Investering in BSD beveiliging
Terwijl MS de aanval op de open source wereld heeft ingezet door het "onamerikaanse aktiviteiten" te noemen, krijgt het een onverwachte krijgsmacht tegen zich.
Het ministerie van defensie van de VS steunt al lang op open source systemen. Ze maken er ook serieuze budgetten voor vrij, zoals de 1,2 miljoen dollar voor het CBOSS project. CBOSS is de afkorting voor Community-Based Open-Source Security. Dat project houdt zich bezig met beveiliging van BSD systemen, BSD is ook een unix variant net als Linux.

Maar de aanval gaat verder
Het American Antitrust Institute waakt over de factoren van eerlijke competitie in de Amerikaanse economie. Volgens de voorzitter, Albert Foer, ziet Microsoft Linux nu echt als rivaal, en wil het alles doen om het gebruik ervan te beperken. Microsoft doet volgens hem gewoon voort alsof antitrust niet bestaat en hen niet kan raken. Zo dook er een opvallende bijkomende voorwaarde op in hun software licenties van beta software. Ze stipuleren duidelijk dat het niet mag gebruikt worden in combinatie met software onder de GPL, dat is de vrije software licentie General Public License, en zes andere vormen van "potentially viral software", mogelijk besmettelijke programmatuur, zoals Linux Operating System en Perl, een scripting taal.
Als een antitrust specialist deze voorwaarden gaat bekijken zou hij wel eens tot de conclusie kunnen komen dat de monopolist zijn huidige macht in de softwareindustrie gebruikt om die over te dragen naar nieuwe markten zoals die van de draagbare apparaten.

Of is het twijfel?
Ongetwijfeld zal men bij MS ook aandachtig bestuderen wat de voordelen zijn van vrije software, en waar het succes vandaankomt. Zo ontwikkelden ze als reaktie op het success van java (en na een conflict met Sun over de eigen MS aanpassingen daaraan) de taal "C sharp". De dreiging van geen geld meer te kunnen verdienen door het verkopen van software heeft hen misschien geinspireerd om te evolueren naar de .NET strategie en richting verhuren van software. Als antwoord op de open source creerden ze de Shared Source, en nu gaan ze waarschijnlijk zelfs software laten downloaden van het internet, zij het in een 30-dagen test versie-achtig systeem.
Montavista herleeft
Door de malaise in de computersector moesten heel wat bedrijven afslanken tot zelfs een beursgang afzeggen, zoals bv MontaVista. Ze maken Linux aanpassingen voor apparaten anders dan computers. Ze sloten nu een deal met Toshiba en Ericsson voor toepassing van Linux in hun apparaten als printers en tv-toepassingen, en zelfs als systeem in een chip.


.