WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

12/01/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Microsoft zwartgemaakt in China
In een krant in China werd geopperd dat de regering zou overwegen om windows2000 niet te gebruiken in zijn diensten. Dit artikel past in de negatieve sfeer die rond het bedrijf ontstond, onder andere na het verschijnen van een vernietigend boek van Wu Shihong, de voormalige Chinese General Manager. Ook het proces tegen een klein Chinees bedrijf, wegens software piraterij, dat door een chinese rechter afgewezen werd, deed de nationalistische gevoelens oplaaien. De monopolie uitspraak in de VS deed daar nog een schepje op.
Om het systeem te weren is natuurlijk wel een alternatief nodig. Dat zou bestaan uit Red Flag Linux, een platform ontwikkeld door Chinese onderzoekers en ontwikkelaars. Als China daarin zou slagen, bespaart hen dat miljarden aan softwarelicenties. Tevens zouden ze zich echt onafhankelijk kunnen opstellen. In Europa leverde de veiligheidslekken in de software, en de samenwerking tussen de Amerikaanse spionagediensten en grote softwareontwikkelaars, gekoppeld met het afluisternetwerk Echelon, al tot vragen over industriele spionage. Later werden deze berichten echter door de overheid ontkend. Het blijft natuurlijk een interessante denkpiste wat er zou gebeuren als zo'n groot deel van de wereld zou standaardiseren op een ander platform.

.
Ook IBM mikt op Linux
IBM zou zijn hele internet inspanningen omgooien naar Linux. Daarbij hoopt het het vertrouwen in Linux bij bedrijven te vergroten. Duidelijkste teken is dat ze hun vier jaar oude Internet afdeling helemaal ontmanteld hebben, en een nieuwe Linux group hebben opgericht. Ze gaan al hun hardware aanpassen aan Linux, wat gezien de Unix achtergrond van IBM gemakkelijk haalbaar lijkt. Toch moeten die inspanningen gerelativeerd worden. IBM heeft immers nog andere belangen, zo investeerden ze ook veel in Windows NT diensten. En minder bekend is dat ze veel geld stopten in de ontwikkeling van Monterey, ook een Unix systeem.

 

 

Hackers doen gouden zaken
Hackers, niet te verwarren met krackers, zijn al eerder geevoleerd van waarschuwingsfunctie naar beveiligings advies. "LOpht Heavy Industries" is de naam van een hacker thinktank wordt onderzoeks en ontwikkelingsteam. Ze zouden nu gaan samenwerken met een nieuw opgericht bedrijf, dat 10 miljoen Euro wist op te halen bij investeerders. Ze gooien zich op de markt van de computerbeveiliging, waar o.a. mee door de milleniumbug meer aandacht voor is ontstaan.

Vier Russen in 2000
Een ander veiligheidsaspect bestaat uit virusbescherming. Steeds meer virussen vinden hun weg via e-mail. De tijd dat alleen een uitvoerbaar programma, te herkennen aan eindigend op ".exe", een virus kon bevatten is al lang voorbij. Ook documenten voor veelgebruikte programma's kunnen virussen bevatten, en de laatste uitbreidingen gaan naar Powerpoint en Project. Voorbeeld van dat laatste is het Corner virus, dat niets doet dan zichzelf verspreiden. Virussen worden geschreven door mensen, en soms zijn die ook poetisch. Dit virus bevat bv volgend vers: "I never realized the lengths i'd have to go, All the darkest corners of a sense, I didn't know, Just for one moment, hearing someone call, Looked beyond the day in hand, There's nothing there at all. Project98/Word97-2k closer. Aangezien computervirussen de mensen niet meer vertrouwen voor hun voortplanting, zorgen ze daar zelf voor. Zo gaan de stam van de Melissa-achtigen zichzelf doorsturen naar de adressen uit jouw e-mail programma.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be