WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

02/02/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Linux World
In New York gaat de beurs Linux World door. Daar worden heel wat nieuwe aankondigingen gedaan in de Linux wereld.

iPlanet
Een combinatie van Sun en Netscape software ingenieurs werkte onder de naam iPlanet aan een Linux versie van hun messages en web server. iPlanet's directory server was al beschikbaar op het open broncode systeem.

Dunne klant
Kleine computers gaan in de IT wereld door het leven als Thin Desktops of als ze enkel een netwerkterminalfunctie hebben als Thin Clients.  Deze goedkopere oplossingen verdringen de traditionele pc in beperkte toepassingen waar de kostprijs een grote rol speelt.  Op LinuxWorld werd bv de +One voorgesteld, een thin client ter grootte van een doosje disketten voor 6000 fr. 

PC delen
Vega gebruikt een andere benadering; ze hangen tot 4 verschillende thin clients aan 1 computer die de verbinding met het netwerk doet.  Daarbij kom je op een kost van 8000 fr per station.

Vacuum
VA Linux Systems, dat in december naar de beurs trok, presenteerde zijn VA Cluster Manager, wat de afkorting VACM oplevert, die ze uitspreken als VACUUM.  Het systeem is bedoeld om een groot aantal aan elkaar gekoppelde Linux servers te laten samenwerken.  Hij spreekt van clusters van 50 tot 1000 machines, die dan met VACUUM op afstand beheerd kunnen worden.  Er is bv voorzien in een grafische bestuursomgeving en een commandolijn van waaruit een bepaalde machine een opdracht kan krijgen.  Men kan via het systeem de temperatuur van de processor, het geheugengebruik, foutmeldingen,  en andere parameters in het oog houden.

Internet Server
SGI brengt een "recht uit de doos" internet server uit, voorzien van de nodige Linux, Apache webserver en andere open broncode software.  Ook een inbraakdetectie-programma is voorzien.  Een server voor montage in een rek is amper 9 cm hoog, en kost volledig 184.000 fr, maar als je iets groter wil kan je ook een cluster van 16 servers met een dubbele processor aanschaffen voor 5 miljoen.

Penguin
Er zijn verschillende manieren om Linux servers te laten samenwerken in een cluster.  Zo is er een bekend experiment bezig onder de naam Beowulf, waarbij servers met elkaar verbonden zijn dmv ultrasnelle verbindingen.  Een bedrijf uit San Francisco dat configuraties op basis van Red Hat Linux verkoopt koos de voor de hand liggende naam Penguin.  Zij maken i-Node, een goedkope versie van clustering, waarbij meer Linux servers met elkaar verbonden zijn in een lokaal netwerk.

China
China richtte de State Encryption Management Commission op (afgekort SEMC) om het gebruik van encryptie aan banden te leggen.  Iedereen die versleutelingssoftware gebruikt moet registreren bij deze instantie, met uitgebreide opgave van gebruikers, apparatuur, plaats, en software.  Het geldt voor bedrijven, maar ook voor pc-gebruikers.  De verkoop van buitenlandse encryptie produkten zal verboden worden.  Mogelijk zullen ook laptop bezitters die China binnenkomen, aangifte moeten doen.  De deadline om te registreren is maandag verlopen, maar er wordt vermoed dat veel gebruikers nog niet geregistreerd hebben, mogelijk ook omdat ze tijd genoeg hadden om de aangifte persoonlijk te komen doen in Beijing.  China lijkt meer bekommerd over hun veiligheid dan over de mogelijkheden van e-commerce.

