WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

09/08/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Waarschuwing
De Europese Commissie bekeek de praktijken van Microsoft eens van naderbij. Ze richtten zich vooral op de manier waarop serverprogramma's en gebruikersprogramma's elkaar verstaan. Omdat MS een bijna monopolie heeft op de gebruikersmarkt, zijn ze in de mogelijkheid om concurrenten op de servermarkt weg te drukken. Zij kunnen de gebruikers programma's zo maken dat die het best lijken te werken met hun eigen serverprogramma's. Omdat andere fabrikanten van serverprogramma's niet over de juiste informatie beschikken krijgen ze het behoorlijk moeilijk. In principe was het internet gebaseerd op open standaarden, die iedereen kon toepassen en die voor iedereen toegangkelijk waren. Door een monopolie door te drukken op de servermarkt zou MS de keuzemogelijkheid van de gebruikers beperken, vernieuwingen van andere bedrijven kunnen tegenhouden, en de prijzen van de software kunstmatig hoog kunnen houden.

Linux slachtoffer
Er lijkt beweging te komen in de verhouding tussen de traditionele unixen en Linux nu er geruchten opduiken over een overname van SCO's unix afdeling door Caldera.
Caldera is een Linux ontwikkelaar en distributeur die onlangs zijn Linux Technology Preview uitbracht. Het is een versie die gebaseerd is op een nog in ontwikkeling zijnde nieuwe kern en grafische schil, en wijzigingen inhoud op gebied van bescherming (firewall) en Java. Deze versie is vooral interssant voor ontwikkelaars en voor wie wil zien welke richting het uitgaat met Linux. Deze versie is niet geheim, niet beperkt tot een kleine schare vertrouwelingen, maar gratis te downloaden, of verkrijgbaar tegen verzendingskost.


Nieuwe wijn in oude zakken
Als serversysteem wordt Linux steeds meer onzichtbaar ingebouwd in kant en klare oplossingen. Op de desktop is het nog een grote overstap, omdat meestal met compatibiliteitsproblemen moet afgerekend worden. Algemene bewerkingen als tekstverwerking en rekenbladen zijn geen echt probleem, maar een bedrijfseigen toepassing, ontwikkeld voor Dos of Windows kan niet zomaar vervangen worden. Dan wordt een emulator ingeschakeld. Er wordt gewerkt aan Wine, een programma dat al voor 90 procent af is, dat Windows programma's wil uit kunnen voeren onder Linux. Wine is de afkorting van Wine Is Niet een Emulator. Bewine is een gelijkaardig project voor het BeOs platform, een ander besturingssysteem voor PC's.

Open bron of geheim?
Sun heeft jaren gewerkt aan het tot een standaard verheffen van Java. Om er een echte standaard van te maken moeten ze het echter overdragen aan een standaardorganisatie, en dus eigenlijk uit handen geven. Zover zijn ze net niet gegaan, maar toch is Java platformonafhankelijk, en dus zeer bruikbaar gebleken. Dat tot grote nijd van MS, die eerst leken mee te werken, maar dan hun eigen gewijzigde versie uitbrachten en daarvoor door de rechtbank werden teruggefloten. Nu lijken ze van taktiek te zijn veranderd wat Java betreft. Ze besteedden een smak geld aan het ontwikkelen van een eigen nieuwe taal die veel gelijkenissen vertoont met Java, en brachten die uit onder de naam C-sharp, geschreven C en het hekje-sybool #. Met hun gewicht in de servermarkt en hun overwicht in de gebruikersmarkt valt die taal gemakkelijk binnen te loodsen in allerlei toepassingen. Maar toch is er een aanzienlijke achterstand op Java.
Stephan Somogy, een IT journalist, ontdekte dat MS een voorstel zou ingediend hebben bij een standaardisatieorgaan, om C sharp samen met de CLI technologie als standaard te laten erkennen. Daarmee lijken ze in een klap Java voorbij te steken. Maar hij vond een addertje onder het gras; bijna niemand weet wat CLI is, en er is nauwelijks informatie over te vinden. Als de standaard erkend wordt, en de informatie vrijgegeven, zou MS dus een belangrijke voorsprong hebben op iedereen anders.

.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be