18/12/2003
Spammers vogelvrij in de VS
Vanaf nieuwjaar gaat in de VS de anti-spam wet in. Daarbij hangen er zware boetes boven het hoofd van diegenen die zich schuldig maken aan een overtreding. Maar daarvoor moeten ze wel opgespoord en geïdentificeerd worden. Er zijn al heel wat spammers opgespoord door woedende slachtoffers, waarbij soms hun identiteit werd bekendgemaakt op een website of ingebroken op hun servers. Van die opspoorcapaciteit wil de wet nu gebruik maken. De Federal Trade Commission moet onderzoeken of er een premiesysteem kan opgezet worden. Wie een spammer aangeeft zou aanspraak kunnen maken op een premie. Er zijn ook heel wat vragen bij zo'n systeem, en dus moeten de resultaten van dat onderzoek afgewacht worden. Hou ondertussen de antispamfilters maar aktief. Anderen wijzen erop dat het logischer zou zijn de inspanningen van de internet providers te gebruiken.

DRM strijd te verwachten
Er is achter de schermen een strijd bezig om wie mag bepalen welke muziek op welke apparaten gespeeld mag worden. Microsoft is bezig met het ontwikkelen van een DRM of Digital Rights Management systeem, waarbij te vrezen valt dat alleen de Windows Media Player de muziek of filmpjes kan lezen. Ze willen die software dan wel verkopen aan fabrikanten van draagbare apparaten, maar het blijft de vraag of die dat afhankelijksheids risico willen nemen.
Ook Philips is hard in de weer, samen met Sony trouwens. Eindhoven zou over een half jaar een systeem uitbrengen waarbij muziek of filmpjes beschermd worden tegen kopiëren.

Braakliggend digitaal landschap
In Iraq was het grootste deel van de bevolking niet in de mogelijkheid naar het buitenland te reizen en technologie te gebruiken om over dat buitenland veel te weten te komen. Nu zouden in Bagdad de internetcafe's als paddestoelen uit de grond rijzen, en altijd vol zitten. Er was geen software te verkrijgen en wetgeving daarover is er evenmin, dus op dit moment kost elke software de prijs van een gekopieerde CD. Computers zijn er wel te koop en zelfs goedkoper dan bij ons.
Er wordt bij de opbouw van Iraq nu al wel gesproken over grote sommen voor aanleg van wegen en grote infrastruktuurwerken. Maar hoeveel invloed zal de VS hebben op de inhoud van de nieuwe grondwet en andere wetten, bv over intellectuele vrijheid of intellectueel eigendom, kopieerbeveiliging, privacy-bescherming en monopolieregelgeving? Aangezien Amerikaanse overheidsadviseurs helpen bij het schrijven van die wetten mogen we verwachten dat er sterke beperkingen van de individuele gebruikersvrijheden zullen ingebouwd worden, vergelijkbaar met de DMCA in de VS.
Dat wordt betreurd door de Iraakse Linux gebruikers groep, die momenteel uit 2 man bestaat, twee universiteitsstudenten.
Patentmiserie 2004
We kunnen ons ook in 2004 terug aan patentgerommel verwachten.
Optima, een bedrijf in de optische opslagindustrie, heeft een patent uit de schuif gehaald waarin een manier beschreven wordt om beschrijfbare CD's te gebruiken.
Die techniek is toevallig beschreven in een standaard die gebruikt wordt door heel wat fabrikanten van cd-writers, die braaf die standaard volgden. Een voobeeld daarvan vind je in het populaire cd-schrijf programma 'easy cd creator'. De maker ervan, Roxio, wordt nu vervolgd door Optima.
Dit soort donderslag-bij-heldere-hemel patenten maakt het er ook voor de industrie niet makkelijk op, en er begint kritiek op te komen in de VS.
Het Europese parlement keurde ondertussen de vergaande invoering van softwarepatenten naar Amerikaans model niet zomaar goed.
Het lobbywerk om de nieuwe patentwet toch door te drukken gaat echter voort in de commissie waar aan het herschrijven van het voorstel wordt gewerkt. In principe zou er rekening moeten gehouden worden met de opmerkingen en amendementen van het parlement, maar in de praktijk vreest men voor nog meer druk om de patenten op software-ideeën toch in te voeren in Europa.

Marginale vrije software
Hier en daar blijft door de BSA "marginaal" genoemde vrije software als vervanging voor MS ingezet worden. Het Israelische ministerie van landsverdediging haalde de banden met de VS aan met een contract voor buro en bedrijfssoftware van MS voor meer dan 21 miljoen dollar. Het akkoord gaat over drie jaar en wordt gesubsideerd door de VS.
Andere Israelische ministeries zouden echter nijdig zijn dat ze niet de korting krijgen die bv Thailand wist af te dwingen. Een ministerie zou naar een gelokaliseerde versie van Mandrake kijken, en andere ministeries naar OpenOffice. Ook in de VS zelf, meer bepaald in Texas, Austin gebeuren enkele pilootprojecten om Linux in te voeren in stadsdiensten. De projecten gaan over web-, file-, en printservers, spam, toegangs en netwerkcontrole, communicatiediensten en een 300-tal werkstations met OpenOffice.org. Van het 5000-tal werkstations van de stad, zou 80 procent in aanmerking komen voor een overschakeling, maar de pilootprojecten moeten eerst geëvalueerd worden. .


.