WebGang Home i-Nieuws van 6 na 6 Last

Woensdag

05/01/2000

next

Andere:

Programma

Column

Linux

Radio Centraal
Radio Centraal Home

Nieuwe kleine apparaten zijn vermomde computers
Intel richt zich naast chips voor pc's tegenwoordig ook op de markt van kleine draagbare apparaten. Ze hebben een jaar en een half gewerkt aan een nieuwe strategie. Het is de bedoeling een aantal nieuwe apparaten te ontwikkelen die bestemd zijn voor een bepaalde toepassing, en geleverd aan telecommunicatie en internetbedrijven. Als voorbeeld dient de gsm, die soms aangepast wordt aan de operator. Met de miniaturisering van computertechnologie zouden die markten wel eens belangrijker kunnen worden dan de pc-markt. Een antwoordapparaat zou bv een veel gemakkelijker te bedienen apparaat kunnen worden naargelang het meer intelligentie ingebouwd krijgt. Ook de koppeling van allerlei kleine apparaten met het internet biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden. De gebruiker zou niet het gevoel hebben dat het apparaat een computer is, maar om dat te bereiken zullen ze toch een stuk betrouwbaarder moeten worden dan de huidige computers. Volgens de laatste berichten zou er voor de internettoestellen Linux gebruikt worden.

Strijd om muziekformaat
Vorig jaar bleek dat vooral de wereld van het geluid op het internet heel woelig was. Dat zet zich nu voort in het gerucht dat er onenigheid zou zijn tussen Yahoo, een bekende zoekwebsite, en RealNetworks, die de bekende RealPlayer software maken om muziek op de computer te beluisteren. Op dezelfde markt is Microsoft opgedoken, en ze proberen stilaan de RealPlayer te verdringen door hun eigen, later ontwikkelde Media Player. Daarbij kunnen ze hun gewicht in de schaal werpen om de aanbieders van muziek en geluidsfiles, zoals nieuwssites en internetradio's, over te doen stappen op het muziekformaat dat past op de MediaPlayer. Yahoo weigert te bevestigen dat ze de RealNetworks standaard blijven ondersteunen.

Gevolgen DVD kraak
Onlangs werd de code gekraakt waarmee de uitgeversindustrie de informatie van de DVD media beschermde. Informatie over wat en hoe haalde de media, eerst en vooral internet natuurlijk. Een groep publiceerde de broncode om het mogelijk te maken DVD's te spelen vanuit het Linux besturingssysteem. Van dat besturingssysteem is alle broncode vrij kopieerbaar. Het was een groep onderzoekers die aantoonden dat de Content Scrambling System of CSS-code niet veilig was door ze te kraken. Stephenson, een onderzoeker uit Noorwegen, zei dat hij met zijn Pentium III nauwelijks 18 seconden nodig heeft om de code te kraken, en dat het nog sneller kan. Nu worden een aantal websites vervolgd die een link maakten naar de site waarop de kraak code te vinden was. "Was", want ze is ondertussen verwijderd. De industrie kan er heel wat geld tegenaan gooien om juridische vervolging in te stellen, maar individuele onderzoekers die vervolgd worden zijn bang ten onder te gaan aan de aandacht en financiele middelen die hun verdediging op zou slorpen, zelfs als ze op termijn gelijk zouden krijgen. Er zijn nog meer vreemde kanten aan de aanklacht; zo zijn slechts bepaalde websites vervolgd, en bv niet die van een onderzoeker, die ook een link naar die code maakte, maar die betrokken is in een project om een beveiligingscode te ontwerpen die door de overheid gebruikt zou gaan worden. Uiteindelijk zou het proces de industrie zuur kunnen opbreken als bv de verdediging kan aantonen dat er geen informatie gestolen of gekopieerd werd, maar dat het algoritme kon gekraakt worden door "reverse engineering". Het omgekeerd terugrekenen en daarvan het resultaat publiceren, wordt door de VS wet toelgelaten.

