06/11/2003
Tablet pc
Terwijl voor gewoon gebruik de tablet pc al in de winkel ligt voor rond 250 Euro, was er nog geen keuze in besturingssysteem. Met name Linux gebruikers raakten daardoor gefrustreerd. De HP/Compaq tablet pc werkt bv op een Crusoe processor, die als energiezuinige processor ontwikkeld werd bij Transmeta, de vorige werkgever van Linus Torvalds. Lycoris zou nu binnenkort een Linux-variant beschikbaar hebben op een Toshiba. Voorlopig blijft de handschriftherkenning het grootste probleem.


Speeltelefoon
Volgens een wetenschappelijk tijdschrift zou men in Japan vorderingen hebben gemaakt met nieuwe mobiele telefoon-technologie. Ze ontwikkelden een horloge waar een gsm functie is ingebouwd. De micro om in te spreken zit in de polsband, en het geluid van je correspondent wordt via trillingen in je arm naar je hand gestuurd. Door je hand tegen je oor te drukken zetten die trillingen zich voort in je oor, en hoor je zo de andere kant spreken. Het zou het best werken als je je wijsvinger in je oor houdt.


Don't call us - we will call you!
In de VS is men gevorderd met wetgeving rond ongewenste intimiteiten via telefoon. Ze hebben een "Do Not Call"-lijst, waar mensen zich kunnen opgeven om geen telemarketing te ontvangen. Dat wordt de "opt-out" manier genoemd; je moet initiatief nemen en moeite doen om in de marketingcampagnes gerust gelaten te worden.
Een bedrijf overtrad onlangs de regels en belde toch mensen op die op de lijst stonden. Er wordt nu gesproken over een boete van 780.000 dollar. Er zouden een 30-tal mensen geklaagd hebben.


Google in de etalage?
Google is al jaren de bekendste zoekwebsite. Het is een prive-firma die zich specialiseerde in zoekalgoritmen, en ermee opviel dat ze die al vroeg liet draaien op Linux computers. Ze leveren ook zoekresultaten voor verschillende andere sites met zoek-functies. De laatste tijd gaan er geruchten dat Google naar de beurs zou gaan. Daardoor worden de aandelen publiek en kunnen ook andere bedrijven aandelen van Google verwerven. Een bedrijf met veel cash flow zou in principe Google kunnen kopen, en zo beslissingsmacht binnen het bedrijf verwerven. Sommigen vrezen dat MS een oogje heeft laten vallen op Google, wat ook goed zou passen in hun web-strategie. Dat zou concurrent AOL vervelend kunnen vinden, ze kopen immers ook hun zoekresultaten bij Google.
Maar er zijn nog andere mogelijkheden voor MS, als AskJeeves, en ze hebben alvast een vroegere Ouverture topman aangeworven om voor hen aan de zoekmachine aankoop te werken. Ouverture zelf is nu in handen van Yahoo.


Suse en Novell
Na eerdere gesprekken tussen Novell en Suse, blijkt nu de kogel door de kerk: Novell koopt Suse. Eerder al nam Novell Ximian over, een systeem voor e-mail en Novell kende een bloeiperiode in de opkomst van de pc-netwerken. Zij leverden Netware, het besturingssysteem op de File en Print Server. Na een paar eigenaardige sprongen, zoals de aankoop en verkoop van WordPerfect, bleken ze zich toch toe te leggen op netwerken, maar stonden ze minder in de aandacht bij eindgebruikers.
Nadat RedHat onlangs aankondigde geen Linux versies voor consumenten meer uit te brengen, leek de weg open te liggen voor Suse, in Europa een van de sterkste Linux-distributies.

Gadgets
Om hulpdiensten vlot door het verkeer te leiden bestaan er apparaatjes waarmee ze verkeerslichten op hun weg naar groen kunnen schakelen. Door de snelle verspreiding van de technologie blijken die nu zelfs via internet te koop te zijn. De politiekers in Michigan nemen er aanstoot aan en overwegen nu een wet te maken om de apparaten uitdrukkelijk te verbieden.
In Maryland zijn zo'n 1000 tot 3000 verkeerslichten uitgerust met infraroodontvangst. Ze hebben er nu ook al 100 die met beveiligde infraroodcommunicatie werken. Het oudere systeem is al 15 jaar in gebruik. .


