WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

17/05/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Sony na de walkman
Op 15/09/2000 hoorde u bij ons dat 3com zijn Palm-besturingssysteem in licentie ging geven. Een van de licentienemers was Sony, en in september plannen ze naar buiten te komen met een apparaat dat gebruikt maakt van die software. De bedoeling is apparaten te lanceren die draadloos gebruik maken van internetdiensten. Daarbij beperken ze zicht niet tot de typische gsm-met-wap combinatie, maar denken ze eerder aan muziek en beeld. Alhoewel ze op dit moment niet voorop lopen op de mp3 markt, hebben ze wel digitale camera's, en hebben ze in het verleden bewezen dat ze toch in staat zijn een bepaalde markt te veroveren.

Napster ingehaald
Napster werd in eerste instantie door de rechtbank op het matje geroepen, waarna het meer dan 300.000 mensen de toegang tot hun systeem blokkeerde, en dit op klacht van Metallica. De groep vergat blijkbaar even dat het hier over hun fans gaat, waarvan een deel zich nu tegen hen keren wegens de onsypathiek beslissing fans te vervolgen die muziek beluisterden via de Napster site. Op het internet ontstaan ondertussen allerlei Napster-achtige programma's die zich niet beperken tot muziek, maar met alle digitale bestanden werken. Sommige van de laatste systemen werken niet meer gecentraliseerd zoals napster, maar zijn gebaseerd op rechtstreekse contacten tussen gebruikers. Daardoor is het ook niet mogelijk om de werking plat te leggen door de serverbeheerders aan te pakken. Binnen de muziek en mediauitgeverswereld beginnen sommigen zich hardop af te vragen of de juridische vervolging wel zin heeft.
Compaq plukt Digital-vrucht
De computerbouwer Digital werd enkele jaren geleden overgenomen door Compaq. Die hoopten in de hoge unix-serverklasse, waar de winstmarges groter zijn dan bij pc's, een rol van betekenis te kunnen gaan spelen. Tussendoor werd echter al de ontwikkeling van een nieuwe processor afgeblazen, en bleef het voor de rest stil, waarbij het marktaandeel van Compaq in de Unix wereld terugviel. Nu hopen ze met de nieuwe "Wildfire" computers grote klanten aan te spreken als internetproviders en telefoonmaatschappijen. Door de groei van e-commerce doet concurrent Sun bv goede zaken. Andere concurrenten op die server-markt zijn IBM en HP.

Wolken boven Outlook
Veiligheids specialisten en computerparkbeheerders blijven zware kritiek spuien op de onveiligheid van het e-mail programma MS Outlook. De reaktie van MS vorige week maakte het er niet beter op, ze aanvaardden geen enkele verantwoordelijkheid en boden weinig hulp. Computerbeheerders kloegen anoniem dat ze de Exchange (e-mail)-server moesten afzetten, en bij elke gebruiker persoonlijk langs moesten gaan om het systeem op te kuisen. Zij twijfelen aan het nut van de mogelijkheden die er voor gezorgd hebben dat er kwaadaardige code kon uitgevoerd worden. Na de aanval van Melissa lijkt er nog niets veranderd te zijn, en wordt de gebruiker opgezadeld met een systeem waar onveilige mogelijkheden de standaard zijn.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be