Mediamonopolie toch niet zo gemakkelijk
In de VS werd vorige maand door de FCC een regeling getroffen waarbij veel soepeler werd omgesprongen met het bezit van media. Voorheen mocht maximaal 35 procent van een markt in handen zijn van 1 eigenaar, met de nieuwe wet kon die tot 45 procent gaan.
Daar kwam ondertussen heel wat protest tegen, en het Amerikaanse "House of representatives" stemde met 400 stemmen tegen 21 voor een nieuwe wet die dat terugbrengt naar 35 procent. Adviseurs rond de president zouden hem geadviseerd hebben om zijn veto te gebruiken tegen deze wet.


.



.

RIAA's list
De opnameindustrie van Amerika gaat zich nu bezighouden met het vervolgen van individuele muziek uitwisselaars. De file-swapping netwerken vormen al langer het doel van de RIAA, waarbij ze nu infiltreren in netwerken als Kazaa, en daar gegevens over gebruikers en hun internetverbinding verzamelen. Daarmee stappen ze naar de rechter en proberen de internetproviders zo te dwingen om de persoonlijke gegevens van hun klanten vrij te geven om die dan persoonlijk te vervolgen.
911 vragen om gegevens liggen er nu te wachten op antwoord van internetproviders. Sommige van die gegevens zijn in te kijken en op basis daarvan werd door een nieuwssite een lijst gepubliceerd. Die lijst bevat enkel de schuilnaam die de gebruikers hanteerden op het peer2peer netwerk.


De patent-roulette
Europa staat op het punt om het mogelijk te maken om een nieuw soort patenten te creeren op software. Dat komt dicht bij het patenteren van ideeen, waarvan men er in Europa van uitging dat die vrij zijn. Er is dus veel protest tegen dat nieuwe voorstel, onder meer van kleine softwaremakers als kmo's en zelfstandige programmeurs. Die vrezen dat de wetgeving vooral in hun nadeel zal zijn omdat ze geen middelen hebben om zich juridisch in te dekken. Er werd door een Duits ministerie in een onderzoek op gewezen dat het de hele softwaresektor zou schaden.
In de VS is wetgeving op softwarepatenten dan ook meestal een wapen in de handen van de grote bedrijven. Maar daar dook nu een uitzondering op: een relatief klein bedrijf, InterTrust Technologies, claimt dat 85 procent van de produkten van MS gebruik maken van technologie waar zij het patent op hebben. De patenten hebben vooral te maken met een veilige overdracht van digitale gegevens als banktransakties, muziek die onder copyrights valt, en andere inhoud. Die technolgie is zowel ingebouwd in spelconsoles als in besturingssyteem en netwerksoftware.
Na de eerste ronde in de rechtbank is er nu mogelijkheid tot onderhandeling over een overeenkomst, wat meestal neerkomt op het afkopen van de klacht.


.


.
.

Na het nieuws: de lijst@kazaa, radiostilte in het park, de zaak SCO, de zonnerace, printersymfonie.