De kracht van het getal
Het breken van geheime codes en sleutels is iets wat zowel hobbyisten als wiskundigen bezighoudt. Die lijken elkaar nu gevonden te hebben. Op een site die The Neo Project heet (theneoproject.com), stellen programmeurs een programma ter beschikking dat probeert een code te kraken door alle mogelijkheden te berekenen. Van een van de bekendste beveiligingen, het RSA encryptie systeem, is geweten dat het jaren en jaren zou duren om die te breken. Door het probleem in kleinere delen op te splitsen, en die op een zo groot mogelijk aantal computers te laten berekenen, hoopt the Neo Project toch aanzienlijke vooruitgang te maken, die leidt tot het breken van de code. Iedereen die het programma download kan het laten lopen in de achtergrond, en de resultaten worden teruggestuurd naar het project. Daarvan komt dan een live statistiek op de site terecht: zo werkten op 7 januari 2003 2403 mensen met 6,879 computers mee aan de berekening om de RSA sleutel te kraken.
Na een discussie over de beveiliging van de x-box, onstond er een nevenproject: het kraken van de sleutel van de x-box. Dat project was uitzonderlijk populair, en van zondag op maandag verdubbelde het aantal deelnemers tot meer dan 4.000. Maar dinsdag was dat stuk van de site verwijderd, volgens de commentaar wordt om juridische redenen niet langer deelgenomen aan de X-box uitdaging.
LIVE Xbox Project Statistics
Live: Monday January 06, 2003 18:30:55 EST (GMT -5)

Total Users: 4,099
Total Nodes: 5,721
Total Teams: 1304
Total Packets Complete: 2,069,601
Total Keys Checked: 827,840,400
Total CPU Years: 5.7800



.

Vrijheid van expansie
De volgende maanden zal in de VS een Federaal Agentschap zich gaan bezig houden met het "dereguleren van de markt". De regels die de fundamenten vormen van hoe het eraan toe gaat in het communicatie en media landschap worden opnieuw bekeken, en dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de gebruiker, meestal "consument" genoemd. Tegenstanders van de voorgestelde veranderingen vrezen dat nog slechts een handvol mediareuzen de stroom van digitale communicatie in handen zullen krijgen, gaande van radio en tv-programmering tot en met de verbindingen en toegangslijnen tot het internet.

Belgische FUD
De slides van een MS presentatie voor een publiek bestaand uit Belgische professionele IT'ers, werden deze week gesignaleerd op een website ( http://www.foo.be/photo/ms-pres-lux/ mirror http://www.fys.ku.dk/~nvj/ms-gpl/ ). Ze trokken de aandacht vanwege het standpunt van MS over de GPL en vrije software. In een van de presentaties waar die slides gebruikt werden werden alle registers opengetrokken om vrije software verdacht te maken en in een slecht daglicht te stellen, en het alzo af te raden voor gebruik in bedrijven.

Deccs auteur voor rechtbank
Jon Johansen moest in Noorwegen voor de rechtbank verschijnen voor zijn aandeel in het doorgronden van de werking van DVD informatie. Dat was nodig om DVD's op Linux computers te kunnen spelen, omdat er geen linux-drivers bestonden of geleverd werden. Omdat het ontcijferen van DVD's ook gebruikt kan worden om er daarna een kopie van te maken werd hij beschuldigd van computermisdaad.
De rechtbank in Oslo sprak hem nu vrij; met het ontcijferen van een door hem gekochte dvd is niets fout. Jon was als 16-jarig betrokken bij het ontcijferen van de DVD-encryptie, en werd door de politie van zijn bed gelicht als een misdadiger. Hij werd beschuldigd door grote mediabedrijven als de Motion Picture Association of America.
.


.
.