WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

26/01/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Teenagers spelen met AOL identiteit
Enkele jongeren stapten naar de pers met hun verstoppertje spelen achter AOL gebruikersnamen. Ze zouden al sinds november 99 willekeurig gebruik maken van AOL Instant Messenger gebruikersnamen. Instant Messenger is het programma waarmee je via scherm en toetsenbord een bijna rechtstreeks gesprek kunt voeren. De gebruikers kunnen ook opzoeken wie van hun praatmakkers online is. De teenagers die vorig jaar het gat in de beveiliging ontdekten, praatten er over in een online praatsalon.
Er onstonden nieuwe spelletjes, zoals vriendschappen kapot proberen te maken door in te loggen met iemands naam, en de bekenden daarvan te bestoken met beledigingen. Soms doen ze zich voor als een vriend, en proberen zo veel mogelijk prive gegevens te weten te komen, zoals creditcard nummers. Toen de lol er een beetje af was, en AOL niet reageerde op hun melding van het gebrek in het systeem, contacteerden ze de media. MSN, online dienst van een AOL-concurrent, bracht het nieuws uit. Ze konden de hackers een willekeurige AOL-Instant Messenger naam geven, en even later meldden de hackers zich onder die naam aan, zonder dat ze het password gekregen hadden. Ze beweren zelfs dat ze via een im-naam zelf een AOL account kunnen kreeren. AOL geeft in vage bewoordingen toe dat er een probleem is, en zegt hackers te vervolgen.

Solaris 8
Woensdag 26 januari wordt in New York City de aankondiging verwacht van Sun Solaris 8. Vanaf februari moet het systeem geleverd worden, en het kijkt nu al tegen de concurrentie aan van Linux, en binnenkort misschien tegen Windows 2000. Achter Windows2000 zal een gigantisch marketingbudget staan. Linux daarentegen wordt gesteund door belangrijke concurrenten IBM en HP. Als tegenzet overweegt Sun dus Solaris ook beschikbaar te maken, maar tegen beperktere voorwaarden dan die van Linux. Een van de redenen is dat ze sommige technologie in licentie van anderen hebben, en die niet kunnen openbaar maken. Ze schaften ook gedeeltelijk de rechten op Java2 standard edition.

 

 

Informatici tekort
Er heerst nog steeds een nijpend tekort aan informatici. Bedrijven zien zich steeds meer genoodzaakt om personeel weg te halen bij andere werkgevers. Dat resulteerde zelfs deze week in een radiospot die dat onomwonden zo stelt. In Nederland neemt het aantal studenten informatica ondertussen wel met meer dan 10 procent toe.

Sleutel kwijt
Op 20 september 2000 vervallen de rechten van het RSA algoritme. Het is de standaard voor versleuteling van computergegevens op de pc. Men kan er zowel bestanden mee versleuteld opslaan in de computer, als e-mail coderen voor het verzenden. Het algoritme werd 4 jaar geleden gekocht door Security Dynamics, een bedrijf dat in hardwarebeveiliging deed. Ze bouwden er een toolkit rond om softwaremakers de mogelijkheden in hun programma te laten integreren. Wie de encryptie wilde, nam dus een licentie op die toolkit. Daarvoor moest je wel een miljoen neertellen om te beginnen, en later nog een vervolgprocentje. De eigenaars, die hun bedrijfsnaam ondertussen omgevormd hadden tot RSA, verliezen nu zo'n vierde van hun inkomsten. Er wordt verwacht dat versleuteling nu in veel meer programma's zal opduiken.

Held voor 1 dag
De Noorse programmeur die DeCSS maakte, een stukje programma voor Linux om rechtstreeks dvd's te kunnen lezen, heeft er nu misschien al spijt van. Hij wordt vervolgd, beschuldigd van inbreuk op intellectueel eigendom. Omdat hij de code publiceerde op een website die op naam van zijn vader geregistreerd was, wordt ook deze vervolgd. Hij had de code al verwijderd op vraag van de industrie, en ook websites in de VS waarop een copie van het programma te vinden was, werden vervolgd. De politie nam bij de 16 jarige programmeur computer en communicatie apparatuur in beslag. Ze maakten het zich daarbij gemakkelijker dan de dvd kraker; de verdachte moest ook al zijn wachtwoorden inleveren.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be