ADSL-Turbolijn-Netrunner Go
Het pakket
(beeld volgt)
Drie grote dozen:
1- ADSL modem:
Een modem "speed touch home" (Alcatel), een netadaptor, een handleiding , en een upt cat5 netwerkkabel.
De modem is een zwart plat breed doosje met vooraan leds voor Power/alarm, Line Sync, Line RX, Line TX, LAN. Achteraan aansluiting voor de spanningsadaptor, een telefoon RJ-aansluiting, een 10 base-T utp-, een ATMF25 aansluiting, een aan/uit knop, en zelfs een kleine resetknop.
De handleiding is uitsluitend in het engels, en gaat over alle mogelijkheden van het toestel, dus niet specifiek over de installatie zoals Belgacom ze je wil laten uitvoeren. 2- Belgacom installatieset
In deze doos zit 75 procent lucht, en dan nog twee telefoonstekkers en een kleine nederlandstalige handleiding. De stekkers zijn de filter die de gewone telefoonsignalen en de adsl uit elkaar haalt; het is een telefoonstekker waar weer een andere stekker van je gewone telefoon opkan, en onderaan is er een rj-aansluiting voor de (ook telefoondraad) aansluiting naar je modem. 3- Net Runner Go abonnement
Installatie
Er zijn nogal wat stappen te doorlopen bij deze installatie. We gaan er nu van uit dat je de kit al gekocht hebt en dat je bij Belgacom de aanvraag voor een ADSL aanpassing op jouw lijn in de centrale gedaan hebt. Ze verwittigen je wanneer dat gebeurd is.
Telefoonkabel
Ten eerste moet je je telefoonbekabeling eens overdenken: als de telefoonlijn binnenkomt op de plaats waar je ook de modem wil aansluiten is het heel eenvoudig. Maar als je meer toestellen aangesloten hebt, zelf de telefoonlijn hebt doorgetrokken naar andere ruimten in het huis, is het nodig dat je het schema van de bekabeling er eens bijneemt. Er moet immers een splitsing gemaakt worden tussen de twee signalen: er staat een hoogfrequent signaal op de lijn voor ADSL, en het laagfrequent signaal voor telefoondiensten als telefoneren en faxen.
Besturingssysteem
Er wordt de vreemde veronderstelling gemaakt dat je alleen met Windows of MacOS kan werken thuis. Verder wordt je niet veronderstelt van thuis verschillende computers met elkaar te laten praten via een netwerkje, iets wat toch al goed ingeburgerd geraakt met de huidige netwerkkaartprijzen. Als je met Windows werkt staat je nog wat te wachten: als je netwerk-instellingen verandert moet je telkens herstarten. Bij ons draaide dat dikwijls uit op blijven hangen, en uiteindelijk op de steeds weerkerende foutmelding bij het opstarten de system.ini "NTSPPP3.VXD" niet kon vinden. Omdat een en ander niet zo goed lukte hebben we alles verwijdert wat in de weg kon zitten; netwerkkaarten eruit, protocols verwijderd enz.
EnterNet 300 heet de software op de CD die bij het toestel geleverd wordt. De installatieprocedure van de cd volgend kwamen we de eerste keer in een "hang" situatie. De tweede keer na verwijderen van wat andere spullen herstartte hij wel goed, en werden we beloond door een nieuw icoon op het scherm. Wat we daarmee moeten doen is niet zo duidelijk, klikken zou je denken op het eerst zicht.
Gebruik
In het radioprogramma hoorde u een getuige over de problemen met adsl, waar het soms moeilijk uit te vinden was of het aan de adsl-aansluiting (belgacom) of aan de adsl-provider (skynet) lag (bleek meestal dit laatste te zijn).
In principe zijn andere providers ook mogelijk. Zij gebruiken dan wel de fysieke Belgacom lijn, maar je logt in op hun servers met je adsl-modem. De concurrentie met telenet en de mogelijk te snelle groei lieten hun sporen na bij Skynet. Heel wat gebruikers waren niet te spreken over de dienstverlening en het gebrek aan informatie (kastje en de muur). Eens de verbinding (stabiel) werkt bleken ze echter wel tevreden te zijn over het adsl-systeem.
.