23/10/2003
Nederlanders winnen zonnerace
In Australie werd een wedstrijd voor zonnewagens gehouden, de "World Solar Challenge 2003".
Daarbij moet een traject van 3010 km afgelegd worden, beginnend in de plaats Darwin.
Gisteren 22 oktober kwam de Nederlandse wagen "Nuna II" als eerste over de aankomstlijn. Om die afstand te overbruggen, waren 30 uur en 54 minuten nodig, een record. Die afstand werd, gespreid over 4 dagen, afgelegd aan gemiddeld 97 km/u. Er werden nog andere records gebroken: er werd een topsnelheid gehaald van 110 km/u, en er werd een record-afstand gehaald op de derde dag van 830 km.

Unix-bewegingen
Sun zou overwegen om voor sommige aktiviteiten samen te werken met Fujitsu. Het gaat daarbij over de 64-bit-servers, waar ze enige achterstand leken op te lopen. Begin oktober schreef Eric S. Raymond nog dat Sun in de problemen zat nadat hun aandelen aanzienlijk zakten. Hij vreesde daarbij voor de inspanningen die Sun deed, bv voor StarOffice/OpenOffice.org. Door de nieuwe samenwerking zou Sun zich mogelijk beter kunnen concentreren op zijn Linux strategie.



.

SCO nog niet klaar
SCO lijkt zich vergaloppeerd te hebben met zijn dreiging iedereen te vervolgen die linux gebruikt. Bedoeling was dat je door een licentie bij hen te kopen de juridische vervolging afkocht. Op dit moment is het echter voor individuen niet mogelijk om de licentie aan te schaffen, en lijken ze zich te beperken tot de top 1000 van grote bedrijven.

Muziekindustrie zet nieuwe stap
De Australische muziekindustrie heeft besloten een internet provider te laten vervolgen omdat een van zijn klanten muziek verspreidde via een website, zonder dat daarbij auteursrechten werden betaald op die muziek. Natuurlijk is het niet de provider zelf die dat handeltje opzette, maar volgens de redenering van de muziekindustrie "profiteren" ze van dit misdrijf, doordat ze geld verdienen aan de hosting. De internet provider is het daarmee niet eens.
In de VS heeft de RIAA al individuen vervolgd voor het uitwisselen van muziekbestanden. Daar vindt men dat de industrie veel te ver gaat, en werd een "Stop RIAA Lawsuits" website opgericht. Ze roepen op tot een boycot van de 5 grootste platenfirma's, vragen steun voor diegenen die vervolgd worden, en roepen op onafhankelijke labels en muzikanten te steunen.




.


.
.