.

Mandrake 9.2 en het gevaar voor een CD-drive

Na het bericht dat Mandrake 9.2 bij de installatie van het systeem mogelijk een bepaald merk en model van cd-rom drive beschadigt, brak de discussie uit over de verantwoordelijkheid.
Een kleine greep daaruit:

  • Als de drive echt kapot gaat is het de schuld van de bouwer van de drive. Geen enkele soort gegevens mag een apparaat kunnen kapotmaken. Ik denk dat de fabrikant maar best snel ervoor zorgt dat zoiets niet meer kan voorkomen!
  • Ik vraag mij af hoeveel mensen het op de fabrikant zouden steken als Windows XP een drive zou doen kapotgaan?
  • Juist evenveel. Het mag niet kunnen dat het Operating System de drive opbrandt, zelfs niet als het XP zou zijn. Het gaat hier niet over crashes, het gaat over hardware fouten.
  • Iets gelijkaardigs gebeurde met Apple, alleen beschadigde het niet de hardware. Bij het gebruik van sommige CD's hing het systeem. En als je dan herstartte, startte de computer van de CD. Die het systeem deed crashen. En herstarten. Je kon bij die computers ook niet de CD uit de drive halen, want er zitten geen knopjes op om dat manueel te doen. Zelfs niet het alom gebruikte systeem van een gaatje waarlangs je de cd schuif open kan duwen was bij die Macs niet aanwezig.
  • Het geval met appel is iets helemaal anders. Dat gaat over standaarden. De drives van Apple werken perfect, zolang standaard CD-roms worden gebruikt. Maar bepaalde fabrikanten van kopieerbeveiligde CD's weken bewust af van de standaard, dus ligt de schuld bij de CD's. Daarom mochten ze het van Philips zelfs geen CD meer noemen.
    In het geval van Mandrake is het de vraag of de installatie procedure van Mandrake zich aan de standaarden houdt, bij het aanspreken van de drive. Als dat zo is en de drive laat het afweten, is het de schuld van de drive. Maar als de Mandrake installatie buiten de grenzen gaat van die de standaard opgeeft, dan is het de schuld van Mandrake.
  • Het idee dat geen enkele soort data een cd-rom drive mag kunnen beschadigen is de domste opmerking die ik al heb gezien. Het OS kan bv schrijven naar de firmware van de diskdrive. En als het daar rommel schrijft, dan is je disk onbruikbaar. Juist zoals een Operating Systeem het BIOS van je computer naar de knoppen kan helpen waardoor je zelfs niet meer kan opstarten. De huidige hardware is verregaand in te stellen vanuit de software, en als die software de hardware beschadigt, is het de schuld van de software.
  • Mandrake heeft verschillende drives getest, van dat merk en dat model. Ze hebben er geen enkel probleem mee gehad. Waarom niet? Wel, het schijnt dat maar een klein aantal disks met een bepaalde licht gewijzigde firmware, dat probleem vertoont.
    Dus, als je redelijk denkt, kan Mandrake alle mogelijke modellen met alle mogelijke kleine firmware veranderingen van de fabrikant testen met alle mogelijke combinaties van hun eigen software? Dan heb je eeuwen nodig.
  • Ondertussen is het bij de fabrikant van de drives opgelost. De oorzaak van het kapotgaan van de drive is - hou je vast - een bevel om hem in schrijfstand te zetten. Dat gebeurt niet bij het proberen een Cd te schrijven op de cd-lezer, maar bij het initialiseren van het systeem. Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid? Wel, het is een mankement van de software van de drive. Als hij kapotgaat, breng hem terug en laat hem vervangen. Het is nog niet duidelijk of de firmware opnieuw kan geschreven worden op een of andere manier, of er eigenlijk echt hardware kapotgaat.
