WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

04/10/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Napster speelt voort
Een rechtbank van beroep in de VS hoort beide partijen in de zaak van de platenindustrie tegen Napster. Ondertussen zegt de voorzitter van Napster dat de opnameindustrie halstarrig elk compromis weigert. De beslissing van een lagere rechtbank om Napster voorlopig verder te laten werken blijft geldig. Er zijn maar weinig voorbeelden waar een dienstverlener volledig gesloten wordt vanwege het gebruik dat klanten van de dienst maken.

Wel verantwoordelijk voor inhoud
In China stellen de autoriteiten de providers onomwonden verantwoordelijk voor de inhoud van hun sites, maar ook van chatrooms bv. De providers moeten gegevens bijhouden over wie inbelt op hun servers, en moeten die tot 60 dagen later aan de politie kunnen voorleggen op verzoek. Internetbedrijven moeten eerst een vergunning krijgen van het ministerie van informatie om handel te mogen drijven via het net. Daardoor worden de buitenlandse investeringen tegengehouden of vertraagd.


.
Apple en de barst
Heel wat aandeelhouders zeiden "barst" tegen de apple aandelen, waardoor die vorige week terugvielen tot de helft van de waarde. Niet alle oorzaken zijn duidelijk, maar het uitkomen van hun nieuwe serversysteem en de verkoop van de nieuwe "Cube" zou bv tegenvallen.
Een aantal gebruikers meende echter ook barsten te zien in de Cube zelf. De kunststof behuizing zou juist op de plaats van de naad openbarsten in bepaalde omstandigheden. Apple spreekt dat tegen en zegt dat de lijnen de beweging van het plastic bij het gieten weerspiegelen, wat in normaal gekleurd plastic niet zichtbaar is, maar in hun transparante ontwerpen wel.

Versleuteling
Na onze taaltechnologie weet de hele wereld ook dat onze encryptietechnologie op punt staat. Het Rijndael algoritme van Belgische ontwikkelaars haalde de eerste plaats in een wedstrijd om een wereldwijde encryptie te ontwerpen (Advanced Encryption Standard: AES). De wedstrijd werd uitgeschreven door het ministerie van Handel van de VS, het NIST. De wedstrijd liep drie jaar en uit 12 landen namen 's werelds grootste specialisten op gebied van versleuteling eraan deel. Onwikkelaars waren Joan Daemen, 35 en afkomstig uit Limburg, die bij Proton werkt, en Vincent Rijmen, 30 en afkomstig uit Leuven, werkend aan de KUL. In zijn vrije tijd zou hij zich met Linux bezighouden.
Bij versleutelingsalgoritmes bepaalt de lengte van de sleutel hoeveel mogelijkheden en dus hoe veilig ze zijn. De opgegeven sleutellengten moesten 128 bits, 192, en 256 bits zijn. Met de kleinste van de 3, een 128 bits sleutel zijn er 3.4 x 10 tot de 38 e macht of 340 gevolgd door 36 nullen mogelijkheden. Het vorige algoritme, bekend onder de naam DES (Data Encryption Standard), werd in 1977 een standaard, hield zo'n 20 jaar stand, en kon eind jaren negentig gekraakt worden in een paar uur door speciale computers. Zelfs als deze computers hun prestatie in 1 seconde zouden kunnen afwerken, zouden ze voor het kraken van de nieuwe Rijndael-code 149 triljoen jaar nodig hebben (voor de 128 bit versie).
Maar niet alleen moest het algoritme veilig zijn, maar liefst ook nog snel werken op verschillende typen computers, van groot tot klein. Vooral hierin scoorde de Belgische oplossing goed. Nadat het nieuws bekend geraakte was de website van de KUL 's nachts onbereikbaar. De winnaars danken in een mededeling op de site van de organisatoren het NIST voor de open en transparante procedure.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be