02/10/2003
Aarde gesimuleerd
Computersimulaties worden dikwijls gebruikt om dure of moeilijke testen in de praktijk te vermijden door ze na te bootsen in de computer. Daarvoor probeert men de betrokken onderdelen van de werkelijkheid in getallen en formules te gieten. De resultaten van een simulatieberekening kunnen gaan van de voorspelling hoe een voorwerp zal vervormen, wanneer het breekt, enzovoort. Hoe ingewikkelder het onderzochte systeem of de gesimuleerde situatie, hoe meer computerkracht nodig is. Voor weersystemen en voorspellingen worden bv krachtige computers ingezet. Daarin moet men dan het weersysteem van de aarde simuleren, en dus alle aspecten invoeren die daar invloed op uitoefenen. In Japan heeft men daarvoor de krachtigste supercomputer gebouwd, en die bescheiden de naam "Earth Simulator" gegeven. Die zou nu op een spectaculaire manier in staat zijn abnormale weersomstandigheden als orkanen, lange regenperiodes enz betrouwbaar te voorspellen. Het gebouw waar deze computercombinatie staat is vier tennisvelden groot en is gevuld met oa de uit 640 zware computers samengestelde supercomputer, die met 83.000 kabeltjes verbonden zijn.


.



.

New to Be
Voorbije week dook er een nieuw Operating System of besturingssysteem op: Zeta van yellowTab. Het zal volgens hun website voorgeinstalleerd verkocht worden op geselecteerde computers, één AMD systeem, en één Intel. Deze toestellen, een pc en een laptop, zijn exclusief voorbehouden voor de Europese markt. Ze zijn uitgerust met een Zeta Deluxe versie, en vooral geschikt zijn voor multimedia en andere veeleisende toepassingen.
De oorsprong van dit systeem is terug te vinden bij het vroegere Be Inc, het is dus een vervolg op het BeOS, of Be Operating System. Dat was tot aan versie 5 geraakt, maar het overleefde niet in de markt voor besturingssystemen, die zo gedomineerd werd dat het eigenlijk geen markt was. Versie 6 van BeOS kwam nooit uit, en de boel werd verkocht aan Palm, dat zover bekend nooit iets met de code deed. De nieuwe versie heeft een sprong voorwaarts gemaakt, maar komt toch in een moeilijke concurrentie met het ondertussen geevolueerde Linux en het nieuwe Mac OS X. Er wordt nog steeds voor de toekomst van deze "Echte BeOS" erfgenamen gevreesd. Het operating system is ook afzonderlijk verkrijgbaar, en een lijst met compatibele hardware is te vinden op hun website: (www.yellowtab.com)







.


.
.