(..) 2/10/2002
Aanval op het internet
Alhoewel het internet een niet vatbaar iets is, verspreid over netwerken van computers en kabels, niet in bezit van 1 instantie, was er onlangs toch een zware aanval tegen "het" internet.

Er is wel enige coordinatie op het internet natuurlijk. Er is een gemeenschappelijke adreslijst, waar de technische IP adressen vertaald worden in domeinnamen, en omgekeerd. Daardoor moet je niet het adres van een computer intikken maar kan je de naam gebruiken, (bv www.radiocentraal.be).

Om het systeem van die naam/nummer vertaling te beschermen is het verspreid over een 13 tal computers, de "root servers". Die geven hun informatie door naar de lagere hierarchie van servers die dan bij beheerders van algemene domeinen als bv ".com" staan. Als een of meer van die nameservers uitvallen heeft dat weinig of geen effect, van de root servers mogen er zelfs verschillende tegelijk uitvallen zonder dat het internet ophoudt met functioneren. Het systeem is ontworpen om tegelijk optredende fouten aan te kunnen, alsook aanvallen van andere computersystemen.

Een mogelijke computer-aanval bestaat bv uit een DOS-attack, een Denial Of Service aanval. Daarbij wordt een server herhaalde keren achter elkaar een overbodige vraag gesteld door een andere computer, zodat de server op den duur alleen nog maar bezig is met antwoorden op die vragen, en de rest van het werk niet meer aankan. (Je zou het kunnen vergelijken met "belletje-trek")

Voorbije maandag (21/10/2002) startte een aanval tegen een root server van het internet. Het ging hierbij om een aanval vanop een groot aantal computersystemen tegelijk, naar de naamserver. Zo'n een-tegen-allen aanval wordt Distributed Denial Of Service- of DDOS-attack genoemd. Hetzelfde lot verging op net hetzelfde moment de 13 rootservers van het internet. Slechts 4 of 5 servers overleefden de aanval en waren in staat hun taken te blijven uitvoeren. Het was de zwaarste aanval ooit uitgevoerd op de internetinfrastruktuur. De aanval gebeurde waarschijnlijk vanuit een groot aantal computers, waarin onopvallend werd ingebroken, en die daarna vanop afstand een startsignaal kregen. Veel thuiscomputeraars zullen zich dus niet bewust zijn van hun medeplichtigheid.

Het effect bleef beperkt omdat het systeem op het randje overeind bleef. Er zullen zeker wel plaatselijke neveneffecten voelbaar geweest zijn door de grote verkeersstromen die de aanval veroorzaakte.





.

Novell en MySQL
Novell gaat een vrije software databank bij zijn besturingssysteem leveren. Ze kondigden begin deze week aan dat ze MySQL gaan leveren bij Netware. Eveneens zouden ze PostgreSQL omgezet hebben voor gebruik met Netware.

Blinden in de kou
Blinden en slechtzienden die gebruik maken van speciale software, kunnen op die manier toch op het web surfen. Zo kan spraaksoftware bv de webpagina's voorlezen. Door het ondoordacht inzetten van allerlei van html afwijkende plugins op openingspagina's van websites, wordt voor die gebruikers de toegang afgesneden. Een blindenvereniging in de VS klaagde deze beperking van de toegang als discriminatie aan en vroeg de rechtbank in te grijpen. De media-plugins leiden uiteindelijk ook maar naar allerlei links die ook als tekstlink op een pagina met plugins kunnen opgenomen worden. De rechter meende dat de wet die spreekt over publieke ruimte daarmee fysieke ruimte bedoelt, en geen internetsites.

Nochtans heeft het www-consortium, dat de www standaarden vastlegt, wel richtlijnen om websites toegankelijk te houden. Iedereen die al eens op een ouder, onvolledig, slecht geinstalleerd of beschadigd systeem heeft gewerkt, kent wel de frustratie: niet bij de informatie geraken die na een plugin komt, omdat de computer op die plugin-pagina vastloopt. Dat kan trouwens ook door een fout in de plugin, waardoor de sitebouwer zichzelf eigenlijk schade toebrengt.

.


.
.