WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

11/08/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Pijnlijke inbraken
Het is geen leuke tijd voor woordvoerders van MS. Voor de tweede keer op korte tijd moeten ze uitleggen wat inbrekers in hun systeem komen doen. Een hacker met de schuilnaam "Dimitri" wist binnen te dringen in de Internet Information Server van het bedrijf. Het Microsoft Internet Information Server-programma waarop de site draait heeft een slechte naam op gebied van veiligheid, en ook hier gebruikte de inbreker een bekend achterdeurtje. Daarna plaatste hij vrijdag een berichtje op het bulletin board van Microsoft.
Volgens woordvoerders van MS was er niets aan de hand. De server waarop de inbraak gebeurde was een afdankertje, dat zelf niet meer echt werkte, maar alle communicatie doorsluisde naar een volgende server. Daar lijken ze echter het belang van de inbraak mee te willen minimaliseren. De hacker was nog heel braaf, het enige wat hij deed was zorgen dat de bezoekers van die site de slogan "Hack the Planet!" te zien kregen, maar met wat fantasie zijn er voor de bezoekers veel onaangenamere dingen mogelijk.

Transmeta nog niet klein
Onlangs blies IBM onverwacht een aangekondigde samenwerking met Transmeta af, waarbij het ging over de levering van energiezuinige chips. De aandelen hadden daar niet onder te lijden. Er wordt over de oorzaak gespeculeerd van de prestaties van de chip tot de nauwe banden tussen IBM en Intel.
Desondanks wist het bedrijf bij het uitgeven van nieuwe aandelen toch 273 miljoen dollar op te halen en daarmee de verwachtingen te overtreffen. Grote investeerders in het bedrijf zijn oa Sony, en Compaq. IBM doet normaal de produktie van de door Transmeta ontworpen chips, maar nu zouden ze ook uitkijken naar een fabrikant in Taiwan.

Erosie in E-business
Het begint goed vol te liggen op het kerkhof van de e-business bedrijven, en ook veel overlevenden hebben het moeilijk. eBay, dat Butterfields opkocht voor 260 miljoen dollar heeft er nu het mes ingezet: 32 van de 200 personeelsleden gaan eruit.
Mothernature.com, een site met allerlei gezondheisprodukten als vitamines, was zelf niet zo gezond. Het moederbedrijf CMGI, dat onlangs ook al Furniture.com stopzette, sloot de zaak met 190 werknemers.
BigMouth.com sloot zijn mond voor altijd, en TheMan.com is ook niet meer. Het rijtje op de fles gaande vrouwensites is niet meer te tellen.
Pets.com, een huisdierenzaak, sloot zijn deuren en zette 255 werknemers als hush puppy in de etalage. Het bedrijf dat tot de Amozon.com groep hoort vroeg geen faillissement aan maar probeert door het uitverkopen van de stock de aandeelhouders nog iets terug te geven.
VS verkiezingen: verliezer al bekend
Een van de verliezers in de verkiezingsstrijd in de VS is op voorhand al bekend. Het is een bedrijf dat opgericht werd in het vooruitzicht dat heel wat geld aan deze verkiezingen besteed zou worden. Met de veronderstelling dat het web een groot deel daarva zou wegsnoepen van TV werd in 1999 de site Politics.com opgericht. Ze boden politiek nieuws, polls, commentaren en chat aan. De interesse bleef echter benedenmaats, en de grote stroom geld kwam dus ook niet.
Computertijd te koop
Het bedrijf CSC, gespecialiseerd in aanbieden van computerdiensten, gaat via het web zijn computerpark aanbieden. Vooral het feit dat er rekenkracht van supercomputers wordt aangeboden, maakt het uitzonderlijk. Tot nu toe zijn er maar enkele universiteiten bekend die dat doen. Er wordt zowel gemikt op langlopende contracten als projectmatig werken. De klanten hoopt men te vinden bij de biotechnologie, moleculaire biologie, ingenieurs, seismografen enz.

Wat is nog typisch aan een Mac?
Apple heeft zich altijd gedragen als een eigenzinnige computerbouwer al bleven ze daaar binnen de PC wereld mee op de tweede plaats. Ze gebruikten Motorola processors ipv Intel, ze trokken zich niets aan van de Windows conventies op PC, ze bouwden hun eigen besturingssysteem grafisch op vanop de grond, ze hadden een muis met 1 knop ipv 2 of 3, ze ontwikkelden zowel hardware als OS als software enz. Veel van die kenmerken lijken nu onder schot te komen. MS is nu mede eigenaar van apple. De meeste traditionele mac-software wordt nu eerst voor het windows platform ontwikkeld. Het martkaandeel wordt bedreigd door Linux. Hun nieuwe besturingssysteem is op een unix kernel opgebouwd, met daarboven een aparte grafische schil. Hun nieuwe muis zou volgens de roddels meer knoppen tellen, en nu hebben ze ook problemen met de trage ontwikkeling op processor gebied. Theoretisch zou met het nieuwe mac OS-X systeem gemakkelijker overgestapt kunnen worden naar een andere processor.

Oneerlijke handelspraktijken
MS had een contract met Bristol Technology, waarbij ze inzage gaven in Windows NT code. Omdat ze het contract niet naleefden, en de firma de toegang tot nieuwe versies ontzegde, stapte Bristol naar de rechtbank. Die stelde hen in het gelijk en veroordeelde Microsoft tot 1 symbolische dollar schadevergoeding. Daarmee kon Bristol zelfs de factuur van de advocaten niet betalen, en dus eisten ze 6 miljoen dollar. De rechter gaf toe dat 1 dollar niet echt een grote aansporing was voor een bedrijf als MS met een omzet van 14.5 billion dollar. Dus kreeg bristol 3.7 miljoen toegewezen.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be