WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

24/05/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Immigranten
In de VS is het debat over immigratie goed op gang gekomen. Een ingenieursvereniging pleit ervoor een soort "groene kaart" uit te reiken om werknemers toe te laten onmiddellijk aan de slag te gaan. De papiermolen kan dan in orde gebracht worden terwijl ze werken. Ze hebben ondertussen alle rechten van iemand die werkt. Een meer permanente verblijfsvergunning zou met dit systeem vermeden worden zeggen de critici, die vermoeden dat er minder nobele bedoelingen onder dit voorstel zitten. Dat andere systeem heet het H1-B visum.

Geld voor Napster
Napster heeft een rechtzaak voor zich, aangespannen door de Recording Industrie van Amerika. Ondertussen hebben ze de interim algemene direkteur Richardson vervangen door Hank Barry. Deze laatste merkte op dat er 10 miljoen geregistreerde gebruikers zijn, dat 70 procent van de studenten het al eens gebruikt heeft, en bijna 20 procent het dagelijks gebruikt. Hank Barry komt van Hummer Winblad Venture Partners, die investeren 15 miljoen dollar in Napster.
Een voorlopige effect van de juridische vervolging is dat er een aantal andere gelijkaardige diensten uit de grond zijn geschoten, die speculeren op het verdwijnen van Napster, en al voor een alternatief zorgen. Ander gevolg is dat Napster door de extra publiciteit op een week tijd zijn bezoekers aantal bijna verdubbelde.

Linux winst en verlies
Linux is op zich vrij te verkrijgen, en de bedrijven die er geld mee te verdienen doen dat door de distributie te verzorgen zoals SUSE (met kleine marges), door dienstverlening op te bouwen rond Linux en de toepassingen zoals Linuxcare, door Linux te integreren met hardware tot een kant en klare toepassing zoals VA Linux, of door combinaties hiervan. Over het algemeen werd de dienstverlening gezien als de sector met de ruimste winstkansen. Daar mikte dan ook Linuxcare op, een bedrijf dat streefde naar een beursgang. Een groot deel van de top werd de deur gewezen, de beursgang geschrapt, en 25 procent van het personeel vloeide af. Als de firma niet terug vlot getrokken kan worden, zijn er nog gegadigden voor een overname.
Mogelijke kandidaat is VA Linux, dat een succesvol kwartaal afsloot, en boven alle verwachtingen scoorde. Ze deden al 2 overnames het voorbije kwartaal, waardoor ze op de balans verlies schrijven, maar hun omzet steeg met 70 procent tov het vorige kwartaal, en met meer dan 700 procent tov vorig jaar.
Verizon
Heel wat internetgebruikers in de VS maken zich zorgen over de privacy en het recht op meningsuiting. Dat laatste wordt steeds meer beperkt, onder andere door de interpretatie van de "Digital Milenium Copyright Act", die bedrijven moest beschermen tegen cybersquatting, het kapen van de bedrijfs of merknaam op het internet door iemand die sneller registreert om de naam te kunnen verkopen. De groep "2600.com" kreeg een serieuze dreigbrief van Verizon.
Verizon is het bedrijf dat ontstond uit de fusie van Bell Atlantic en GTE, telefoonbedrijven met miljoenen aansluitingen, en ambitie op de mobiele markt. Omdat de kritische groep 2600.com slechte ervaringen had met de telefoonmaatschappijen voor de fusie (denken we zelf maar aan de RTT/Belgacom frustraties bij ons), wilden de domeinnaam "VerizonSucks.com" registreren. Tot hun grote verwondering was die naam al bezet. Het waren de advocaten van Verizon zelf die "VerizonSucks.com" al geregistreerd hadden. Waarschijnlijk niet om op de website "VerizonSucks.com" te vertellen dat Verizon sukkels zijn, maar eerder om ontevreden klanten voor te zijn.
Maar niet getreurd, er werd een ander naam geregistreerd, namelijk "VerizonReallySucks.com". Zonder aktiviteit te ontwikkelen op die domeinnaam kwam Verizon er toch achter, en stuurde een brief om te vragen om die domeinnaam aan hen over te dragen, of zoniet de gevolgen te dragen. Ze beweren dat de wet op merknamen overtreden wordt door deze domeinnaam. Zo zouden ze dus de strijd kunnen aanbinden tegen elke zin waarin hun naam voorkomt. In een opinie over hen komt natuurlijk hun naam voor, en met hun redenering zouden ze alle negatieve meningen over hen de kop in kunnen drukken. In plaats van de rechten van het bedrijf te beschermen, wordt de wet nu aangegrepen om het recht op vrije meningsuiting van individuen te beperken.
Maar 2600 geeft zich niet gewonnen. Ze registreerden alweer de volgende naam, en wachten vol spanning af of het bedrijf die ook zal opeisen. Ze registreerden een naam met 63 letters, het maximum dat sinds kort mogelijk is, en die naam vormt volgende zin: "Verizon_Should_Spend_More_ Time_Fixing_Its_Network _And_Less_Money_On _Lawyers.com." Eens benieuwd wat ze daarop zeggen. Als het tot een opeising komt, krijgen ze waarschijnlijk weer een brief van de advocaten van de firma, zoals vorige keer. Het volgende stukje komt uit die brief, en je kan je al voorstellen hoe een brief voor "Verizon_Should_Spend_More_ Time_Fixing_Its_Network _And_Less_Money_On _Lawyers.com." zou klinken als je de originele hoort:

Dear Mr. Goldstein (dat is de man van 2600):
Ik vertegenwoordig Bell Atlantic Corporation (hierna afgekort tot Bell Atlantic), die de rechten bezit op de handelsmerken "Bell" en "Bell Atlantic". Bell Atlantic bezit de handelsmerknaam "Verizon". Ik ben onlangs te weten gekomen dat u de domeinnaam "VerizonReallySucks.com" hebt geregistreerd, waarin het geregistreerde "Verizon" voorkomt. Ik wil u erop attent maken dat u daarmee de rechten schendt van Bell Atlantic, en tevens de nieuwe "Cybersquatting" wet overtreedt door het registreren van de domeinnaam "VerizonReallySucks.com". Tenzij u de domeinnaam "VerizonReallySucks.com" overdraagt aan Bell Atlantic, spannen wij een proces in bij de federale rechtbank, enz.

Ik zie de beschuldiging al voorgelezen worden in de rechtbank, de debatten gevoerd worden over de herhaald vermelde naam, en de rechter in alle serieux een uitspraak doen die hardop voorgelezen wordt.
Met dat in het achterhoofd roept "2600" zoveel mogelijk individuen op om originele combinaties te registreren om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be