Mandrake's Cash Flow
Juist voor het verschijnen van Mandrake Linux 8.2, blijkt het bedrijf een financieel probleem te hebben op korte termijn. Volgens eigen zeggen zijn de vooruitzichten op lange termijn stabiel en veelbelovend, maar moeten ze even een moeilijke periode overbruggen, veroorzaakt door fouten in het verleden. Daarom roepen ze op aan gebruikers en sympathisanten om mits een kleine bijdrage van ongeveer 5 Euro/maand of dus 60 Euro per jaar (2420 Bfr) lid te worden van een Mandrake Linux Users Club.
Ondertussen prijkt op hun website uitdagend de titel: "Where do you want to go?". Naast een online-cursus vind je op hun website trouwens een nederlandstalige afdeling: "www.linux-mandrake.com/nl/"

Vrij Goede Privacy
De vrije vertaling van Pretty Good Privacy zou "vrij goede privacy" kunnen zijn. Het PGP-algoritme voor eigen versleuteling van privacy-gevoelige gegevens werd ontwikkeld door Phil Zimmerman, die nu niet meer bij het bedrijf werkt. Network Associates bouwde er een degelijk pakket rond: PGP-desktop. Dat zorgde voor de versleuteling van je e-mail, communicatie met een server en andere computers, en je bestandssysteem.
Alhoewel het pakket uniek was, deed het bedrijf nauwelijks moeite om het te verkopen, en recent stopten ze zelfs helemaal met de ontwikkeling van het produkt.
In de vrije software zijn er vergelijkbare toepassingen. De Het GNU project ontwikkelde GPG, de Gnu Privacy Guard. Het pakket gebruikt OpenPGP, een vrije variant van PGP. Ze worden daarin gesteund door het Duitse "Bundesministerium fuer Wirtschaft und Technologie".


.

Voorstanders van patenten
Multinationals lobbyen aktief voor de verruiming van de patenttoepassingen, waarbij niet teruggeschrikt wordt voor het opdringen van regels aan andere landen. Pijnlijk voorbeeld daarvan zijn patenten op geneeskundige toepassingen, als aidsremmers en kankeronderzoek.
Volgens een artikel van George Monbiot in "The Guardian" zitten er enkele interessante spelers tussen de promotoren van het opleggen van patentregels: Unilever, Philips, Syngenta en Nestle. Allen benadrukken ze dat de patentwetgeving essentieel is voor hun groei en innovatie. Maar ze hebben nog meer gemeen. De geschiedenis van Unilever gaat terug tot eind 1800, waar een Nederlandse firma begon met het maken van margarine. Ook eind 1800 begon Gerard Philips met de produktie van lampen. Beide firma's startten en groeiden in Nederland, in een periode waar het land geen wetten had over intellectueel eigendom.
Zwitserland, half 1800 een arm landbouwland, had in die tijd ook geen patentwetgeving. Dat belette niet dat er een continue stroom van uitvindingen gebeurde; denk maar aan de chocolade en de oplossoep. In die tijd ligt ook de roots van Nestle. En van Ciba, dat later via Novartis opging in de groep Syngenta, momenteel voorstander van het patenteren van genen, en ontwikkelaar van zaaigoed dat zelf onvruchtbaar is.
Het is opvallend dat het rijke westerse landen zijn die de patentwetgeving uitbreiden en opdringen aan armere landen. In een periode van handelsoorlogen lijkt patentwetgeving een wapen om eigen economische belangen veilig te stellen.


.


.


.
.