Isabel? A! Si Bel!

Overgenomen uit "Klaxon Cintrik", © 1996

Jos van de DebietBank, De Generaal (heeft eigen bank) en BébéLambik, van de Bank Beter Leefmilieu in een "informeel gesprek":
G: ... zo komen we tot een zeer belangrijke vraag op deze vergadering: hoe kunnen we onze toekomst veilig stellen?
Bébé: Is onze toekomst dan bedreigd? We hebben toch netjes onze miljarden binnengehaald?
J: Idioot! Natuurlijk is onze toekomst bedreigd. Die is altijd bedreigd. Als we volgend jaar niet meer winst maken dan dit jaar is "onze toekomst al bedreigd"! Hoe kunnen we anders personeel aan de deur zetten als "onze toekomst niet bedreigd is"?
Bébé: Gaan we nog personeel aan de deur zetten? Je moet toch mensen overhouden om de kantoren open te houden? We hebben jarenlang heel België volgebouwd met banken om minder winst aan te moeten geven, en nu gooien we de loketbedienden buiten?
J: Natuurlijk gaan er nog meer uit. Maar je moet een strategie gebruiken. We beginnen nu alvast te roepen dat nog minstens de helft eruit gaat. Nadien bedenken we wel hoe. En ondertussen houden al die sukkels zich koest om bij de juiste helft te blijven. Woehahahaha!
Bébé: Maar wie kan er nog uit?
J: De loketten beperken we tot een minimum. De mensen moeten thuis maar loketje spelen, daar kunnen wij ons niet meer mee bezig houden. Ze zijn nu toch al verknocht aan hun computer-en videogames. De gevels van onze fililalen komen in ieder geval nog van pas. Zie ze daar staan aan de openbare loterij in de muur: 4 nummertjes invullen en altijd prijs. Haha! Of thuis met hun computertje: de ontslagen loketbediende die thuis op zijn pc-prive-project- computer zijn beroepskennis op peil kan houden. Of zijn computerkennis, daar had hij hem toch om gekocht! Haha!
Bébé: Het heeft ons anders heel wat inspanning gevergd om al die sukkels aan het bancontac ten, tele- home- en pc-banken te krijgen. Weet je wat de informatica-afdeling bij ons heeft gekost?
J: Een peulschil, man! Trouwens, die liggen er binnen een jaar toch ook allemaal uit?
Bébé: Hoe kan dat nu?
G: Heren, heren, tot de orde aub. We gaan het hebben over GELD verdienen.
J: Ja, met een hold-up nog wel!
Bébé: Op ...?
G: Wat is de hype? Waar spreekt en schrijft iedereen over? Waar kan je geld verdienen als je al veel geld hebt? En zonder dat je er mensen voor nodig hebt?
Bébé: Een bank overvallen?
J: Nee, idioot, een hold-up op het INTERNET!
Bébé: Maar dat kan toch niet. Het internet is gratis, van niemand en van iedereen. Het zit vol krakers en anarchisten. Ik blijf er mijlenver vandaan.
G: Nee, het zit vol CONSUMENTEN. En voor die andere probleempjes hebben we iets uitgewerkt. U herinnert zich nog onze gemeenschappelijke informaticacel die we in het geheim hebben opgericht. Toen dat bijna uitlekte kwamen we met dat verhaaltje over de fusie van de Belgische banken. Goed. Onze i-cel komt met volgende droge conclusie over internet: "If you can't join them, beat them!" Ik verduidelijk: we maken ons eigen internet dat er als volgt uitziet: het is betalend, van ons, en alleen voor diegenen waar geld aan te verdienen is!
H: En hoeveel gaat ons dat kosten?
G: Verkeerde vraag. Ik corrigeer: En hoeveel gaat ons dat opbrengen?
Bébé: Ze zouden wel zot zijn om betalend bij ons internet aan te sluiten als dat andere zo goed als gratis is.
G: Ze zijn zo zot om betalend hun eigen verrichtingen te doen, of in de kou, of over een betaalde telefoonlijn, en dat met hun eigen geld. Zot zijn ze dus al, maar hoe zot bepaalt onze marketing, nietwaar?
J: Wat is dan de strategie?
G: Eén. Wij bundelen onze (financiele) krachten en creëren even een parallel internet in België. Wie kan daar tegenop? Wie kan ons tegenhouden?
J&Bébé: Niemand!
G: Twee. We richten ons in eerste instantie op de bedrijven natuurlijk. Of houden we ons bezig met kleine garnalen?
J&Bébé: Nooit!
G: Drie: We creëren naar die doelgroep een angstpsychose rond de veiligheid van transacties over het gewone internet-met-de-pet. Wat is efficiënter?
J&Bébé: Niets!
G: Dan bieden we ons goed uitgewerkt alternatief aan. Waar kunnen ze anders nog naartoe?
J&Bébé: Nergens!
G: Dank u, heren. Nu aan de slag. Onze afgestompte informatici kunnen natuurlijk zelf geen naam verzinnen voor dit produkt, want dat is het toch, nietwaar?
J: Kies een vrouwennaam. Succes gegarandeerd. Het zullen toch allemaal masturbinerende witteboordsmacho's zijn die het gaan gebruiken.
Bébé: En verander dat anarchistische aatje @ door een $!
G: Goed. Dan zie ik U volgende week, heren, en denk eraan, een naam!

Door: Toon B.
(b-mail: ToonBank$isabel.be)