XP: Xtended Privacy?
Volgens het Duitse computerblad Chip 12/2001 maakt Microsoft zich meester van nogal wat gedetailleerde gegevens over je computer. Bij installatie kijkt XP naar de grootte van het geheugen van uw computer, het model van processor en het nummer van de partitie waarop Windows geinstalleerd wordt. Deze data wordt doorgestuurd via internet naar Microsoft voor je de software kan gebruiken. Ook nog enkele andere gegevens worden meegestuurd voor de "produktaktivering" : het id-nummer van de cd-rom speler, het id-nummer van de grafische kaart, het id-nummer van de processor, het id-nummer van de harde schijf, het id nummer van je scsi adaptor, en zelfs het mac-nummer van je netwerkkaart. Het unieke serienummer van een netwerkkaart wordt gezien als een van de beste manieren om de computer van een gebruiker te identificeren. Officieel gebruikt MS die gegevens alleen om te controleren of je niet meer dan drie technische kenmerken van je computer verandert. Doe je dat toch, bv geheugen bijvoegen, harde schijf die gecrasht is vervangen en van netwerkaansluiting veranderen, en je vervangt dan je CD-speler door een DVD speler, beschouwt Microsoft je als een fraudeur, en blokeert de software. De registratieprocedure is nu volgens vakjournalisten geen lachertje, en ze lijken er zeker niet naar uit te kijken om bij MS hun veranderde hardware te verantwoorden om de officieel aangekochte software te kunnen blijven gebruiken. Ook jongeren die zelf aan hun pc's werken, regelmatig van grafische kaart veranderen om hun spelletjescapaciteit op peil te houden of tweedehandscomponenten uitwisselen met vrienden zouden in problemen kunnen komen. In bedrijven koopt men dikwijls grote aantallen van dezelfde computers om bij defecten of veranderende omstandigheden gemakkelijk onderdelen te kunnen uitwisselen. Ook daar zullen heel wat systeembeheerders vloeken.

Grootste bestanden
Beos, bekend als stabiel serverbesturingssysteem, ondersteunt sinds enige tijd bestanden tot een grootte van 18 Petabyte. Een cd kan een 700 Mb data bevatten, bijna een gigabyte dus. 1024 gigabyte vormt een Terabyte, en 1024 Terabyte vormt een Petabyte.
In de 2.4.13-ac6 Linux kernel zou aangepaste code aanwezig zijn om extra grote bestanden aan te kunnen, namelijk tot 144 Petabyte. In plaats van de normale 28-bit adressering gebruikt het daarvoor een 48-bit adressering. Wie zo'n grote bestanden heeft kan voor de drivers terecht op www.linuxdiskcert.org.

Gobe
Gobe software is bekend als maker van toepassingen voor het BeOS platform. Zij ontwikkelden de Gobe Productive Office Suit, een office pakket voor BeOS. Ze waren daarmee niet aan hun proefstuk, want dezelfde programmeurs ontwikkelden ClarisWorks, dat vroeger bekendheid verworf op Macintosh. Ondertussen is dat pakket bekend als AppleWorks.
Ondertussen zijn ze bijna klaar met versie 3.0 van hun gobe productive, die trouwens niet alleen voor BeOS, maar ook (en waarschijnlijk eerst) voor Windows zal verschijnen. Binnenkort verschijnt waarschijnlijk een eerste beta versie. De defnitieve versie zal verkocht worden in een doos met een "familielicentie", die je dus thuis voor heel het gezin kan gebruiken, en je mag ook nog 1 keer installeren op je werk. In de doos zal zowel de Windows als de Linux versie zitten. Het pakket zou traditionele office toepassingen als tekstverwerker, spreadsheet, presentatiepakket, tekenprogramma enz. bevatten.

BSD vliegt
Dit keer gaat "vliegt" niet over de snelheid van het BSD systeem. Een van de Belgische tucows mirrors had een BSD afdeling. Tucows is een wereldwijd netwerk van websites met software die te downloaden is, sommige gratis software, open source, sommige software is maar tijdelijk te gebruiken als test alvorens het aan te kopen.
Volgens skynet, die de site openhielden op bsd.skynet.be, was er te weinig interesse van gebruikers. Ze delen wel mee de BSD beweging moreel nog te steunen. Op de hoofdsite van TuCows.com vind je op dit moment nog software voor volgende systemen: Windows, macintosh, Linux, BeOS, Windows 3.1, en QNX. Toch vind je er ook nog wel BSD software, maar die staat dan soms onder "unix" of "linux" gerangschikt.