Linux op school
Buitenlandse voorbeelden van scholen die overschakelen op Linux komen steeds meer voor. Vorig jaar hadden we al de opvallende keuze van de Extramadura om over te schakelen op Linux in scholen en openbare diensten (*), nu is er ook een Amerikaanse school in de staat "Maine" die bewust voor Linux heeft gekozen in het computerlabo. Dat zogenaamd labo ziet er niet zo afschrikwekkend technisch uit als de naam doet vermoeden. Integendeel zelfs, het is een computerlokaal voor kinderen met aan de muur op het bord een grote vriendelijke pinguin. Doordat ze geen geld aan software moesten besteden, konden ze zowat dubbel zo veel computers kopen. Michael Surran, de verantwoordelijke leraar, vertelt zijn verhaal in het februari-nummer van LinuxJournal. Hij vindt het niet erg dat de mensen niet zo vertrouwd zijn met Linux, integendeel, het is eerder een voordeel, leerlingen zijn er benieuwd naar. Technisch vindt hij het een betere oplossing, en de basisprincipes voor het gebruik van programma's zijn immers overal hetzelfde.
Er wordt van in het begin gekozen om de leerlingen probleemoplossend te leren omgaan met de computer. Ze krijgen inleiding over de pc en leren zelfs omgaan met de command prompt en programmeren in ... BASIC! Inderdaad, er bestaat een Basic voor Linux, ze gebruiken Yabasic (mogelijk: "Yet Another Beginners All purpose Symbolic Instruction Code" ?), wat een initiatief uit Duitsland is, en zelf ook vrije software. Yabasic is een hobby van een C programmeur die zich ooit nog met journalistiek inliet. De zesendertigjarige programmeur Marc-Oliver Ihm is uit het Duitse "Mainz".
(*) Pinguin in Spanje, WebGang i-nieuws 24/04/2002


.



.

E-Scorcher, het gekregen paard (van troje?)
Een tijdje geleden dook op de markt van antivirus programma's een nieuwkomer op, eScorcher. Het leek een veelbelovend virusprogramma, dat bovendien gratis kon afgehaald worden van de professioneel ogende website. Daarop is verder allerlei algemene informatie over virussen en virusnieuws te vinden.
In eerste instantie waren besprekingen dan ook lovend, en werd het opgenomen in een aantal downloadsites. Die lijken niet zo kritisch om te gaan met wat ze ter beschikking stellen. Zo is de beschrijving van de software op die sites bijna letterlijk hetzelfde, en valt de vraag te stellen of ze niet betalen om opgenomen te worden, of bv opgenomen worden in combinatie met adverteren.
In ieder geval voegde bv ZDNet een opmerking toe waarin ze waarschuwen dat het programma werkt met advertenties op je computer, en ook informatie over de gebruiker verzamelt en doorstuurt naar zijn baasje, wat op internet omschreven wordt als "addware" en "spyware".
Waarschijnlijk kwam die melding er onder druk van de reakties van gebruikers op hun site. Ondertussen blijken heel wat gebruikers immers problemen met het programma te hebben. Het maakt je aanvankelijk blij omdat het allerlei virussen schijnt te vinden die andere antivirusprogramma's niet vonden. Als snel echter begin je bestookt te worden met reklamemails. Het was wel gratis, maar wordt blijkbaar gesponsord door opduikende reklamevensters en het belast voortdurend je computer. Uiteindelijk blijkt de werking toch niet zo betrouwbaar te zijn, en geraakten verschillende computergebruikers in problemen met hun systeem.
Het vervelendste daarbij is dat het niet eenvoudig is om weer van eScorcher af te geraken. Zo is het bv nodig zelf in de Windows systeemfiles te gaan knoeien en bepaalde sleutels uit de zogenaamde "registry" te verwijderen, wat niet zonder gevaar is voor de werking van Windows.
ZDNet heeft het (op 20/1/2003) nog niet verwijderd van de download pagina, suite101.com bv wel.






.


.
.