WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

30/08/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Linux kettingreaktie
Door te laat en verkeerd in te spelen op de ontwikkelingen binnen de unix wereld ging SCO ten onder. Linux verdeler Caldera nam SCO over, vooral om de sterkte van de unix-dienstverlening die voor Linux kan ingeschakeld worden. Een van de projecten waaraan SCO werkte, was Monterey. Het idee van dit project met IBM was een universele unix te ontwikkelen voor het 64 bit platform. De inspanningen voor dit project zullen nu waarschijnlijk gerecupereerd worden voor toekomstige Linux versies. Dat is niet zo gemakkelijk, omdat alle stukken software waarop rechten van derden rusten er uitgehaald moeten worden. Linux is immers vrije software, wat betekent dat de broncode gepubliceerd moet worden, en verder gebruikt mag worden aan dezelfde voorwaarde. Ook bij IBM was het ondertussen duidelijk geworden dat het gewicht van de marketing op het Linux-besturingssysteem was terechtgekomen.

Palm is nu volwassen
Dat leiden we tenminste af uit de laatste paniekberichten over deze handpalmkleine apparaten. Er werd vastgesteld dat er een programma verspreid wordt dat alle gegvens in de palm wist. Dat programma werd oorspronkelijk gemaakt door een ontwikkelaar die nieuwe programma's uittest op een Palm, en die daarvoor moest schoonvegen. Enkele mensen hadden een kopie van dat programma, en uiteindelijk moet er een kopie in verkeerde handen zijn terechtgekomen. Die werd dan op het internet verspreid alsof het een illegale kopie van een spelletje was. Wie dit trojaans paard dan aktiveerde en al zijn gegevens kwijt was, kan die wel terugkopieren van zijn backup op zijn pc. Als hij een backup heeft.

Linux ook volwassen, maar dat wisten we al.
De linux conferentie die sinds 1999 doorgaat barste deze keer echt uit zijn voegen. "LinuxWorld Conference and Expo" is de officiele naam van deze beurs in San Jose. Dit jaar waren er meer dan 200 deelnemers en meer dan 20.000 bezoekers. Op voorhand moesten al 60 geinteresseerde deelnemers afgewezen worden wegens plaatsgebrek. Volgende keer zal er uitgeweken worden naar San Fransisco. In januari 2001 gaat voor de tweede keer de New Yorkse versie van de beurs door, ook daar wordt een nieuwe record opkomst verwacht.

Vrije val na vals gerucht
Veel bedrijven in de VS maken gebruik van een externe firma om hun persberichten te verspreiden, zoals bv "InternetWire". Onlangs kregen ze een bericht ter verspreiding aangeboden van Emulex, een bedrijf dat netwerkuitrusting maakt. In het bericht stond dat de verwachte opbrengsten werden herzien en dat de CEO op pensioen werd gesteld. Nietsvermoedend werd dat bericht verspreid naar de pers, die er gebruik van maakte om artikels te schrijven en te publiceren. Het aandeel van Emulex dook onmiddellijk 50 procent naar beneden. Het bericht kwam echter niet van Emulex zelf, en was ook niet waar. Het FBI onderzoekt nu wie zich voordeed als Emulex.


Sun kijkt naar beneden
Sun heeft blijkbaar een oogje laten vallen op de snelgroeiende markt van "appliances", dat zijn allerlei apparaten op basis van computerarchitectuur, die een bepaald doel dienen. Voorbeelden zijn kastjes om via het tv-scherm te surfen, netwerkapparaten met een bepaalde functie, enz. Daarvoor hebben ze een processor afgeleid van hun Ultrasparc IIi, die normaal in Sun servers gebruikt wordt. Ze hebben op de produktieprijs bespaard door input/output, beeld en geluidsfuncties op de chip te integreren, en hebben ook aangepaste inbouwkaarten ter beschikking. Als besturingssyteem kan de klant Solaris of Linux gebruiken. Op dit moment zijn er nog niet veel Linux-toepassingen overgezet naar het Sparc hardware platform, maar omdat de broncode voor interessante programma's als Apache web server, Sendmail, MySQL, enzovoort vrij te verkrijgen is, zal dat waarschijnlijk niet lang duren. Dus wordt het ook mogelijk er een krachtige pc mee te bouwen die in concurrentie kan gaan met de huidige Pentiums. Dat zal echter afhangen van de integratie van de randapparaten en de verkoopprijs van de processor.

Duitsland wordt zich bewust van "Mobbing"
De vakbondsafdeling voor openbare diensten, transport en verkeer schat dat in Duitsland de kosten voor de maatschappij die veroorzaakt worden door "Mobben" oplopen tot 600 miljard Bfr, waarbij nog geen rekening is gehouden met kost aan de sociale zekerheid. Die schatten ze nog eens op 1 tot 2 miljoen per "gemobt" slachtoffer. Ondanks deze cijfers is het moeilijk uit te leggen wat "mobbing" juist is. Misschien kan je het beschouwen als een kombinatie van systematisch pesten, kleineren, achteruitstellen en op allerlei manieren benadelen van een persoon, waardoor zijn gezondheid eronder gaat lijden. Dat leidt tot ondergraving van de psychische en zelfs fysische gezondheid van de werknemer in kwestie, bv door slapeloosheid en zenuwziekten. Vanuit deze toestand is het moeilijk om erkenning te krijgen of een schadevergoeding af te dwingen voor zijn geval, zeker gezien de haast onmogelijke bewijslast. De meeste advocaten staan dan ook niet te springen om juridisch aan zo'n zaak te beginnen. In extreme gevallen werden al wel schadevergoedingen toegekend door de rechtbank, bv aan de weduwe van een arbeider die er 35 jaar trouwe dienst in een autofabriek op had zitten. Hij werd de laatste maanden voor zijn dood zo ondraaglijk "gemobt" door een overste dat hij zelfmoord pleegde.

Pluk de vruchten van Mozilla
Toen Netscape de ongelijke strijd op de browsermarkt verloren leek te hebben en overgenomen werd door AOL, ontstond het "open source" project Mozilla. Dat nam de ontwikkeling van de browser over in volle open broncode stijl, waarbij de code ook voor derden vrij te gebruiken wordt. Op de website www.mozilla.org kan de ontwikkeling gevolgd worden aan de hand van een aantal "mijlpalen".

1,1 GigaHerz
De nieuwste processoren voor PC's draaien aan 1,1 GigaHerz, namelijk de AMD en de Intel P-III. Intel riep echter zijn P-III's van de reeks van 1,13 GigaHerz terug wegens een probleem dat slechts in bepaalde omstandigheden naar boven komt. Pech voor IBM dat een serieus aantal computers met de PIII chip had verscheept. Al bij al gaat het over relatief kleine aantallen.
Iedereen herinnert zich nu ook weer hoe AMD en Intel in concurrentie waren om eerst de psychologische grens van 1 GigaHerz te doorbreken. Intel kondigde zijn chip ruime tijd op voorhand aan, maar uiteindelijk kwam die van AMD eerst op de markt. Ondertussen voert AMD de druk nog op. Hun 1,1 Gigaherz Athlon processor wordt nu ingebouwd en verscheept in computers van verschillende grote computerbouwers, en daarmee verlagen ze prijzen van hun 1 GigaHerz chips, en binnnenkort komen de snellere modellen op de markt, op weg naar 1,5 Giga.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be