04/09/2003
Juridisch doodgeknepen
Op 28 augustus maakte een Canadees een verslag van zijn onmogelijk te gebruiken Dell laptop. Hij bestelde via het web een nieuwe computer en toen hij die aanzette kreeg hij een tekst te lezen die zei dat hij eerst alle licenties moest lezen van alle software die bijgeleverd was. Daarna moest hij eender welke toets drukken om te bevestigen dat hij dat gedaan had. Helaas waren er geen licentieovereenkomsten bijgeleverd. Herhaalde telefonische pogingen bij de helpdesk om uit deze vicieuze cirkel te geraken leverden niet meer op dan de raad om blindelings te bevestigen dat hij alles gelezen had, zelfs al was het niet waar. Omdat hij dat niet wilde doen werd de klant als enige uitweg gegeven de laptop terug te sturen, en zijn geld terug te vragen. (link)


.



.

Vrije kennis
Het MIT is waarschijnlijk het meest vermaarde wetenschappelijk instituut van de VS. In 2000 lieten ze een onderzoek doen naar de mogelijkheid om geld te verdienen in de sektor van het leren via internet. De conclusie was onverbiddelijk: ze hadden de boot gemist op dat gebied. Daar legden ze zich niet bij neer en ze ontwikkelden het idee om hun cursussen online te zetten. De proffen werden niet verplicht, alleen wie vrijwillig deelnam werd in de online publicatie opgenomen. In april 2001 publiceerden ze een groot deel van hun cursussen op het internet onder de naam "Open Courseware". Het initiatief werd alom geprezen, en verworf extra middelen. In de volgende drie jaar hopen ze nog 1.500 cursussen online te zetten. In principe heb je met een browser en een internetaansluiting toegang tot die kennis, en ze wordt dan ook van over heel de wereld geraadpleegd. De site is bereikbaar op ocw.mit.edu. Hij wordt het meest bezocht vanuit Canada, dan Duitsland, Brazilie, Zuid Korea, Frankrijk. Computer science neemt 2 en 3 in in de top 10 van meest geraadpleegde cursussen, maar op 1 staat filosofie.
(http://ocw.mit.edu/index.html)

PostgreSQL houdt open source belofte
PostgreSQL is een database systeem voor gebruik in bedrijfsomgeving. Het is software die gemaakt en onderhouden wordt door de "PostgreSQL Global Development Project", en is beschikbaar als open source software. Belangrijke bijdragen aan die ontwikkeling komen van een bedrijf met de naam PostgreSQL Inc. Die hebben in 2000 een sterke uitspraak gedaan waarin ze stelden dat ze *alle* software die ze ontwikkelen als commercieel produkt, na 2 jaar zullen vrijgeven aan de open source community. Ze hebben nu die belofte waargemaakt voor hun "replication solution". Replication is een belangrijk begrip in bedrijfsomgevingen, omdat het toelaat de gegevens te verdelen over verschillende servers, en zo veel intensiever gebruik van de data mogelijk maakt.
Ze geven niet alleen de broncode vrij van de oorspronkelijke ontwikkeling, maar ook bijhorende verbeteringen, documentatie, enz. Ze kozen de BSD Open Source Software License. Die laat toe de software te gebruiken in eigen produkten zonder verder veel voorwaarden te stellen.





.


.
.