03/07/2003
Linux boycot
Linux gebruikersgroepen houden regelmatig bijeenkomsten waarin ze uitleg geven aan elkaar. Soms houden ze speciale bijeenkomsten waarbij nieuwelingen geholpen worden om Linux te installeren; dat wordt "installfest " of "install-party" genoemd. Voor zo'n bijeenkomst in Nieuw-Zeeland wilde Eden McKee installatie cd's laten maken bij een bedrijfje, waar hij op voorhand geinformeerd had. Toen het zover was weigerde het bedrijf echter de opdracht. Naar verluid wilden ze een ander groot softwarebedrijf, ook klant bij hen, niet voor het hoofd stoten met als concurrentie te beschouwen aktiviteiten.

Mindjail
Er waart weer een worm rond op het internet. Het programma wordt verspreid via een zip file "mindjail.zip". Wie het gecomprimeerde bestand opent, krijgt een webpagina (mindjail.htm), die eenvoudig bekeken kan worden met een browser. Daarbij wordt echter een stukje code gestart dat het systeem besmet. De besmetting zorgt ervoor dat er een soort achterdeurtje wordt opengezet bij het starten van de computer. Daarlangs wordt de computer gebruikt om andere internetgebruikers te benaderen en indien mogelijk te besmetten.


Identiteitsdiefstal
In California is een nieuwe wet in werking getreden die bedrijven verplicht melding te maken van diefstal van gegevens. Deze wet beperkt zich tot bedrijven in de staat California, of bedrijven die handelen met klanten in de staat California.
Men probeert met de wet bedrijven meer openheid op te leggen ivm hun beveiligingsbeleid. Als ze verplicht worden om diefstal van gegevens publiek te maken, zullen ze misschien meer moeite doen om de persoonlijke gegevens van hun klanten beter te beschermen. Misbruik van identiteit blijkt er echt een probleem te worden. De wet spreekt over de combinatie van Naam en voornaam of initialen met gegevens als sociale zekerheidsnummer, rijbewijs nummer, identiteitskaartnummer, bankkaart of creditcard nummer en de bijhorende toegangscodes.









.


.
.