Netwerk aangevallen
RIAA, de lobbyvereniging van de opnameindustrie in de VS, heeft een aanval gelanceerd tegen bestandsuitwisselingsnetwerken. Het zou volgens dotcomscoop gaan over FastTrack, MusicCity en Gokster, en de klacht is dat ze copyrecht wetten overtreden. FastTrack ontwikkelde de technologie achter KaZaA, te vinden op www.kazaa.com, wat een omgeving biedt om bestanden uit te wisselen. De Fasttrack technologie dient voor het uitwisselen van bestanden via P2P netwerken, wat staat voor "Peer to peer". Ook Grockster en Morpheus gebruiken diezelfde technologie.
Het lijkt nu de strategie te zijn van de RIAA om eerst een rechtszaak aan te spannen en dan te gaan praten, om zo alvast wat extra druk te creeren.
De RIAA wil de medewerking van Fasttrack om Grockster te kunnen sluiten. De RIAA moet in detail onderzoeken hoe er met materiaal waar rechten op rusten wordt omgegaan, en dus moeten ze verstaan wat het programma juist doet. Vooral de manier waarop de gebruikers van de netwerken met elkaar in contact komen zou de RIAA interesseren.
Als de zogenaamd illegale handelingen niet op een bepaalde server gebeurd, maar op de computers van de gebruikers, wordt het moeilijk om in te grijpen tegen al die individuele gebruikers. Napster zou binnenkort als betalende dienst terug opgestart worden.

Cd's zijn geen cd's meer
Er wordt steeds meer geexperimenteerd met copieerbeveiliging van cd's. Daarvoor verandert men soms details waardoor de cd's niet meer aan de originele standaard voldoet. Universal wil tegen maart 2002 al zijn CD's voorzien van kopieerbeveiliging. Daardoor zouden de cd's niet meer op digitale manier kunnen gekopieerd worden naar CD of MD.
Sony test verschillende systemen uit, waarbij ze in Duitsland cd's uitbrengen met een zeer sterke beveiliging, in de VS met een minder sterke beveiliging, en in GB zonder. Het zou moeilijk te zien zijn wat het verschil is tussen de cd's. Op de Duitse cd's zou staan: "This cd is not playable on computers".



Welkom in de echte wereld
Er is een nieuwe versie uitgekomen van het Mac OS X, versie 10.1. Daarbij wordt zogezegd gratis een mac-versie van Internet Explorer geleverd. Een verontruste gebruiker vertelt op de Macintouch website dat de software een vreemde gewoonte heeft. Als hij een bestand download dat in "hqx" formaat op het net staat, een gecomprimeerde bestand dus, wordt dat door de browser automatisch uitgepakt en gestart. Vroeger moest je bestanden manueel uitpakken met Stuffit expander, en als het een programma was moest je het ook zelf starten.

Novell heeft terug moed
Novell spande een proces aan tegen Microsoft omdat die probeerden angst en onzekerheid te zaaien onder de klanten van Novell door het doelbewust verspreiden van verkeerde informatie.
MS lanceerde een campagne waarbij ze klanten van Novell een pakketje stuurde met reklame voor hun eigen serversoftware, waarbij ze beweerden dat Novell aan het veranderen was van aktiviteit, weg van softwareontwikkeling, naar consulting. Ze deden alsof NetWare, het serversysteem van Novell nog maar beperkt bruikbaar was.




.
.