WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

29/03/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Een rondje van Bill Gates
Een jongeman van 18 werd in Wales gearresteerd wegens inbreken in e-commerce systemen, samen met andere jongeren. Ze zouden inzage hebben gehad in gegevens van duizenden creditcard gebruikers. Daar was, al dan niet toevallig, dat van Bill Gates bij. De politiediensten van FBI, Canadese politie en de politie van Wales hebben samengewerkt met de financiele instellingen om de jongemannen te vinden. Mogelijk hebben ze zich verraden door zelf contact op te nemen met de pers, waar ze credit-card details naartoe mailden om te bewijzen wat ze gedaan hadden. Ze worden nu mogelijk verantwoordelijk gesteld voor een verlies van miljoenen dollars. (Het lijkt een steeds meer gangbare manier van solliciteren te zijn bij jongeren die op zoek zijn naar een computerjob. - NVDR)

De grootste verzameling muziek op het net
bevindt zich op de site van mp3.com. Ze bedachten de slimmigheid dat je je eigen muziek kan "backuppen" op hun webservers. Daardoor kan je de muziek met je computer beluisteren, ook als je ergens aan het werken bent waar je normaal de CD's niet bij de hand hebt. Je kan ook gemakkelijkere kiezen en combineren via de computer, zonder dat je alle schijfjes moet manipuleren. Is die verzameling daar illegaal is nu de vraag. Volgens de muziekindustrie wel, omdat het een kopie is. Volgens de mp3.com site niet, omdat consumenten zelf mogen kiezen hoe en waar ze hun muziek beluisteren.

Cyber Patrol in zijn hemd
Ouders in de Vs die bezorgd zijn over wat hun kinderen te zien krijgen op het net, maar geen tijd hebben om ze daarbij zelf te begeleiden, doen beroep op een zogenaamde "netnanny". Dat is een dienst die het internetverkeer naar hun kinderen filtert op basis van een lijst "te vermijden websites". Iedereen zal het eens zijn over het uitfilteren van de pornosites, maar wat door een bedrijf als "Cyber Patrol" nog tegengehouden wordt is niet altijd even duidelijk. Vanaf het over morele of politieke onderwerpen gaat is de vergelijking met censuur niet ver af. Daarom protesteerden een aantal Webmasters tegen de filters van "Cyber Patrol", als inbreuk op de vrijheid van meningsuiting (Free Speech). Ze deden dat door aan te tonen dat er ook ongevaarlijke sites werden tegengehouden, waarbij ze een lijstje gaven om dat te bewijzen. Tevens zetten ze een programma beschikbaar op hun site om de filters te omzeilen. Promt kregen ze een proces aan hun been van de firma, wegens het vrijgeven van bedrijfsgeheimen.

Linux delen is vermenigvuldigen
Een bedrijf in de VS levert verschillende uitbreidingen om een Linux systeem te gebruiken met verschillende gebruikers tegelijkertijd. Daarvoor moet een kaart gemonteerd worden die toelaat allerlei extra apparatuur aan te sluiten, zoals toetsenborden en monitors bv. Vanzelfsprekend gaat het niet over intensieve grafische toepassingen, maar eerder voor functies als kassa, of als terminal om bestellingen op te nemen.

Amerikaan in Nicaragua
Het bedrijf ChiliSoft, voorgezeten en gesticht door Charles Chrystle, houdt zich bezig met serversoftware voor Linux servers. Hij is erin geslaagd het ASP systeem, bekend van MS, over te brengen naar Linux. Het dient om interaktie mogelijk te maken tussen de browsende gebruiker en de server. Voorbeeld is de zoeksite Excite, waar je een te zoeken woord intikt, en de server jouw een pagina opstuurt met de resultaten van de zoekaktie. Cobalt, een ander bedrijf dat speciale Linux servertoepassingen maakt, gaat Chilisoft overnemen. De oorspronkelijke eigenaar is daar best blij mee, hij had de laatste tijd te kampen met humeurigheid en overgewicht, opgebouwd door de stres van het leiden van een steeds groter wordend bedrijf. Ooit door hem opgericht, is het bedrijf nu 70 miljoen dollar waard op de beurs. Hijzelf zou aan de overname 15 miljoen dollar overhouden. Daarvan wil hij 11 miljoen dollar besteden aan programma's in Centraal-Amerika. Hij was er twee maanden tussenuit op vakantie, en wil projecten financieren voor opleiding en startende high-tech bedrijven. Zijn voldoening is veel groter bij kleine opstartende bedrijven, en zijn dollars vindt hij beter besteed in Nicaragua.
Pricacy
De Amerikanen nemen het blijkbaar nauwer met hun eigen privacy dan met die van Europa, dat ze doorlopend afluisteren. De Vereniging van Procureurs Generaal hebben beslist van computermisdaad en schending van de privacy van de consumenten een prioriteit te maken. Ze willen bedrijven onder druk zetten om vertrouwelijker met de gegevens om te gaan die ze bij het kopen en verkopen registreren, vooral banken, verzekeringsfirma's, internetbedrijven, en telefoonmaatschappijen. Op dit moment is zijn gebruikersgegevens zelf al het koopwaar, en in digitale vorm cirkuleren ze snel. De openbare aanklager van New York overweegt bv een klacht tegen "DoubleClick". Dit internetbedrijf kwam onlangs in het nieuws toen ze de gegevens die ze verzamelen als gebruikers op een site komen met hun banners, wilden combineren met de klantenbestanden van een andere firma. Er stak een storm van protest tegen op, en de zaak werd uitgesteld. Ook "HealthCentral", een site met informatie over gezondheid, en iVillage, een soort online vrouwentijdschrift zouden zich al bezondigd hebben aan gebruiken van gegevens zonder medeweten van de surfers. Uiteindelijk streven de procureurs ernaar ook betere wetgeving te verkrijgen, waarbij de klant bv eerst zijn toestemming moet geven voor de gegevens verkocht mogen worden.

