WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

11/10/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Kandidatuur bij Apple
Mitch Mandich, de verantwoordelijke voor verkopen wereldwijd bij Apple werd op Pensioen gesteld. Alhoewel het officieel niet de oorzaak is, komt dit ontslag kort nadat Apple moest toegeven dat ze niet de vooropgezette verkoopscijfers zouden halen. Daarop stortte het aandeel in. Mandich was overgekomen van NeXT software in 1997.

Student pleit onschuldig
Mark Simeon Jakob, een 23 jarige student, werkte een tijdje bij Internet Wire, een soort persburo voor bedrijfsinformatie. Bedrijven doen officiele mededelingen naar de buitenwereld via dat buro. Enkele dagen nadat hij daar stopte, zou hij de opgedane kennis handig gebruikt hebben. Volgens de aanklacht verspreidde hij een "hoax", een vals bericht over het bedrijf Emulex, dat door andere media werd overgenomen. Daardoor verloor het aandeel van Emulex de helft van zijn waarde. De rechter heeft 428.000 dollar van de bankrekening van de student bevroren. Volgens schattingen zou dat dicht in de buurt komen van de boete die hem mogelijk te wachten staat. Zijn motief zou geweest zijn het verlies van 100.000 dollar te compenseren dat hij eerder verloor met het speculeren op het aandeel.

Kat en muis
CueCat is een goedkope barcodescanner, die kan aangesloten worden op de computer. Het apparaat heeft de vorm van een dildo, met aan het uiteinde het rode venstertje voor de scanfunctie. Men bedacht echter de originele naam kat voor het apparaat, omdat dat ook complementair is met de al bekende computermuis. Het is gemaakt om barcodes te scannen die bij advertenties worden afgedrukt, waardoor je browser start en onmiddellijk een webpagina opvraagt met bijhorende informatie. De software die daarvoor zorgt, CRQ, wordt bij het apparaat geleverd, alsook aansluitkabels. Het apparaat wordt in de VS gratis uitgedeeld, bij tijdschriften gegeven enz. Digital convergance, de fabrikant van het apparaat heeft er sinds september al 1 miljoen verspreid, en wil dat tot 10 miljoen optrekken tegen het einde van het jaar, en naar 50 miljoen tegen einde 2001. De apparaatjes zelf zouden zo'n 10 dollar kosten, maar het geld gaat natuurlijk verdiend worden met de dienst die geleverd wordt aan de reklamejongens. Het ideale marketinginstrument lijkt het wel. Gratis weggeven maakt de drempel wel laag, maar toch heeft het bedrijf enkele dingen onderschat. Zo hadden ze een serienummer ingebouwd zodat de akties van het apparaat per gebruiker kunnen geregistreerd worden en dus de privacy geschonden wordt. Ook werd het apparaat alleen met software geleverd voor het Windows besturingssysteem. Er waren nogal wat programmeurs die daar een uitdaging in zagen. Eerst kwam er een programma op de markt om het serienummer te omzeilen. Ze begonnen zelf een driver te schrijven om het apparaat te kunnen gebruiken met het Linux besturingssysteem. Andere groepen begonnen allerlei software te schrijven, waarbij ze niet beperkt waren door de oorspronkelijke functies. Ze bedachten toepassingen als automatisch bestellen door het scannen van de code van een lege verpakking, databestanden met muziekgegevens te raadplegen door de code van een cd te scannen enz. Het project "Uscan" slaagt er bv in om je een boek te laten scannen en op internet te zoeken in welke on-line winkel dat het goedkoopste is. Zo kan je zelf toepassingen bedenken voor de scanner, die voorzien van eigen software omgedoopt werd van "cuecat" tot "coolcat". Er werden trouwens ook nog andere toepassingen gesignaleerd, sommigen ingegeven door de vorm van het apparaat. Door de hele printplaat eruit te halen en er batterijen in te bouwen, aangesloten op een lampje onder de infrarood kap, krijg je een rode zaklamp. De oorspronkelijke maker van het apparaat is niet erg opgezet met deze inspanningen. Eerst stuurde hij dreigbrieven naar de programmeurs, even later veranderde hij van taktiek en stelde een licentie op waarbij je voor 20 dollar zelf programma's mag maken voor het apparaat, zolang je de oorspronkelijke functies niet uitschakelt. En je mag je (eigen) programma's ook nog vrij verspreiden! De openbroncode gemeenschap maakt zich echter niet druk over deze te betalen nep-openbroncode licentie.

Europese commissie stemt toe
Bij de fusie tussen AOL en Time Warner heeft de Europese commissie voorwaardelijk toegestemd. Wel moeten alle banden met het Duitse Bertelsmann AG doorgeknipt worden. Dat laatste bedrijf speelt een dominante rol op gebied van muziekuitgaven, en zo wordt een te groot monopolie vermeden, zeker met het oog op de verspreiding van muziek via internet. Daarmee vermijdt men bv dat men het bestandsformaat van muziek zo maakt dat het alleen met een eigen apparaat kan beluisterd worden.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be