Geld verdienen met shareware
Een shareware maker voor het Mac-platform, Ambrosia, leeft van de verkoop van zijn software. Het shareware principe werkt als volgt: de software, in dit geval games, worden verspreid via de website en goedkope cd's zoals bij computertijdschriften, enz. De software mag uitgeprobeerd worden, doorgegeven en gekopieerd worden, alleen als je ze goed vindt en blijft gebruiken, betaal je een zachte prijs, grootte orde bv 25 euro. Het grote voordeel van het systeem is dat kleine software makers een eigen programma of computerspel zeer snel op grote schaal kunnen verspreiden, zonder langs een externe uitgeverij te moeten gaan. Het systeem van shareware bestaat al lang, en werkt grotendeels op basis van vertrouwen. Dat het moeilijk te controleren is en er een deel gebruikers niet betaald namen de shareware makers er maar bij, zonder dat ze zicht hadden op het aandeel daarvan.
Ook het invoeren van een registratie code bracht niet veel zoden aan de dijk: de codes werden gecopieerd via internet snel verspreid.
Nu heeft de shareware maker een registratie via internet ontworpen. De codes werden gecheckt op de server, en van de 194 registratiepogingen bleken er 107 gestolen codes te zijn.

Cebit 2002
Vandaag is de laatste dag van de Cebit, de grootste computerbeurs die doorgaat in Hannover. Er werden dit jaar minder bezoekers verwacht door de inkrimping in de informatica sector.
Een van de opvallende conflicten greep plaats tussen Sony en MicroSoft. Sony staat al jaren op de beurs met hun Playstation. Dit jaar was MS er om zijn x-box voor te stellen. Maar MS bracht naast de spelconsole ook juristen mee. Die kloegen Sony aan omdat op hun stand het publiek op de playstation 2 consoles mocht spelen. Volgens MS's interpretatie van het reglement van de Cebit zou dat niet mogen, en ze dienden een klacht in. De organisatie van de Cebit gaf toe aan MS en droeg Sony op daarmee te stoppen. Sony, die al jaren op de spelconsoles laten spelen op de Cebit, pakte verontwaardigd zijn koffers: de hele stand van 100 vierkante meter met 27 spelconsoles werd afgebroken en met roodwit lint afgezet.
Op de stand van MS wordt ondertussen door zogenaamde "MS-werknemers" zogenaamde "demonstraties" gegeven op de X-boxen.
De leiding van de Cebit zou nu overwegen het Cebit reglement aan te passen, onder druk van het naar elkaar toegroeien van computerapparatuur en spelconsoles. Die situatie is er geevolueerd tov het opstellen van het reglement. Voor de playstation 2 bestaat bv een uitbreidingskit om hem als volwaardige Linux computer te gebruiken.

Virtueel toetsenbord
Wie voor de meer ernstige toepassingen naar de Cebit ging, kan thuiskomen met een virtueel toetsenbord. Het is een produkt van Siemens dat bestaat uit een apparaat dat in rood laserlicht een toetsenbord "projecteerd" op tafel of eender welk plat vlak. Door je vingers op de projectie te bewegen alsof je op de "virtuele" toetsen tijpt, registreert het toestel de bewegingen en geeft die naar de computer door zoals een normaal toetsenbord dat doet. Het apparaat dat qua vorm wat doet denken aan een los rood achterlicht voor de fiets, zou ook een muismat kunnen nabootsen.



.

Een kleine omweg
Streamcast, vroeger bekend als MusicCity, is verdeler van een programma dat gebruikt wordt om bestanden uit te wisselen tussen internetgebruikers, Morpheus. Dat doet nu pas echt zijn naam eer aan blijkbaar. Na problemen waarbij gebruikers niet meer op de uitwisselsite geraakten, werd er snel een upgrade uitgebracht door Streamcast; die werd op enkele weken tijd 30 miljoen keer gedownload van het net. In die laatste versie van het programma zou volgens Newsbytes een speciale browser plugin zijn binnengesmokkeld. Die blijft ook aktief in de browser als de gebruiker op andere websites surft. Voorals als er naar een e-commerce-site geklikt wordt, maakt de plugin onzichtbaar een omweg langs een webserver van een marketingbedrijf, de allerlei gegevens verzamelt. Het zou daarbij alleen om tellingen gaan voor zover nu bekend is.

De FastTrack-software die gebruikt wordt bij het peer-to-peer netwerken om allerlei bestanden uit te wisselen wordt aan StreamCast geleverd door Kazaa BV, een Nederlands bedrijf. Na een conflict over betaling van licentiegelden blokkeerde Kazaa de dienst. Blijkbaar kunnen ze bepaalde instellingen veranderen waardoor de software op de computers van de gebruikers niet meer werkt. Streamcast schakelde daarop over op nieuwe software. Ze baseerden zich op een open source programma, GNUtella.
Maar ondertussen waren ook al veel gebruikers overgestapt op de eigen software van Kazaa NV, die ook Kazaa heet. Het zijn op alle gebied nazaten van het ooit zo populaire Napster netwerk. Ook juridisch trouwens: de Amerikaanse mediamaatschappijen die proberen de controle over de verdeling van audio-visuele media te behouden, hebben tegen zowel Kazaa als Streamcast processen aangespannen.

entree
Ondanks de media aandacht voor het uitwisselen van bestanden via internet, gaat het niet alleen over illegale copieen van beschermde muziek, films en software. Er is ook heel wat vrije software, shareware, en vrije muziek die op die manier wordt uitgewisseld. De website www.entree.org gebruikt BitTorrent software om de flessehals bij het downloaden op te vangen. Om te vermijden dat een centraal knooppunt overbelast geraakt, wordt er gewerkt met een soort ketting systeem bij gebruikers van breedband, snelle verbindingen zoals kable en adsl. Stel dat je een download start van een bepaalde server, en dat even later iemand anders dezelfde download start. Dan gaat de software ervoor zorgen dat jij de software copieert van de server, en dat de volgende gebruiker hem kopieert van jou computer, waardoor de server maar 1 keer belast wordt.


.


.


.
.