Media Paranoia 3

Kopieer-paranoia

Vroeger werd altijd aangenomen dat de gebruiker een reservekopie voor zichzelf mocht maken voor het geval dat het origineel beschadigd zou worden, of om op een ander soort apparaat in eigen huis te gebruiken. Sinds de mini-disk lijkt de industrie daarvan af te stappen. Soms leidt dat tot oneerlijke beperkingen: je kan een digitale kopie maken van een CD van een vriend, zodat je die niet moet kopen. Maar als je zelf een demo opneemt met minidisk, is het onmogelijk om digitale copies van je eigen werk te maken. Ondertussen draaien de echte piraten op volle toeren, ze maken gewoon perfecte digitale kopies van de CD zelf, en tegen hoge snelheid.
De "OpenDVD.org" site vecht de berichtgeving over de zogenaamde DVD kraak aan. De filmindustrie beschuldigt een aantal programmeurs van het overtreden van copyright wetten door het maken van een programma dat de DVD gegevens kan ontcijferen. Bij deze bijna-piraterij beschuldiging volgen ze een vreemde gedachtengang.
Als een consument een DVD disk met een film koopt, kunnen we aannemen dat hij het recht heeft die te bekijken. Daarvoor is een software driver nodig die de DVD gegevens ontcijfert om het beeld weer te geven. Als de gebruiker dan een Linux systeem heeft is er een probleem; die ontcijfersoftware bestaat niet voor Linux, en hij kan de film dus niet bekijken. Omdat nogal wat Linux gebruikers programmeur zijn, maakten ze zelf een ontcijferprogramma, wat volgens de strenge "Digital Millenium Copyright Act" zelfs toegelaten is, om de bruikbaarheid op een ander platform mogelijk te maken. Laat het duidelijk zijn dat hier nog steeds geen sprake is van kopieren, de versleuteling van de DVD gegevens verhinderd het spelen van de DVD, niet het kopieren. Om een kopie te maken hoeft men helemaal niet het beeld te bekijken.
Men kan rechtstreeks een identieke kopie maken van de disk, zonder de beelden te ontcijferen, en kopieren wordt dus niet verhinderd door de code. Wie trouwens zelf een identieke reservekopie van een DVD zou willen maken is voorlopig nog duurder af dan een extra origineel te kopen.
Laat ons een eenvoudige vergelijking maken: iemand verkoopt jou een verzegeld boek, en zegt dat je het niet mag fotokopieren. Je gaat akkoord, en neemt het boek mee naar huis. Je verbreekt de zegel en opent het om het te lezen. Op dat moment stormt de verkoper binnen en beschuldigt je van piraterij; je hebt het boek opengemaakt, en dus zou je het kunnen kopieren ...