Open broncode breidt uit
Dat de grenzen van de open broncode beweging nog niet bereikt zijn probeert ZF Linux Devices, een maker van chips, te bewijzen. Ze ontwierpen de MachZ, een microprocessor, en een technologie errond, Z-port, om er een goedkope PC mee te bouwen. Ze proberen op alle gebieden de kosten te drukken; door het geintegreerde ontwerp van de processor, door het openstellen van het ontwerp, en door het gebruik van linux als besturingssysteem. Ze mikken daarmee onder andere op internet providers die goedkope pc's zouden kunnen inschakelen in een soort huurcontracten. In het ontwerp van de chip riepen ze de hulp in van National Semiconductor, dat vroeger de Cyrix processor maakte, en dus vertrouwd is met de X86 architectuur.

"antwerpen.be"
We hebben hierbij ook een tip voor de architecten van de Anwerpen.be site: Corel lukt er in om op zijn website openklappende menu's te maken die werken in Netscape.

De rechter over Napster
In de zaak tegen napster heeft de rechtbank al enkele uitspraken gedaan. Zo gelooft de rechter dat het Napster systeem de verkoop van CD's schaadt. Tevens wordt Napster verondersteld te weten dat het systeem gebruikt wordt voor het verhandelen van muziek en ontduiken van rechten daarop. Dus moet Napster reageren op de vraag van de rechtmatige uitoefenaars van het copyright om de door hen opgegeven songs van het systeem te halen. De RIAA heeft hen al een lijst met 12.000 titels bezorgd.

Media-deining over virus
Net zoals het weerbericht en de verkeersinformatie, horen we nu op de officiele radio ook al virusinformatie. Deze week was het Anna virus de genomineerde, met waarschuwingen en gratis reklame voor de website van het BIPT. Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie heeft een goeie ouderwets-drietalige site (N-F-E) met een irritant ronddraaiend logo, waar ze een nieuwe taak hebben gevonden in het geven van virusinformatie.
In de vakpers ging men ondertussen op onderzoek naar de oorsprong van het redelijk onschadelijke virus. Het bleek eerst voor te komen op een discussieforum waar via het Nederlandse Excite@home een bericht was achtergelaten met het virus. Het bleek op dezelfde site te zijn dat vroeger het virus Iwa verspreid werd, en de beheerders onderzoeken nu of het gaat over dezelfde persoon als OnTheFly, een Nederlander die het virus zou geschreven hebben. Mogelijk volgen er maatregelen tegen de schrijver ervan, zo wacht op dit moment David Smith, de schrijver van het Melissa virus, op zijn straf, terwijl de Fillipijnse "love letter" maker niet voor het virus zelf veroordeeld kan worden bij gebrek aan wetgeving daarover.

Steeds meer mail-systemen onderscheppen nu zelf virussen, zodat 10-duizenden exemplaren niet bij de klant terechtkomen, en het mail systeem niet overbelasten. De eigenschap van het virus is immers dat het, bij gebruikers van bepaalde populaire software, zichzelf doorstuurt naar andere mailcontacten in het adresboek van de ontvanger. Maar ondanks het uitfilteren van het virus, onstaat er vermoedelijk nog meer verkeer rond het virus: het aantal waarschuwingen dat gebruikers elkaar sturen, en blindelings doorsturen naar al hun vrienden, zodat zo'n mail hetzelfde gedrag gaat vertonen als het virus zelf. Op zo'n momenten ontstaan ook nog heel wat valse viruswaarschuwingen, en het is voor een ontvanger dus zinloos om zo'n waarschuwingen te ontvangen omdat die toch het onderscheid niet kan maken.

Onderzoek investering in concurrent
We berichtten vroeger over de situatie van softwarebedrijf Corel, die na een ongelijke strijd uiteindelijk met geld van zijn rivaal overeind bleef. Officieel was het een akkoord over de ontwikkeling van software voor het ".net" programma van Microsoft. Maar kort erna stootte Corel zijn hele Linux-afdeling af, die net een eigen distributie gemaakt had en de Corel office en tekenprogramma's naar Linux had overgezet. Daar was nochtans veel in geinvesteerd, en de Corel-Linux software had goede kritieken ontvangen. Het vormde daarmee ook een sterke combinatie van kantoor en grafische software die over de systemen heen beschikbaar was.
Voor een "anti-trust"-onderzoek in de VS werden bij Microsoft nu alle documenten opgevraagd die te maken hadden met de overeenkomst met Corel.


.


.
.