Revolutionaire E-government in UK
De Britse regering had grootse plannen onder de naam "e-government". Er zou een website komen als centraal punt om diensten te verlenen naar de bugers toe. Zo zouden bekomen van informatie, indienen van de belastingsaangifte, enz. Vreemd genoeg moesten heel wat gebruikers vaststellen dat ze niet binnen geraakten op de site. Het gaat over gebruikers van verschillende computersystemen en browsers. Toch zit er een rode draad in: het zijn de gebruikers van een recente Windows met Internet Explorer combinatie die wel op de site binnenkunnen. Zowat alle andere combinaties leveren problemen op.
Volgens het blad "Linuxuser UK", een Brits Linuxtijdschrift, is dat geen toeval. De hele electronische overheidssite werd gebouwd door Microsoft. Ze gebruiken voor de verificatie van de inloggende gebruikers heel typisch eigen software die afwijkt van een standaard als https. Daardoor ondervinden gebruikers van linux, macintosh en alle windows gebruikers met een andere browsers dan de laatste IE problemen om de site te gebruiken.

Op de site zelf staat de verduidelijkende vermelding: " Equifax certificates can currently only be used with Internet Explorer 5.01 or later"
Ons deed dit onmiddellijk denken aan de website van antwerpen.be. Bij het starten van die site bleek die ook alleen voor Windows/IE gebruikers bedoeld te zijn.
In GB bestonden nochtans al een groot aantal websites van overheidsdiensten, waarvan er heel wat op Linux gemaakt waren. Er bestond een dienst die zich met deze zaken bezighield, de gerespecteerde "open.gov.uk". Het departement dat de nieuwe overheidssite onder zijn hoede had, en nauw samenwerkte met MS, sloot deze "open.gov.uk" en opende "ukonline.gov.uk" in de plaats. Volgens de nieuwsite "the register" werden alle niet-MS gezinde mensen daarna uitgerangeerd. Microsoft zou al sinds november vorig jaar in het project gestapt zijn, en pakten op 27 maart uit met deze titel: "MS helps turn Britain's E-government Vision into Reality." Iets verder bazuinen ze fier dat Bill Gates demonstreerde hoe de Britse regering de Microsoft enterprise software gebruikt "to revolutionise the way its citizens and businesses experience and interact with government institutions via the interenet". Heel wat mac, unix, bsd, en linux gebruikers hebben een heel ander idee over "revolutionise enz."





Yellow Dog op PPC
In tegenstelling tot wat dikwijls gedacht wordt is het Linux systeem niet alleen geschikt voor de tradiotionele x86 windows-pc. Er bestaan versies voor heel verschillende systemen. Zo ontwikkelde de firma Terra Soft een Linux versie voor PowerPC computers onder de naam Yellow Dog Linux. Daar is nu een nieuwe versie van uitgekomen die bestemd is voor computers als de iMac, de iBook en de Titanium. Ze bevat de KDE2.1 Desktop werkomgeving. Ze beloven de linux distributie voor Mac -computers over een maand ook op hun website te laten downloaden.
Ook mandrake, de Franse Linux distributeur zou een versie voor PowerPC voorbereiden. Het is niet duidelijk waarop die gebaseerd zal zijn. Voor hun andere versie is dat Red Hat.
De kost van "proprietary software"
Volgens ZDnet zou de verzekeringsfirma "JS Wurzler Underwriting Managers" in zijn verzekeringspolis tegen schade door computerkrakers rekening houden met het platform waarop die systemen draaien. Daarbij zouden systemen die op Windows NT draaien zo'n 5 tot 15 procent duurder zijn om te verzekeren. Als oorzaak wordt niet alleen de slechte statistiek van de veiligheid van de servers aangehaald. Ook de kennis van de beheerders van de systemen en het verloop van die beheerders speelt een rol in de veiligheid. .







.
.