Privacy in de VS en Europa
De verenigde staten zijn niet erg tevreden met de Europese wetten op privacy. Europese filialen van Amerikaanse bedrijven moeten zich houden aan de strengere regels in Europa. Dat betekent onder meer dat persoonlijke gegevens, inclusief financiele gegevens over personen, die in Europa verzameld werden, niet zomaar doorgegeven mogen worden aan de moederbedrijven in de VS. De VS beschuldigen Europa ervan wetten op te dringen buiten zijn eigen grenzen. Europa daarentegen vindt dat de bescherming van de privacy in de Amerikaanse wetten te wensen overlaat.

Transmeta krijgt een opkikker
Transmeta probeerde met een nieuw energiezuinig processor ontwerp zich te richten op de markt van de draagbare apparaten. Eens de processor ontworpen en in fabrikatie voerde het een harde strijd om contracten binnen te halen van computerbouwers. Die hebben meestal een redelijk vaste band met de vaste leveranciers. Nu zouden ze een overeenkomst hebben met Toshiba. Over een week komt een mini-notebook uit in Japan met een 600 Mhz Crusoe chip. Ze hopen daardoor weer nieuwe contracten uit de brand te slepen. Volgend jaar willen ze hun 128 bit processor op de markt brengen




Bug in Server software
Vorige week heeft Microsoft een aantal gebruikers van het Windows 2000 serversysteem benaderd om hen te verwittigen voor een veiligheidsprobleem. Ze raden de gebruikers dringend aan om een veiligheidscorrectie te installeren. Het probleem werd ontdekt door Eye Digital Security, en betreft de IIS 5.0, het webserverprogramma van Microsoft. Microsoft zelf bracht de informatie over de bug pas naar buiten toen ze klaar waren met het lapmiddel om het probleem weg te werken. Ondertussen hebben computerkrakers al hulpmiddelen verspreid via internet om in te breken in systemen die nog niet aangepast zijn.
De meestgebruikte serversoftware, Apache, is vrije software. In die wereld met open broncode wordt ook opener omgegaan met veiligheidsproblemen.

De druk van de vrijheid
Vrije software en de verwezenlijkingen ervan zetten MS onder druk. In een toespraak over "vernieuwing in de software industrie" besteede een topspreker van MS bijna een uur aan het uitleggen waarom MS vindt dat het vrije software model niet duurzaam is. Hij beweerde onder andere dat open broncode software en open standaarden lijnrecht tegenover elkaar staan, waardoor het lijkt alsof je moet kiezen tussen standaarden of open software. Hij beschuldigde vrije software van oneerlijke concurrentie, en vond dat overheden daaraan niet mogen meewerken. Dat MS zoveel moeite besteed om de academische wereld te overtuigen is niet verwonderlijk. Veel van de vrije software werd ontwikkeld aan universiteiten en onderzoeksinstituten, in een sfeer van het delen van kennis. Later werd heel het internet gebouwd op de standaarden die daaruit voortvloeiden, en MS zag het belang van het internet maar laat in.




.
.