28/08/2003
Programmeurs protesteren tegen beroepsbeperking

Programmeurs en KMO's die software ontwikkeling doen, hebben gisteren geprotesteerd tegen de plannen van Europa om een nieuwe vorm van eigendomsrecht op ideeën in te voeren. Met slogans als "ideeen zijn vrij" bezetten ze het plein voor het Europees parlement.
Ze pikken het niet dat er een nieuwe vorm van patenten wordt gecreëerd op maat van multinationals, die met hun juridische diensten de middelen hebben om portefeilles met softwarepatenten te beheren. Ze zijn vooral verontwaardigd omdat de nieuwe bepalingen worden voorgesteld als bescherming van de softwareschrijvers. De code die programmeurs schrijven is echter al beschermd door het auteursrecht.
De nieuwe wet maakt het mogelijk patenten te nemen op nog niet gerealiseerde ideeën, en ze in de schuif te laten liggen tot iemand een software programma schrijft waarop het patent kan toegepast worden.
Op die manier wordt het een interessante en speculatieve markt voor kapitaalkrachtige bedrijven die daarom zelf geen software schrijven.
Voor de programmeurs die de eigenlijke arbeid van het schrijven van code leveren leidt het tot een willekeurige blootstelling aan vervolging. Het vervolgen wordt financieel interessant als het vervolgde programma enige mate van succes kent. Op die manier dreigt de nieuwe wetgeving voor de hele softwaresektor verstikkend te werken.

Voor de voorstanders van het nieuwe eigendomsrecht op software-ideeen valt de periode van de stemming ongelukkig. Nadat ze in het voorjaar was uitgesteld wegens negatieve reakties, valt ze nu in een periode dat de negatieve gevolgen van de software-monocultuur door de zwaarste virusbesmettingen ooit aangetoond worden.

In een andere protestaktie haalden een aantal webmasters hun website schijnbaar van het net. Ze vervingen de voorpagina door een protestpamflet dat waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe wet. Sommige technieken die nu courant gebruikt worden op websites zouden plots onder de nieuwe wet vallen en illegaal worden.



Brazilie houdt vol

Brazilie heeft gekozen voor een beleid waarbij het de eigen softwaresector een kans wil geven. Daarom kiezen ze niet voor de aankoop van software uit het buitenland, maar gaan ze zelf software ontwikkelen volgens het vrije software-ideeengoed.
Er werd een "Free Software week" georganiseerd, die doorging van 18 tot 22 augustus, en die tweeduizend belangstellenden trok. Het parlement en de senaat organiseerden deze dag om de discussie over het gebruik van vrije software te verdiepen.
Volgens een congreslid zou het hernieuwen van een contract voor kantoorsoftware 1,4 miljoen dollar kosten. Men wil dat geld liever in de eigen softwareindustrie besteden, zodat de middelen niet wegvloeien, maar kennis en hoogwaardige werkgelegenheid in eigen land opleveren.
Er zou begonnen worden met het e-mail systeem van de volksvertegenwoordigers om te zetten naar vrije software.


Mozilla 1.5 beta

Gisteren 25 augustus verscheen de beta versie van Mozilla 1.5. De software kan worden gedownload en is beschikbaar voor Mac, Windows, en Unix-achtige computersystemen.


Supercomputer

In de VS is weer een nieuwe supercomputer ontwikkeld voor een laboratorium van het ministerie van Energie. Hij is gebouwd met 2000 itanium processors. Die draaien op Linux systeemsoftware en leveren samen een verwerkingskracht van 11,8 terraflops.
Het systeem zal o.m. gebruikt worden voor atmosferisch onderzoek en in moleculaire biologie. Aan het labo zijn 3800 medewerkers verbonden. De computer kan door wetenschappers vanop afstand gebruikt worden.
Er is een procedure voorzien om ingediende projectvoorstellen te selecteren.






.


.
.