Bestanden delen
Het idee van het delen van bestanden via het internet werd populair door Napster. Maar er zijn nog andere, minder bekende diensten die volgens hetzelfde principe werken. Freedrive bood opslagruimte aan op het internet. Je kon er bestanden bewaren in een map, die beschikbaar wordt door een wachtwoord. Daarnaast had je de mogelijkheid om bv foto's te delen met anderen door ze in een publiek toegangkelijke map te zetten. Via gewone zoekmachines konden de bestanden opgezocht worden.

Sluitingen
In oktober werd Freedrive echter gecontacteerd wegens een klacht van een grote softwarefirma. Die kloeg dat het systeem gebruikt werd om illegale kopies van kantoortoepassingen beschikbaar te stellen. Freedrive moet erg onder de indruk geweest zijn, want ze sloten de mogelijkheid om bestanden publiek beschikbaar te stellen helemaal af na gesprekken met hun advokaat. Volgens hun eigen verklaring zou het maar 1 procent van het gebruik betekenen

Andere mogelijkheden
Natuurlijk zijn er nog veel andere mogelijkheden om files te kopieren en te verspreiden, bv met FTP, wat misschien iets minder gebruiksvriendelijk is, en ook geen zoeken via een zoekmachine mogelijkmaakt.
En met de toename van goedkope opslagmedia als geheugenkaarten en verwijderbare schijven, wordt ook het manueel overbrengen gemakkelijker. Grote fabrikanten van opslagmedia zijn onder druk van de muziek-en beeldindustrie bijeen gaan zitten om kopieerbeveiliging in hun apparaten in te bouwen.
Hun probleem daar is dat consumenten natuurlijk nooit een apparaat kopen dat hun mogelijkheden beperkt als er andere fabrikanten apparaten maken die dat niet doen. In het verleden zijn zo al heel wat pogingen geflopt.
Beveiligen
En als men erin slaagt om disks te beveiligen tegen kopieren, zal het volgende probleem opduiken: draadloze verbindingen. Steeds meer apparatuur is in staat om draadloos informatie te verzenden en te ontvangen; denken we maar aan laptops die printen via een infraroodstraal, handpalmcomputers die ook zo communiceren, draadloze netwerken die steeds meer opduiken, en alle mogelijke combinaties met GSM's.

Hotmailgebruikers zonder mail
In een poging om de massale spam in te dijken, sloot Hotmail zich aan bij MAPS. Maps staat voor Mail Abusive Prevention System, dat houdt een zwarte lijst bij van servers die spam verstuurd hebben. Hotmail verwittigde zijn gebruikers niet dat alle post van servers die op de zwarte lijst staan, tegengehouden zou worden. Een paar spammers die spammail verstuurden langs de server van hun provider, veroorzaakten zo dat de server van hun provider op de zwarte lijst terechtkwam en geblokkeerd werd., waardoor ook de mail van andere klanten van die provider geblokkeerd werd door, oa, Hotmail. Wat het voorval ergerlijk maakt is dat de post gewoon de digitale vuilbak inging, en dat niemand verwittigd werd.

Pinguin op RAI
Op de RAI in Amsterdam ging een geslaagde Linux-beurs door. Standhouders waren bedrijven die diensten aanbieden voor Linux, die een eigen distributie maken, die aangepaste versies maken voor kleinere apparaten, enz. Ook Nederlandse gebruikersgroepen van Linux en Unix waren vertegenwoordigd. Daarnaast ging nog een betalend programma met lezingen door.


.
.