spirit label
Geest valt door de mand


Spirit wil zich profileren en heeft een opvallende campagne gestart over vrije software. Het is een onderwerp waar veel politiekers niets van afweten, en andere hun handen niet aan willen branden. Alleen "lokale" speler Spirit lijkt zijn handen "vrij" te hebben. Beslissingen die belangrijk zijn worden immers op hoger niveau genomen. Denk maar aan de wet op nieuwe vormen van patenten, die tot en met patenten op ideeën gaat. Die wet is voorgesteld in het Europees parlement, en daar trouwens slecht ontvangen (2). Bij het protest daartegen was geen Spirit te zien.

Nu, in de aanloop van de verkiezingen, lijken ze er wel de pers (1) mee te halen. En vanzelfsprekend kan bij een mediacampagne een website niet ontbreken. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn, want de modale burger lijkt niet wakker te liggen van softwaremonopolies en concurrentievervalsing door bv het zo goed als verplicht en zonder keuze kopen van het besturingssysteem en software, voorgeinstalleerd op bekende merkcomputers.

Ook op het gebied van documentvorm speelt het monopolie mee: wie een document opgestuurd krijgt in een niet vrijgegeven standaardformaat, is verplicht om het bijhorend programma te kopen om het te kunnen lezen. Bij technische documenten is dat normaal, maar bij de zovele teksten die rondgestuurd worden of beschikbaar zijn niet. En zeker niet als het de overheid is die een document ter beschikking stelt. Vrije standaarden zonder patenten zijn voor documentuitwisseling een must.

Ook op het web is het documentformaat van belang, al neemt het daar andere vormen aan: muziek en multimediabestanden kunnen met open en vrije standaarden of met merk-eigen of bedrijfs-eigen bestandsvormen verspreid worden. Gevolg: je moet idd weer het bijhorende programma hebben. De strijd is daar nog volop bezig, en Europa onderzoekt momenteel de positie van MS daarin. Wie voorbeelden wil: een goed voorbeeld is het ".png" formaat: een beeldformaat zoals jpg, dat vrij is en door alle programma's mag gebruikt worden. Een slecht voorbeeld: het flash-player formaat dat afwijkt van html en dat een plugin van een bepaalde firma vereist om binnen een webpagina inhoud weer te geven.

Dat wil zeggen dat wie die plugin niet heeft (om welke reden dan ook), op een slechtgemaakte site niet verder komt dan een foutmelding of een leeg scherm. En een mooi voorbeeld daarvan is de site die Spirit opzette op het domein "steunvrijesoftware.be":
De geest in de Flash (zie beeldschermafdruk: Hoe een vrije software gebruiker de spirit site ziet. Beeldschermafdruk genomen op een vrij software systeem GNU/Linux met vrije internet-browser Mozilla. Zonder de niet-vrije software- plugin van Macromedia zie je geen beeld, maar erger nog, geraak je ook niet verder op de site. Op weinig sites wordt een vrije-softwaregebruiker zo bruutweg buitengesloten! )

Beeld en tekst Wim Webgang, RadioCentraal.be, 02/03/2004 - vrij voor gebruik - (copyleft).

(1) Zie ook kranten van deze dagen en steunvrijesoftware.be
(2) Foundation for Free Information Infrastructure FFII

Update:
Op woensdag 03/03 om 10.00 u. veranderde de homepage, en was er plots keuze tussen de plugin versie en een html versie.
NB: de gezamelijke sp.a-spirit site is nog een graad erger: er zijn maar 2 mogelijkheden volgens hen:



OPGELET!

Om deze site te bekijken heeft u Macromedia Flash 6 nodig.
Klik hier om het programma te downloaden.
Klik hier als u zeker bent dat u Flash 6 heeft geïnstalleerd.

sp.a - spirit



Niet alleen is die plugin geen vrije software, bovendien is die voor Linux op dit moment niet eens te downloaden van die site!
Laat het u ook opvallen dat er maar 2 mogelijkheden zijn; de derde mogelijkheid, nl:
- "ik heb die plugin niet en wens/kan/mag die ook niet (te) downloaden - dus laat me gewoon binnen"
wordt niet geboden ...

PS:
De groene fraktie in het Europees parlement heeft zich altijd duidelijk opgesteld tegen softwarepatenten.
Bij de sp.a was vroeger wel bewustzijn aanwezig bij Onno Timmerman en Els Haegeman.
In de senaat bestaat er een voorstel (2-1607/1) van Jean-Francois Istasse (PS) over het gebruik van open source/vrije software en open formaten in het openbaar bestuur.