19/06/2003
Win4Lin 5
Een eigenaardige samentrekking van twee woorden: Windows en Linux. Twee systemen die soms elkaars tegengestelde lijken: - Windows is een commercieel produkt - Linux is vrije software.
- Windows is gegroeid uit een dos-achtergrond - Linux uit een unix achtergrond.
- Windows is marktleider op de desktop en bekleedt een monopoliepositie - Linux is oorspronkelijk typische serversysteem software waarvan het gebruik niet geteld kan worden omdat er geen verkoopscijfers van zijn.
- Windows heeft een kwalijke reputatie opgebouwd van vasthangen, crashes en virusgevoeligheid - Linux wordt geroemd om zijn hoge "uptime" en betrouwbaarheid.
Enz.
Ondanks de verschillen worden de produkten toch soms in het zelfde toepassingsgebied ingezet. Vooral op de desktop markt is Linux nog maar zachtjes aan het opkomen. Pogingen om een Windows-gebruikers-vriendelijke Linux te maken zijn niet allemaal goed afgelopen, voorbeeld is Corel's Linux. Maar ze waren soms wel spectaculair, al is het maar om een naamsdispuut rond het produkt, zoals het Amerikaanse "Lindows".
Win4Lin heeft zich met minder trompetgeschal op de markt begeven maar lijkt wel een vaste aanhang te verwerven. Win4Lin 4 is software om een Linux systeem te kunnen gebruiken en daarbinnen toch de nodige Windows programma's te kunnen starten. Ondertussen kwam versie 5.0 uit, die in de VS 89 dollar kost.
Uit commentaren blijkt dat het pakket in staat is om zowat alle Windows "9.x" software te draaien, bv Office, Photoshop, enz.



.



.

SCO vervolg
SCO klaagde onlangs leveranciers van unix-achtige programma's aan wegens het misbruiken van oorspronkelijke unix broncode (nu in handen van SCO), waarbij ze een forse schadevergoeding eisten.
De klacht was zeer omstreden en zelfs het eigendomsrecht op de betrokken code bleek omstreden te zijn.
Vorige zondag dook een document op dat zijn weerslag zou kunnen hebben op de discussie. Een programmeur die meewerkt aan de Linux kern, stuurde een brief aan SCO om hen in kennis te stellen van een vastgestelde overtreding van copyrights.
In een programma bestand van een SCO systeem blijkt SCO software te hebben gebruikt die van de hand is van de briefschrijver. Hij heeft zijn code uitgebracht onder de GPL, de vrije software licentie. SCO heeft die code gebruikt in een produkt dat ze verkopen onder de naam OpenLinux 3.1.1, en zonder GPL licentie. Daarmee overtreden ze de rechten van de programmeur, en van verschillende anderen die daar code aan bijdroegen onder de vrije software licentie. Er wordt vanuit gegaan dat een 400-tal programmeurs aanzienlijke bijdragen hebben gedaan aan de Linux kernel code.

Van Transmeta naar OSDL
Linus Torvalds gaat weg bij Transmeta, waar hij meer dan 6 jaar werkte. Hij is tevreden over die periode, want Transmeta gaf hem ruim tijd en mogelijkheid om aan zijn "hobby" te werken; het verder ontwikkelen van de linux kernel.
Nu krijgt hij echter de kans om bij OSDL te gaan werken.(www.osdl.org), het Open Source Development Lab. Dat is een door verschillende bedrijven samen opgerichte "non-profit" organisatie die het professioneel gebruik van Linux wil stimuleren. De officiele aankondiging verscheen op 17 juni op de websites van osdl en Transmeta. Maar net daarvoor maakte Linus Torvalds al melding van de overstap in een bericht op de linux kernel mailinglist. Daarin bedankte hij zijn vorige werkgever, waar hij zich bijna schuldig voelde dat hij er buiten zijn Linux-bezigheden zo weinig tijd had voor "echt" werk. Nu gaat hij dus fulltime aan Linux werken.



.


.
.