10 dollar per pc
In het lopende proces tegen MS zijn verschillende getuigen aan het woord geweest. Hoofd technologie van Red Hat, een distributeur van de gelijknamige Linux distributie, vertelde dat computerbouwers er voor terugschrikten om Linux als systeem op nieuwe computer te installeren, uit angst voor Microsoft's reaktie. Microsoft verdedigde zich door te stellen dat Red Hat eenvoudigweg niet genoeg geld besteed aan R/D en aan marketing.

Een getuige die betrokken was bij gesprekken tussen Gateway en Microsoft over de installatie van sytemen op nieuwe computers, zegt dat, ondanks eerdere uitspraken van de rechter, er in de praktijk nog niets veranderd was in Microsoft's strategie.
MS werd gedwongen om zijn overeenkomsten aan te passen, en de 20 grootste klanten kregen een gelijk standaard contract. Toch is MS er in geslaagd om op andere manieren zijn macht over de pc-bouwers te behouden.
Volgens de getuige zou MS tot 10 dollar per pc bijpassen voor de reklame van de pc-maker, en daardoor voorkomen dat iemand een ander systeem zou installeren, als Linux of BeOs bv.
Door ervoor te zorgen dat de programma's van concurrenten niet goed samenwerken met eigen server en browser software houdt men de markt gesloten.
(*)
Gobe Productive
Ooit bekende pakketten als Corel's Wordperfect Office en Lotus's office pakket geraakten op de achtergrond. Toch lijken er steeds weer bedrijven gek genoeg om tegen MS op te boksen. Sun bracht een gratis office pakket uit, StarOffice 5.2, dat zowel op windows, unix als Linux systemen draaide. Dat pakket evolueerde naar een nieuwe versie 6.0. Die is niet meer gratis, maar wordt nu verkocht voor rond de 100 dollar. Sun stelde dat het pakket dat gratis werd weggegeven niet ernstig genomen werd. Tevens bieden ze nu diensten en ondersteuning aan bij de huidige, betalende versie.
Voor StarOffice 5.2 gebruikers die met een echt vrije versie willen werken is er een andere mogelijkheid; openoffice, dat nu als open source versie ontwikkeld word na het vroeger vrijgeven van de broncode van StarOffice door Sun.
Er duikt nu nog een pakket op. Voor het BeOS systeem bestond een office pakket Gobe productive, waarvan nu een niewe versie verscheen, 3.0, die ook op Windows draait. Prijs zou ook rond de 100 dollar liggen.



.

Apple onwennig in open source schil
Toen Apple een bsd kern gebruikte als basis voor het door hen ontwikkelde grafische systeem OS X, keken veel open broncode programmeurs met gefronste wenkbrouwen toe. Eric S. Raymond, een van de medestichters van de open source initiative, is niet helemaal gelukkig met de licentievorm die Apple gebruikt. Hij vind ze niet "open" genoeg, en geeft eerder voorkeur aan het echt vrije Linux.
Ondertussen is Apple er nog niet in geslaagd om genoeg nieuwe software en drivers te ontwikkelen om zijn klanten helemaal tevreden te stellen met het systeem, waardoor velen nog een upgrade van System 9 blijven verkiezen. Die andere software rond de kern is niet open source. De kern, Darwin genoemd, valt onder de "Apple Public Source License", en daaraan werd via het internet door een onbepaalde groep van mensen aan gewerkt; bijdragen die soms heel klein waren, maar wel belangrijk, zoals het wegwerken van een bug in de netwerksoftware. Nu ontdekten ze onlangs dat die oplossing werd bijgedragen door een jongen van 15, die trouwens regelmatig bijdragen leverde aan het project. Toen Finlay Dobbie als vrijwillige medewerker op een bepaalde pagina moest registreren bleek hij nog geen 18 te zijn, wat de ondergrens was voor toegang tot de ontwikkelaars website. Hij werd dus prompt geweigerd, en zijn bestaande account werd tot zijn verrassing gesloten.
Onderliggende reden zou zijn dat Apple bang is dat hij later - eens hij 18 is - zou terugkomen op de overeenkomst bij het samenwerken aan de software, omdat die afgesloten werd voor zijn meerderjarigheid. Dat zou Apple in juridische problemen kunnen brengen over het intellectueel eigendom van zijn bijdragen.

.


.


.
.