Patent vertraagt MPEG-4 gebruik
Apple staat op het punt QuickTime 6 uit te brengen, de nieuwe versie van hun programma om media als muziek, filmpjes 2D en 3D animatie en "streaming media" te spelen op een computer. De nieuwe versie zou ook het bestandsformaat MPEG-4 volledig ondersteunen. MPEG 4 is een standaard voor het comprimeren van geluid en beeld in digitale vorm, zodat het makkelijker verstuurd en opgeslagen kan worden.
Er lijkt nu echter een probleem op te duiken met de integratie van de nieuwe MPEG-4 norm, veroorzaakt door de licentiepolitiek rond het formaat. MPEG zou voor het inbouwen van de technologie in een programma 25 cent exemplaar willen aanrekenen.
Daarbovenop willen ze voor het gebruik ook nog geld aanrekenen, zo'n 2 cent per uur. Dat zou dan moeten betaald worden door de internetproviders.
Apple vreest daar problemen mee en zou daarom wachten met het uitbrengen van Quicktime 6. Er zijn al wel demonstraties getoond van de werkende software.

Van MPEG 1 tot 4
MPEG staat voor Moving Picture Experts Group, wat een onderafdeling is van de International Standards Organisation. De verschillende nummers MPEG standaarden MPEG 1 2 3 en 4 zijn niet zomaar een opeenvolging in de tijd. Ze gaan ook over een andere toepassing.
MPEG 1 was bedoeld om een beeld met videokwaliteit te kunnen laten spelen vanaf een cd-rom.
MPEG 2 werd ontwikkeld met minder beperkingen in gedachte: het geldt als standaard voor DVD film en digitale TV, en situeert zich in het DVD tijdperk.
MPEG 3 bestaat niet, er wordt blijkbaar van getal verdubbeld, mogelijk bedoeld als machten van 2.
MPEG 4 is ontworpen voor de verbindingen met lager kwaliteit, zoals nieuwe kleine draagbare apparaten, waar de verbinding snelheden haalt rond 100 kbit tot 1 Mbit.



.

BT eist de klick op
Vorig jaar hebben we al bericht dat British Telecom een oud patent van onder het stof had gehaald. Ze beweerden dat ze in 1980 een patent namen op wat op internet bekend is als de "hyperlink". Dat is de manier van verbindingen maken tussen een stuk van een tekst en een ander stuk tekst, die eventueel in een ander document op het net kan staan. Klikken is de manier van navigeren door documenten waarbij je met een aanwijzer een bepaalde zone aktiveert waardoor je in een ander document belandt.
Het bedrijf heeft nu in de verenigde staten een proces aangespannen om Prodigy, een internetprovider, rechten te doen betalen telkens iemand een link gebruikt. Als dat toegewezen wordt door de rechtbank zijn de gevolgen voor de VS niet te overzien. Door verschil in de geldigheidsduur van een patent gaat die regel wel op voor de VS, maar niet voor Groot Brittanie zelf bv.
Het patent dateert van voor het internet bestond, zelfs van voor de pc's gemeengoed werden. In de oorspronkelijke beschrijving is voor de apparaten dan ook sprake van 'remote terminal means'.
Er verscheen vorig jaar al een oproep op het internet om bewijzen te verzamelen dat het idee van de hyperlink al bestond voor BT het patent neerlegde. Naast de vaagheid van de omschrijving van het patent zou dat een argument voor de verdediging kunnen worden.

Australische regering luistert burgers af
Australie zit met een vervelend schandaal opgezadeld. Het DSD, Defense Signals Directorate, gevestigd in West-Australie, luisterde telefoongesprekken af van de International Transport Federation en de bemanning van het schip MV Tampa. Dat schip redde 438 bootvluchtelingen voor de kust van Australie. De regering zou de inhoud van de telefoongesprekken hebben gebruikt om een politiek antwoord te formuleren in de discussie die losbarstte over de bootvluchtelingen. DSD valt onder het ministerie van defensie, waar Peter Reith toen minister was. De premier, John Howard, werd op het matje geroepen door de oppositie.
Het vermoeden rijst immers dat niet puur functioneel voor defensiedoeleinden gespioneerd wordt, maar dat eigenlijk systematisch alles geregistreerd en eventueel gebruikt wordt of kan worden.

.


.
.