Vertalen naar Linux
Vooral grote computerfabrikanten die traditioneel al veel ervaring op Unix gebied hebben, zijn in de mogelijkheid om programma's naar het Linux platform over te zetten. Vooral IBM, Sun en Compaq hebben dat toegepast, maar steeds op een manier die henzelf goed uitkwam, in die zin dat het hun hardware verkoop zou stimuleren. Nu werd bekend dat Compaq een hulpprogramma ontwikkeld om Solaris-programmeurs te helpen bestaande programma's naar het Linux-platform te vertalen. Solaris is de Unix variant van Sun, een concurrent. Blijkbaar rekent Compaq erop dat die linux dan zal draaien op hun hardware. Sun heeft altijd een beetje een haperende houding aangenomen tov vrije software en open source. Te lang aarzelen zou echter achterstand kunnen opleveren. Maar ook Compaq voert een tweeslachtige politiek: bij de servers lijken ze hard aan Linux te werken, maar bij de desktop computers die ze verkopen zie je nooit Linux als besturingssysteem-keuze. Ook het soort licentie voor deze vertaalbibliotheek is nog een open vraag.




.

Nieuwe sourceforge veroveringen
Enkele reeds bekende projecten vonden nu ook onderdak bij SourceForge. SourceForge is de website waar de ontwikkeling van vrije programma's gevolgd kan worden.
Daaronder nu dus ook OpenQuicktime, een project om de veelgebruikte QuickTime bestanden te kunnen gebruiken en maken vanuit Linux. De hele QuickTime programmeeerbibliotheek wordt opnieuw geschreven om geen rechten te overtreden van Apple. Omdat deze versie vrij is ontstaan er mogelijk snel veel toepassigen van, zoals GStreamer, een mediaplayer die je kan vinden op www.gstreamer.net.
Een ander project is Sax. Het is een programma om op een gebruiksvriendelijke manier instellingen te kunnen veranderen aan webserver software.

Sucks
Dan Parisi, een Amerikaan, heeft zich toegelegd op een soort klachten site. Hij heeft de site sucks.com geregistreerd waar men zijn hart eens kan ophalen over grote firma's of bekende personen. Daarvoor registreert hij een naam met de uitbreiding "sucks". Financiele site "MichaelBloomberg" is een van zijn doelwitten, waarvoor hij dus MichaelBloombergSucks.com registreerde. Het kostte hem een proces, waarbij MichaelBloomberg de naam opvorderde, maar geen gelijk kreeg. Resultaat is natuurlijk grotere bekendheid voor de parodiesites, maar het risico was groot dat de naam zou afgenomen worden, wat in het verleden bij gelijkaardige zaken meermaals gebeurde.


.


.
.