nu wel met een eigen programma dat ze uitgeven onder de GPL-licentie: de "General Public License".
De grote bedrijven staan er dus om te verkopen, en Linux is nog een groeimarkt. Maar de kern van dit alles is toch het linux-systeem en de vrije software die er op draait. Dus is er ook ruimte voor de zogenaamde "dot org's" (.org). Daar zitten allerlei projecten tussen die in de toekomst misschien een belangrijke rol gaan spelen. Studenten die een badge afluizen van een bezoeker die de beurs verlaat, ontmoeten daar de mensen naar wie ze echt opkijken: de programmeurs met het eigenaardige en intrigerende principe van weg te geven wat ze creeeren.

KDE 3.1
Onlangs werd KDE 3.0 opgenomen in de courante Linux distributies. Er is nu een nieuwe versie uit van KDEn, nl 3.1. Ze zou



.


.
.