Linux betrapt op diefstal in Hannover
Op de Cebit in Hannover sta Linux duidelijk de show. Ibm investeerde heel wat geld om er in het centrum van de belangstelling mee te staan. Ondertussen blijft het in Belgie zo goed als onmogelijk om een gewone PC te kopen waarbij men niet verplicht wordt om een Windows versie bij te kopen.

Duitse Bundeswehr wantrouwt Microsoft
Volgens "Der Spiegel" is het Duitse leger bang voor de gevolgen van het gebruik van Microsoft software. Het gaat daarbij niet om de gevoeligheid voor virusaanvallen, maar vooral om de banden tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten, de Amerikaanse regering en Microsoft. Vooral de versleuteling van gegevens lijkt hen niet helemaal veilig. Daarom zullen ze beroep doen op technologie van eigen bedrijven als Siemens en Telekom. Ook een plan om Video-conferenties te gebruiken werd afgelast door staatssekretaris Pleuger nadat hij ontdekte dat de sattelietverbindingen langs de VS liepen.

Domein en persoonsnamen in Duitsland
In Duitsland is een kleine rel bezig over de registratie van domein- namen die de naam van een persoon zijn, in dit geval politiekers. De naam van Ministerpresident van Sachsen, CDU-politieker is Kurt Biedenkopf. Wie www. biedenkopf.de opvraagt krijgt de website van de stad Biedenkopf te zien. Wie www.kurt-biedenkopf.de als internet adres opgaf kreeg onlangs een pagina te zien met kritiek op het beleid van die politicus. De site was in handen van Andreas Warschau, een "groene", maar nu is die site van het net gehaald na een aanmaning van de overheid. De groene webmaster ontdekte per toeval dat de naam nog vrij was en begrijpt trouwens niet waarom Biedenkopf zijn naam niet zelf geregistreerd had. Ook de naam www.gerhard-schroeder.de levert een website op die door politieke aktievoerders wordt uitgebaat.

En in Belgie?
De URL www.verhofstad.be levert een reklameblad op voor een bedrijfje in Kapellen, trouwens het blauwe bastion van Buchmann en Mediaminister Van Mechelen. Blijkbaar is de eigenaar echter het bedrijf Worldsites Belgie. Maar www.guy-verhofstad.be is nog vrij.
www.filipdewinter.be is in gebruik door een soort Filip de Winter fanclub, en de versie met streepjes tussen is nog vrij. Ook de webnaam www.patrickjanssens.be is weggekaapt door een bedrijf dat er geld uit lijkt te willen slaan en dat toevallig zelf in websites handelt.
Steve Stevaert daarentegen lijkt niet zo populair.
Zijn er alternatieven mogelijk?
Bij veel computersystemen is het antwoord nee. Bij vrije systemen zoals Linux is het principiele antwoord meestal ja. Omdat een Linux installatie is opgebouwd uit verschillende lagen, wordt het vervangen van een van die lagen door een andere mogelijk. We pellen de lagen even af
In de eigenlijke gebruikersprogramma's is een grote keuze, er bestaan bv verschillende office-omgevingen. Voor bijna alle programma's bestaat wel een alternatief.
De eindgebruikers programma's draaien binnen een window-manager, de grafische schil die zichtbaar wordt voor de gebruiker. Hij heeft daar keuze tussen heel wat omgevingen. KDEsktop en Gnome zijn de twee bekendste, maar op veel Linux systemen is ook een kleinere, lichtere window manager aanwezig als snel alternatief of als noodprogramma.
De window manager is het uitzicht van het systeem, maar maakt gebruik van een grafische server: xf86 of ook de X-server genaamd.
En in de onderste laag heb je dan linux zelf, dus de kern.
Uiteindelijk gebruikte iedereen die grafisch werkte dezelfde grafische server, namelijk een versie van xf86. Nu wordt aan een project gewerkt dat een alternatief zou kunnen bieden voor de X-server. Het "Berlin Project" bestudeert op dit moment nog de mogelijkheden. De website zit op sourceforge.net/projects/berlin.


.





.
.