  • Waarom zou je en cd-lezer proberen in schrijfstand te zetten? Cd-rom drives kunnen niet schrijven. Dat is waarom het CD Read Only Memory wordt genoemd, en niet cd-recorder of cd-writer.
  • Wel, het commando dat het defect veroorzaakt is het "flush_cache" commando. Mogelijk werd bij de fabrikant de afspraak over dat signaal veranderd, en heeft het nu iets te maken met het upgraden van de firmware.
  • Speelt geen rol, gebruik geen Flush_Cache commando om uit te zoeken of een drive een lezer of een schrijver is, da's gewoon een stomme manier om dat te doen. Tegenwoordig zijn er MMC standaarden voor commando's die uitzoeken of de drive CD-leest, CD-schrijft, CD-herschrijft, enzovoort.
  • Ik las juist een bericht van Alan Cox, die zegt dat als je een flush cache commando naar de drive stuurt, of naar de voor Compaq gebouwde gelijke drives, de drive opbrandt. Dus dit heeft helemaal niets met Mandrake te maken, maar alles met een zwak ontwerp van de drive.
  • Het is niet Linux, maar wel Mandrake dat besliste een "experimentele" kernel aanpassing te gebruiken voor hun afgewerkt produkt. Dat was heel dom. Die aanpassing was bedoeld voor ide-cdrw drives, waarin je idd die flush gebruikt. Dat is waarom de CD-schrijvers niet aangetast worden, maar alleen de cd-lezers. Dit is dan ook een van de redenen waarom ik *nooit* Mandrake gebruik. Ik heb er te veel problemen mee gehad. Ik blijf bij Red Hat. Dat is *veel* stabieler en ze hebben 6 van de 10 kernel ontwikkelaars in dienst.
  • Ik ben het gedeeltelijk oneens.
    Een signaal naar een apparaat sturen zonder te weten of het ondersteund wordt is helemaal geen goede manier van werken.
    Anderzijds is het verkopen van makkelijk op te branden drives ook niet echt slim, en ik vermoed dat de fabrikant het nu ook wel weet zonder onze hulp. Zeker als hij karrevrachten kapotte drives terugkrijgt.
    Een verkeerd signaal kan bv binnenkomen door een defect in de kabel (alhoewel dat onwaarschijnlijk is) en dus moet daar afwijkruimte zijn. Maar wat veel erger is: ieder virusschrijver op de wereld weet nu hoe hij betreffende drives hun ROM kan opfikken, en diegenen die als merkdrive geleverd werden.
  • Hierbij valt nog op dat de discussie kan gaan tot op het technische punt van welk signaal juist naar de drive gestuurd wordt door welke handeling of door welk stuk code in welke software. Dat is allemaal alleen maar mogelijk doordat Linux vrije en open source software is. Iedereen kan in dit geval de broncode nakijken, en mee discussieren over de oorzaak, *en* over de verantwoordelijkheid.

firmware: soort apparaatbesturingssoftware die in ROM- geheugen modules van het apparaat "ingebakken" zit. Om fouten aan die stuursoftware te kunnen herstellen zonder de rom te moeten vervangen bedacht men een methode om wijzigingen in die vast-geheugenmodules te kunnen branden. Men spreekt daarbij meestal van "flashen", en er is speciale software voor nodig. Als het mislukt werkt het apparaat niet meer.

BIOS : Basic Input Output System. Basiskennis die in een computer aanwezig moet zijn om zijn eigenschappen juist te beoordelen en op te kunnen starten. Meestal aanwezig in ROM

ROM : Read Only Memory: geheugenmodule die enkel bedoeld is om te lezen. Bevat dus gegevens die in principe hetzelfde blijven voor de levensduur van het apparaat. Variant: Flash-ROM, waaraan wel wijzigingen kunnen worden gedaan.

Alan Cox : Linux Kernel hacker (programmeur), tweede in rang na Linus Torvalds.
.