WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

22/03/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Rottend fruit
Het blijft ruzie tussen Apple en Future Power inc., die een i-Mac-achtig toestel op de markt brachten. Apple kondigde vorige week aan dat, na enkele juridische uitspraken, hun concurrenten het voor bekeken hielden en een overeenkomst sloten met Apple om te stoppen met de omstreden modellen. Future Power noemt deze bewering echter bedrieglijk. Wel zou er met de moedermaatschappij, Daewoo Telecom, onderhandeld zijn over het tolereren van een zilverblauwe uitvoering, in ruil voor het vermijden van de reeks apple kleurtjes en dat gedurende 4 jaar. Een topman van Future Power zegt dat Apple zelf maar op de kar van transparant sprong, nadat die startte met Swatch horloges. Dat nu hun concurrenten 4 jaar zouden moeten wachten vinden ze ongelooflijk. De E-Power pc's kwamen zowat een half jaar geleden op de markt.

Office 2000 op Linux
Het WordPerfect Office 2000 pakket is nu uitgekomen voor het Linux platform. Het bevat de programma's WordPerfect 9, een spreadsheet, presentatiepakket, Acrobat, en Netscape Communicator 4.7. Het werkt zoals de windows versie, en kan ook de bestanden ervan gebruiken, evenals die van Microsoft Office. Opvallend is dat dit pakket niet gratis te downloaden is, wat wel het geval is met WordPerfect 8. Ondertussen zijn de financiele resultaten van Corel niet echt rooskleurig. Hun Linux verkopen genereren weinig omzet.

Strijd tegen racisme op internet
In de VS is een eerste geval bekend van een neo nazi die veroordeeld werd wegens het bedreigen van een blanke advocate en haar achttienjarige dochter. Daarbij werd gebruik gemaakt van een website, waarop een foto van haar dochter, en een beeld van het ontploffende kantoor van de advocate, die een verraadster werd genoemd omdat ze een zwarte man had.
Genetische golven
In Ijsland maakt men zich steeds meer ongerust over de database van de nationale gezondheidsdienst, waarin gegevens zitten opgeslagen over de 275.000 bewoners. Bij die gegevens horen ook genetische gegevens, wat sinds 1998 kan volgens de wet. Ook toen was niet iedereen gelukkig met deze database, vanwege mogelijk misbruik.
In januari sloot de Ijslandse regering een exclusief contract met deCODE, een Amerikaanse firma die daarmee het alleenrecht krijgt op de Ijslandse genetische gegevens, en de rechten op de resultaten van het onderzoek daarop. Dat dit recht 12 jaar gevrijwaard wordt doet sommigen spreken van een monopolie. Een aantal columnisten stelden in kranten nu openlijk de vraag of de regeringspartijen geld hebben gekregen van het bedrijf. Er is geen wet op partijfinanciering die hen gebiedt giften bekend te maken, en er komt dan ook geen antwoord op die vragen. DeCODE zelf spreekt alleen over giften aan oppositiepartijen. Met een geplande beursgang in het vooruitzicht, vrezen ze mogelijk negatieve gevolgen hebben.

Nieuwe versie van BeOS
Volgende week zal BeOS een nieuwe versie van zijn besturingssysteem lanceren. Van BeOS 5 Personal Edition zal een gratis versie beschikbaar zijn op het internet. Om het systeem te gebruiken zouden geen ingewikkelde handelingen nodig zijn, het staat gewoon als een bestand op de harde schijf. Door erop te klikken wordt het gestart. In maart zou de Pro versie uitkomen, die aangevuld is met allerlei programma's en functies. Welke programma's je dan kan gebruiken op de download versie is niet helemaal duidelijk.

Censuur in Australie
In Australie werd door de conservatieve regering een amendement toegevoegd aan de "Broadcasting Services Act", waarin voorzien wordt in censuur op internet. Ze richtten een overheidsdienst op, Australian Broadcasting Authority (ABA), die effectief bedrijven verzoekt bepaalde aanstootgevende inhoud van de site te verwijderen. Meestal is het effect enkel dat de site verhuist naar een ander land. Er werden tot nu toe 27 sites aangeschreven, tot nu toe altijd na een klacht van een kijker. Een voorstel tot wettelijke verplichting voor Internet Providers om sites te blokkeren kwam er ook door, maar werd nog niet toegepast.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be