(..)16/10/2002
Sluiting van Lik-Sang
De website van Lik-Sang, een web-winkel uit Taiwan, is al een tijdje van het net verdwenen. voorheen werden er naast allerlei computermateriaal zogenaamde "mod-chips" verkocht.
Dat zijn slim-ontworpen chips die je kan installeren in een bestaand toestel, dikwijls door het onderdeel op de juiste plaats en met de juiste pinnetjes vast te solderen.
Ze wijzigen kleine details in de werking van het toestel (Eng: modify).
Bedoelingen waren velerlei: een van de toepassingen was het passeren van kopieerbeveiliging in spelcomputers als de X-box of de Sony PS2, doordat gekopieerde discs wel speelbaar werden.
Maar ook het installeren van een ander OS, bv Linux, was een van de mogelijkheden.
Verschillende bedrijven, waaronder MS en Sony, zouden juridische stappen tegen het bedrijf hebben ondernomen bij het hooggerechtshof van Hong Kong. De rechtbank dwong de site alle omstreden mod- chips weg te halen, zonder het betrokken bedrijf te horen. Het bedrijf en de 20 werknemers lag er even door stil, en er heerste ook een spreekverbod over het onderwerp.
Deze week kwam de site terug online, maar zonder de mod-chips. Op de eerste pagina wordt een Panasonic Gamecube Q aangeboden, een minder bekend model van dvd-lezende spelcomputer. Volgens de site wordt deze versie enkel in japan uitgebracht.



FreeBSD 4.7
De officiele release van FreeBSD 4.7 is aangekondigd op de site www.freebsd.org. FreeBSD is een vrije versie van het als veilig bekend staand unix-achtige BSD besturingssysteem.
De vorige versie, 4.6 dateerde van juni 2002. Onder de wijzigingen noteren we GCC, dat is GNU-c-compiler, een programmeursgereedschap, en sendmail, een mailserverprogramma. Ook de updates voor OpenSSL en OpenSSH die veilige verbindingen met andere computers mogelijk maken zijn ingebed.
Zelf installeren is mogelijk door bv de informatie voor een startdiskette van het internet te halen, en de verdere installatie rechstreeks van het internet te doen. Er is een Belgische server om van dichtbij te kopieren, de zogenaamde "linux portal" freebsd.unixtech.be, een Franstalige website over Unix en Linux.

x-trends
Het Duitstalige vaktijdschrift i'x publiceerde zijn zicht op de trends van 2002, waarbij ze vergelijken met 2 jaar geleden. Enkele opvallende cijfers daaruit zijn :
- BSD verdubbelde zijn voorkomen in de bedrijven, van 6 naar 11 %
- Mozilla is tot 23 % van de bedrijven doorgedrongen.
- de 8 meest voorkomende programmeertalen zijn shell, c, c++, java, javascript, perl, sql, en een opvallende sprong van 4 naar dik 30 procent voor PHP.
- MySQL, dat vroeger in 16 procent van de bedrijven voorkwam, is nu in 47 % van de bedrijven te vinden.
Voor deze cijfers deden ze een enquete onder hun lezers, die voor 96 procent uit beroeps-IT'ers bestaat. Optimistisch omdat vorige keer 2/3 van de deelnemers het formulier op de website gingen invullen, tegenover slecht 1/3 dat voor de papieren versie koos die bij het tijdschrift gevoegd was, werd de papieren versie weggelaten. Dat bleek nefast voor het aantal deelnemers: dat slonk van 3.700 naar 1.951.

Enkele losse flodders:
Nieuwe hond-attributen Binnenkort hoor je hondeneigenaars die elkaar ontmoeten tijdens het uitlaten van, niet meer over de hondebrokken en de etensbak praten, maar over "die 16 Mb memory stick" en de duurdere "Energy station". Het gaat hier inderdaad over de eigenaars van een Aibo, de robothond die in staat zal zijn zichzelf op te laden, en zijn baasje van verder herkennen aan de stem en het gezicht door toepassing van AI.

Een commentator op ZDNet merkte op dat Art Coviello zich op de RSA Security Conference opwond over de trage reaktie van de markt op de beveiligingsproblemen. "Nooit hebben zoveel mensen zolang over iets gepraat en er zo weinig aan gedaan" zou hij zich hebben laten ontvallen. De conferentie werd trouwens gesponsord door .. - of nee, laat maar.