WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

08/03/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Bill Gates minder rijk
De laatste tijd werd een lichte terugval vastgesteld in de aandelen van MS, tot zo'n 10 procent. Het proces tegen MS, waar hen nog steeds sancties boven het hoofd hangen, is mogelijk oorzaak. Daardoor zou de firma onder druk komen om een compromis te sluiten met het ministerie van justitie.
Ook in Sillicon Valley heeft men steeds meer problemen om de juiste werknemers te vinden. Dat zorgde ervoor dat ze er de lonen met zo'n 15 procent moesten verhogen, en die hoger komen te liggen dan in Redmond, hun hoofdkwartier. Vroeger kon MS zich juist permitteren om de werknemers minder te betalen dan elders, omdat er nog steeds de veelbelovende "stock options" waren. Naast de software ontwikkelaars en de Hotmail dienst, kruipt er nu veel werk in de WebTV afdeling in Cupertino, waar 700 mensen werken. Een van de medeoprichters heeft het bedrijf al verlaten, alsook een groot deel van zijn medewerkers. Er lijkt systematisch meer interesse te zijn voor opstartende bedrijven dan voor de gevestigde waarden.

Ps2
Ondanks de grote aantallen die verkocht werden van de nieuwe PlayStation, werd toch niet het vooropgezette getal gehaald. Oorzaak zou onder andere zijn dat er een tekort was aan geheugenkaartjes. Van de vorige spelconsole werden er bijna 72 miljoen verkocht. Ondertussen ziet het ernaar uit dat de software om de playstation games op een mac te spelen toch niet verboden wordt. Sony probeerde dat tegen te houden, en na een jaar juridisch getouwtrek is de "Virtual Game Station" in de VS op de markt voor zo'n 300 dollar.

Spraaktechnologie
De spraaktechnologie komt steeds dichterbij de gewone gebruiker. Er zijn een aantal systemen van te koop met bijgeleverde hoofdtelefoon en micro. Bij een Engelstalig computertijdschrift zat onlangs zelfs de ViaVoice software gratis op een Cd bijgeleverd. De nieuwste pc's zijn krachtig genoeg om een traag en nadrukkelijk dicterende spreker bij te houden. Vanzelfsprekend moet er nog gecorrigeerd worden, en gaat het herkennen nog een beetje met schokjes. Maar de programma's, die trouwens wel uitvoerig getraind moeten worden op je eigen stemgebruik en accent, zijn zo gemaakt dat ze door het gebruik steeds bijleren. De mac-gebruikers waren onlangs verontwaardigd dat het pakket Naturally Speaking niet op hun platform uitgebracht zou worden. Het is juist op de mac dat je 10 jaar geleden al tekst kon laten voorlezen door software.

Mitnick getuigt
De hacker Kevin Mitnick is in januari vrijgekomen, en getuigde in de VS voor de Senaat. Hij sprak over de gemakkelijke toegang tot allerlei systemen tijdens zijn gluurderstochten op het internet. Hij herinnert zich maar 1 computersysteem waar hij niet binnengeraakte. Dat was een computer van een individu in GB, dat interessante informatie had over de zwakheden in een bepaald server operating system. Minder technisch aangelegde senatoren stelden intelligente vragen als "of het verslavend was" en "of hij wel eens geprobeerd had om te stoppen". Mitnick antwoordde scherp dat hij gestopt WAS, maar dat Justin Petersen, de infiltrant van het FBI, hem terug tot hacken had aangezet. Daarna liep hij tegen de lamp, en werd de zondebok van de computerindustrie.

Van Adobe naar Red Hat
De voormalige financiele topman van Adobe Systems, Harold Covert, is aangeworven bij Red Hat, het Linux software en dienstverlenings bedrijf. Covert lijkt overtuigd te zijn van het open broncode model: "het is de belangrijkste nieuwe manier van software ontwikkelen en ondersteunen" verklaarde hij. Dat doet natuurlijk een belletje rinkelen, en nu blijkt dat een topman van Adobe heeft toegegeven dat ze werken aan een Linux versie van sommige van hun eigen software.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be