Napster
Napster startte een succesvol initiatief, dat bestaat uit een combinatie van een software en een webserver die extra diensten levert. Je kan al je muziek die je hebt via je computer bewaren op een webserver. Vanaf dan kan je je eigen muziek op je computer beluisteren, rechtstreeks van die webserver. Je kan ook wisselen met iemand anders. Natuurlijk op voorwaarde dat je een beetje een snelle verbinding hebt. En dat hebben studenten op de universiteit bv. Ze maakten zo enthousiast gebruik van de dienst van Napster, dat de universiteitscomputers het niet meer konden trekken. En dus werd Napster voorlopig verbannen van het univ-netwerk. Er kwam groot protest van de studenten, en de technici van de universiteit verzekerden dat men gaat zorgen voor een prioriteitenbeleid op het netwerkverkeer, waarna de Napster toegankelijk wordt, zonder de rest van het verkeer te hinderen.
Ondertussen had de RIAA, ons ondertussen bekend als de vereniging van de media-industrie, al aan de alarmbel getrokken. Ze beweren dat het niet legaal is om een kopie op te slaan op de servers van Napster. Tevens vrezen ze dat de toegang niet beperkt blijft tot de eigen muziekfiles, en dat er uitgewisseld wordt. Ze klagen de site aan en eisen 100.000 dollar per illegaal verspreid stuk muziek. Hun woorden waren nog niet koud of er doken al een paar mutaties op, die behalve muziek ook andere digitale informatie kunnen opslaan en uitwisselen. Het kan dan gaan over eender welke digitale informatie, als filmpjes, geluid, beelden, computerprogramma's enz. Een daarvan heet Gnutella, ontwikkeld door een dochterfirma van AOL. De moederfirma haalde echter het programma van de website, wat niet belet dat de bestaande kopies zich verder verspreiden, zoals het meestal gaat met censuur op het net. Een ander programma, Wrapster genoemd, is geschreven door een zeker "Octavian", die er openlijk voor uit komt dat je er bv ook besturingssystemen mee kan uitwisselen. Iedereen die nu aan het nieuwe en dure Windows 2000 denkt, zal begrijpen dat deze mogelijkheid veel tegenstanders heeft (zie later). Maar wie aan Linux denkt zal het alleen maar heel nuttig vinden, wat aantoont dat de mogelijkheid op zich moeilijk slecht kan zijn.

Windows 2000 beetje te populair
Vorige week hoorde u hoe een test-kopie van Windows 2000 ontsnapte uit de kwekerij. Buitengekomen wist die "Whistler" zich vruchtbaar voort te planten. Microsoft kan daar niet mee lachen en spoort nu de oorzaak van de illegaal cirkulerende kopie op. Illegale kopies doen wel eens meer de ronde, maar in dit geval gaat het over een versie die enkel als testversie bestond binnen het bedrijf zelf, wat zichtbaar is aan de naam en het nummer: Whistler Build 2211.1. Microsoft schakelde zijn eigen geheime zoeksysteem in, het "Internet Monitoring Program", om het internet af te speuren naar de ontsnapte kopie, die alles bij elkaar 400 Mb bedraagt. Omdat ze ze niet vonden ontkenden ze het bericht, tot enkele nieuwsdiensten het bewijs leverden.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be