Digitale graffiti
In 1995 startten een aantal vrijwilligers met het volgen van inbraken op websites. Bij zo'n inbraak laten de daders dikwijls opzettelijk een spoor na op de website om te tonen dat ze de controle overgenomen hebben, en soms vervangen ze de hele homepage. De vrijwilligers van Attrition.org maakten dan een kopie daarvan, en staken die in een online archief. Door de enorme toename van het achterlaten van digitale "tags" gaat het steeds meer lijken op digitale graffiti. Sinds de eerste jaren is het aantal gevallen gestegen van enkele per jaar, over tientallen per jaar, tot onlangs 100 op een dag. Mede oorzaak van de toename is het aantal inbraken op de MS Internet Information Server, die algemeen als minder veilig wordt gezien als de open broncode Apache webserver, en andere unix webservers. De makers van het online archief kunnen deze grote aantallen niet meer aan, en stoppen hun archiveringsaktiviteiten. Ze zullen voorlopig nog wel statistische gegevens publiceren, en er zijn heel wat kopieen op het net van hun uitgebreide gegevens.

Mawanella
Een nieuwe worm met de naam Mawanella boorde zich door de e-mail systemen>op het web. De meeste e-mail-programma's hebben geen last van het virus, alleen wie nog "ms-outlook" gebruikt aktiveert het virus bij het openen van de mail. Aangezien die zich doorstuurt naar de andere adressen van de besmette gebruiker, lijkt het voor de ontvanger steeds een bericht van een bekend contact.
Op alle Windows systemen die besmet zijn verschijnt ook een bericht van de virusmakers. Daarin wordt gesproken over een brutale brandstichting in Mawanella, een dorp in Sri Lanka. Het virus vernietigt niets op de computer en heeft dus blijkbaar enkel de verspreiding van een politieke boodchap als doel.
Op het internet worden bouwpakketten verspreid die het eenvoudig maken om de gebreken van de MS software te gebruiken voor de aanmaak van virussen. Daardoor onstaan steeds weer nieuwe virussen met gelijkaardige werking.



Linux distributeurs romen af
Linux is een vrij besturingssysteem, dat veel van zijn verspreiding onder ontwikkelaars te danken heeft aan het internet. Maar veel van zijn gebruikers zijn blij dat ze een distributie kunnen kopen, een bundel van cd's systeem en software en handboeken, waarbij ze alleen betalen voor de vorm waarin de software zit. De software zelf blijft vrij. In Amerika is Red Hat de bekendste distributeur, in Duitsland SuSE, en in Frankrijk Mandrake, dat de laatste tijd een steile opgang kende. Een voor een hadden deze bedrijven ondertussen te kampen met groeipijnen en marktschommelingen. Nu is dus ook Mandrake aan de beurt. Daar sneuvelen een groot aantal jobs. Voorlopig lijkt het vooral over Amerika te gaan, waar de hoop op een succesvolle beursgang lijkt te verschrompelen, gevolgd door een aantal vertegenwoordigende topfuncties. Aan de ontwikkelteams van de desktopversie van Mandrake zou niet geraakt worden, dus het produkt lijkt niet in gevaar te komen.

Nieuwe inbraken op Linux systemen

Er wordt door krakers systematisch gezocht naar systemen om in in te breken, waarbij gebruik gemaakt wordt van hulpprogramma's, scanners, die het net afzoeken naar doelwitten. Onlangs berichtten we van de inbraak met een zoganaamde worm, een programma dat gaatjes boort in de beveiliging van een server. Het beveiligingsinstituut SANS reporteerde een nieuwe worm op Linux systemen, Adore genoemd, die inbreekt en zich weet te verbergen voor de systeembeheerder. Hij stuurt gegevens over het systeem buiten en wacht verdere instructies vanuit het internet af. SANS stelde een detectieprogramma ter beschikking "adorefind" om systemen te testen op besmetting.



.
.