Yahoo! stapt over naar vrije software
Op een ontwikkelaars conferentie voor PHP gebruikers gaf een ingenieur van Yahoo! een lezing over de invoering van PHP op Yahoo!. Waar vroeger een systeem gebruikt werd met c++ en scriptingtaal ..., gaan de nieuwe ontwikkelingen naar PHP en MySQL combinatie. De site zelf draait al geruime tijd op FreeBSD serversysteemsoftware.
Het is zeker een interessante toepassing voor PHP omdat het over een enorm grote site gaat, misschien de grootste PHP toepassing die draait op het internet. Enkele cijfers die zij zelf opgeven: Yahoo! heeft meer dan 200 miljoen leden, waarvan er zo'n 100 miljoen aktief zijn. Er wordt 1,5 miljard keer per dag een pagina van Yahoo! opgevraagd.
Al die gebruikers zijn gespreid over meer dan 4500 servers, op 16 verschillende locaties in oa USA, England, Central America, South America, Taiwan, Hong Kong, Singapore, China, Australia, India, Japan, Korea.
De portaalsite biedt daarmee in 19 talen en 25 landen diensten aan als mail, nieuws, shopping, enz. Al die diensten moeten geprogrammeerd worden, en dat levert 8.1 M lijnen C/C++ code op en 3.0 M lijnen Perl-code. Daarvoor worden 612 ontwikelaars ingezet.
Bijna 10 jaar terug werden bescheiden middelen ingezet voor een veelal statische site, toen vooral als zoekmachine of webindex bekend.
Door nieuws, gebruikersdatabase en advertenties werd de site steeds dynamischer in de loop der jaren negentig. Rond 2000 beleeft Yahoo! (en vele anderen trouwens) een ware "boom". De programma's die de site in elkaar steken moeten mee evolueren, en komen onder druk: er moet telkens immers een hele cyclus van compileren doorlopen worden. Het dreigt onmogelijk te worden de hogere verversingsfrequentie bij te houden, en daarom o.a. wordt uitgekeken naar een nieuw systeem.