 

 

Ontwikkelaars portaal voor Linux
VA Linux is een bedrijf dat computers maakt met Linux voorgeinstalleerd. Ze richtten onlangs SourceForge op, een online forum voor Linux softwareontwikkelaars, dat nu opengesteld wordt. Er zouden momenteel een 700 projecten lopen met een 3500 tal deelnemers. Die kunnen op de site code af halen en eigen code eropzetten, er op de hoogte blijven van bepaalde nieuwe ontwikkelingen met bijhorende foutrapporten, en er deelnemen aan discussies. De site bevat ook management tools om een groep ontwikkelaars, die aan een project werken, op te volgen. Het gaat hierbij om "open-source" projecten, waarbij de broncode ter beschikking is van iedereen en er geen licentierechten betaald moeten worden. Linux en een aantal toepassingen die daarvoor vrij verkrijgbaar zijn, zijn de bekendste voorbeelden van open broncode ontwikkeling. Maar ook voor andere omgevingen bestaan er open broncode ontwikkelingen. In de praktijk is gebleken dat bedrijven die hun programmacode angstvallig geheim houden als hoogste bezit, het ook veel langer duurt eer al de fouten uit de programma's zijn. De inbreng in een open broncode project kan programma's sneller en beter doen ontwikkelen als het goed gecoordineerd wordt.

Privacy proces
Dit keer geen proces van een gebruiker wiens privacy geschonden is door een internetbedrijf, maar omgekeerd. Een bedrijf spant een proces in om te vermijden dat de gebruikers hun gegevens kunnen beschermen. Het verhaal begint bij Broadcast.com, een internetbedrijf dat beroep doet op andere bedrijven om de inhoud op hun website te voeden. Ze sluiten onder andere een contract af met Universal Image Inc., dat videofilmpjes levert voor de Broadcast.com website. In ruil kregen ze dan gegevens van de bezoekers van de Broadcast site, en links naar hun eigen site.
Broadcast, dat verlieslatend was, werd in maart 99 overgenomen door Yahoo!. Yahoo! geeft de gebruikers van zijn website echter de mogelijkheid om het gebruik van persoonlijke gegevens te beperken. Daardoor krijgt Universal minder gegevens binnen. Er wordt trouwens ook minder gebruik gemaakt van de video's. Universal blijft op de oorspronkelijke overeenkomst staan, en beweert recht te hebben op de volledige gegevens van de Yahoo! bezoekers die de op de video's klikken. Ze eisen onder andere 1 miljard dollar voor contraktbreuk.

Exit Y2K
Er zijn weinig gevallen bekendgeraakt van jaar MM problemen in de Westerse wereld. Dat kan ofwel betekenen dat er weinig waren, of dat ze weinig bekendgeworden zijn. Zo was er in Berlijn tijdens de nacht van oud op nieuw toevallig een crash in het telecommunicatie systeem. In de VS vertoonde het spionagesysteem even een blinde vlek als gevolg van jaar 2000 problemen.
Ook de verkoop van de domeinnaam Year2000.com, waar een record-bod op kwam van 10 miljoen dollar, blijkt mogelijk een flop. De persoon die het bod uitbracht kon niet teruggevonden worden. De vorige recordopbrengs van een domeinnaam was 7, miljoen dollar voor de algemene naam "business.com". De naam year2000.com werd oorspronkelijk aangevraagd in 1995 door De Jager en Tenagra, om het bewustzijn over het jaar 2000 probleem te vergroten. Als reden waarom iemand zoveel geld voor hun sitenaam zou willen betalen, vermelden ze dat er 25.000 links bestaan op het internet naar deze site. Vraag blijft of iemand nu nog zo snel op een jaar 2000 link gaat klikken.

Top(L) a WebGang Creation. Geloof niemand, zelfs ons niet. Alle nieuws is interpretatie. WebGang@radiocentraal.be