Mobiele Linux
Ondertussen is de race naar de mobiele toepassingen in alle hevigheid losgebarsten.  Enerzijds is er Microsoft met Windows CE, dat het systeem moest worden voor handpalmkleine computertjes.  Met wisselend succes, want Philips bv stopte de produktie van hun CE toestel, en volgens de laatste geruchten zou Windows CE zelfs van naam gaan veranderen.
Maar er ontstaan ook Linux versies voor mobiele computers.  Red Hat brengt een programma uit "Tools for Embedded Developers".  Bij de toepassingen waar de software ingebakken zit, is de merknaam van besturingssoftware minder belangrijk, omdat de klant zich er toch niet van bewust is.

 

 

Windows 2000
Microsoft heeft de definitieve versie van het nieuwe server systeem verzonden naar zijn partners. Die kunnen beginnen met de aanmaak van de CD's en de installatie op nieuwe systemen, wat ergens in februari klaar zal zijn. Hier en daar duiken ook de eerste testresultaten en besprekingen op. Daaruit zou blijken dat de prestaties van het systeem zich onderscheiden op servers met 2 tot 4 processors. Vooral het "cache" systeem zou verbeterd zijn, waardoor veelgebruikte gegevens in het geheugen blijven, en dus sneller beschikbaar zijn. Het Active Directory systeem dat Microsoft hierbij doordrukt, zou de hierarchie van de bedrijfseenheden kunnen weerspiegelen. Om een goed inzicht in een stabiele bedrijfsstruktuur te krijgen zal heel wat denkwerk nodig zijn, maar echt moeilijk wordt het als het bedrijf bv een matrixstruktuur heeft.
Ondertussen heef Microsoft al een correctie uitgebracht op hun website. Er zou een lek zitten in de Index Server, waardoor hackers allerlei informatie op de server zouden kunnen lezen, zoals klantgegevens van een e-commerce site. Omdat het een commercieel produkt is dat beperkt getest wordt omdat het zo lang mogelijk geheim moet blijven, komen fouten dikwijls pas aan het licht als het produkt al in de winkel ligt. Omdat de broncode beschermd is, zijn de klanten voor de oplossing afhankelijk van Microsoft.

Microsoft 2000
Ondertussen duiken er verschillende scenario's op voor de opsplitsing van Microsoft als remedie voor de monopolie praktijken waaraan ze schuldig bevonden werden. Naast de mogelijke opsplitsing tussen besturingssysteem en gebruikers software, bracht de "Progress & Freedom Foundation" een andere denkpiste naar buiten. Daarbij zouden er naast het gebruikerssoftwaredeel 3 bedrijven ontstaan die de OS kennis erven. Die zouden dan tegen elkaar concurreren. Maar toch zouden ze er belang bij hebben om niet te ver uiteen te groeien om hun brede marktbasis niet kwijt te spelen. Microsoft bronnen blijven ondertussen volhouden dat het bedrijf niet opgesplitst mag worden.

XHTML 1.0
Het World Wide Web Consortium heeft na een jaar werk zijn aanbevelingen gedaan over een nieuwe standaard, XHTML. Dat wordt een uitbreiding van HTML, wat op dit moment bekend is als het documentformaat van internetpagina's. Er worden XML toevoegingen gedaan die het mogelijk maken om gegevens te manipuleren vanuit een webpagina, wat belangrijk is voor e-commerce-sites. De gebruiker zal er niet veel van merken omdat de huidige browsers er al op voorzien zijn. Wel zullen de gegevens over hem sneller uitgewisseld kunnen worden door internetbedrijven.

Niet jaar 2000 nieuws
Opvallend hoeveel computerproblemen de laatste tijd opduiken waarbij uitdrukkelijk vermeld wordt dat het GEEN jaar 2000 probleem was. Zo ging het computersysteem van het National Security Agency van de VS plat op 24 januari. Het kostte techniekers duizenden man-uren om het systeem na drie dagen weer in werking te stellen. Het NSA, in de wandelgangen ook wel "No Such Agency" genoemd door zijn geheime opdrachten, had nog meer niet-nieuws: er was namelijk geen onderbreking geweest in de spionageaktiviteit, alleen in de interpretatie van de gegevens.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be