RealNetworks en privacy


RealNetworks is bekend van de RealPlayer software om muziek, via het internet op de computer te beluisteren. Later voegden ze er ook bewegend beeld aan toe. Onlangs kwam "RealJukeBox" beschikbaar op hun website. Het is een programma waarin je allerlei muziekmogelijkheden kan combineren, als het spelen van mp3 muziek, het bijhouden van een cd-database waarbij de software help met een bestand op het net waaruit je informatie kan opvragen, het aanleggen van playlists, overzetten van muziek naar draagbare mp3 speler, enzovoort. Je krijgt ook een grafische interface om je muziek te kiezen en te spelen via de computer. De basisversie is gratis van de website te downloaden. Wat er echter niet bijverteld werd was dat de software ook je luistergedrag bijhoudt en doorstuurt naar RealNetworks via het internet. Toen dat in de pers in de VS uitlekte gaf RealNetworks toe dat ze een fout hebben gemaakt door de gebruikers niet in te lichten over het verzamelen en doorsturen van gegevens, en verontschuldigden ze zich. In de VS is het verzamelen van persoonlijke gegevens buiten de wil en het medeweten in, verboden. Ze stelden onmiddellijk een lapmiddel ter beschikking om die functie uit te schakelen. In de versie die nu te downloaden is zou de functie ook uitgeschakeld zijn. Ze benadrukten ook dat de gegevens alleen voor statistische doeleinden werden verzameld, en niet aan een identiteit gekoppeld waren. Desondanks was er wel voorzien in een GUID of "Globaly Unique IDentifier", dus wereldwijde unieke identificatie. Wie hun nieuwe privacy statement trouwens aandachtig bekijkt, leest dat ze stoppen met het verzamelen van "die gegevens die geleid hebben tot de bezorgdheid om de privacy", tot het bedrijf de zaak met externe privacy experts bekeken heeft. Wat niet echt een waterdichte geruststelling is.
Eigenlijk mogen we als gebruiker blij zijn dat het een beursgenoteerde onderneming is, zo zijn ze nog een beetje gevoelig voor de publieke opinie. Die kan namelijk de koers van hun aandeel beinvloeden. Blijft nog de vraag welke gegevens dan eigenlijk verzameld en verzonden werden. Dat is als gebruiker natuurlijk nauwelijks of niet te controleren. RealNetworks zelf zegt het volgende over de nieuwe versie: Ten eerste, de "Global Unique Identifier" wordt met de nieuwe versie uitgeschakeld, en de GUID wordt gewist", zodat hij niet (meer) gebruikt kan worden om de gegevens te vergelijken met andere gegevens van de gebruiker. Er is dus ook geen verwijzing meer naar het nummer van de netwerkkaart van de computer, dat de gebruiker kan identificeren.
Ten tweede: De volgende gegevens worden niet langer doorgestuurd naar RealNetworks: de coderingsopties, de draagbare toestellen, hoeveel muziek je in de database hebt totaal, hoeveel muziek je zelf opgenomen en gedownload hebt, of je muziek automatisch van het net haalt, en de voorkeuren van muziekgenre. Ten derde: Er wordt geen unieke RealJukebox identiteit meer doorgestuurd bij het opvragen van CD informatie.
Wat gebeurt volgens hen dan wel?
Als je de RealJukebox software van het net "download", vraagt men je naam, e-mail adres, en gegevens over je computer. Als je de "Plus" versie aankoopt via het net, wordt ook betalingsinformatie gevraagd. Als je verder het registratieformulier invult, wordt aanvullende informatie gevraagd over de plaats, naam en e-mail adres, snelheid van je internetverbinding. Deze gegevens worden o.a. gebruikt om updates en aanbiedingen te sturen. Tijdens het gebruik van de software kan je gegevens opzoeken over cd's. Op dat moment wordt de vraag doorgestuurd, en voorheen ook de unieke gebruikers identificatie. Als een gebruiker een vraag om technische hulp stelt, wordt de nodige systeeminformatie doorgestuurd om te helpen de diagnose te stellen en het probleem op te lossen. Op het moment dat het programma kijkt of er een upgrade is, wordt informatie doorgestuurd over de huidige versie, en de geinstalleerde componenten (wat dat ook moge betekenen), om te kijken of er nieuwe gratis software moet opgestuurd worden.
Wie op hun website komt merkt van al deze opschudding echter niets. Alleen wie op de hoogte is begrijpt waarschijnlijk de aandrang om Beta users gratis te doen upgraden naar de "definitieve" versie.