05/06/2003

Mediaconcentratie
In de VS wordt het weer makkelijker voor mediabedrijven om te fusioneren. In de Federale Communicatie Commissie werd met 3 tegen 2 beslist om meer toe te laten dat mediabedrijven in dezelfde handen zijn in het medialandschap.
De voorzitter van de commissie, een republikein, zei dat de nieuwe regels beter passen voor een snel groeiende media-industrie in tijden van nieuwe technologie als satelliet en internet. In het algemeen zijn grote mediabedrijven voorstander van de nieuwe regels.
Consumentengroepen vinden dat het de democratie schaadt. Tegenstanders zien diversiteit en concurrentie vervangen worden door meer uniformiteit en monopolievorming.

Waste opgeruimd
Op 29/5, vorige week berichtten we hier over een nieuwe peer to peer software, Waste genaamd. De software stond op de site van Nullsoft, en werd gemaakt door een van hun programmeurs en mede-stichters, Justin Frankel.
Op 30 mei zou de software van de site verwijderd zijn onder druk van AOL, eigenaar van Nullsoft.
Er kwam een bericht op de site dat het beschikbaar stellen buiten de wil van Nullsoft was gebeurd, en dat je de software ook niet mag blijven gebruiken als je hem hebt afgehaald.
Op de persoonlijke site van de programmeur www.1014.org/ was daarna te lezen dat hij onmogelijk nog kan blijven werken bij een bedrijf dat zijn vrijheid van meningsuiting onderdrukt.
Hij had al een reputatie door het vroeger mee ontwikkelen van Gnutella, wat ook door AOL verwijderd werd.

Voorsmaakje voor Europa
In de VS is het domino-effect van de patentwetgeving op gang gekomen. eBay zou volgens een uitspraak van de rechtbank een patent van MercExchange overtreden hebben. Winnaar MercExchange gaat een geding aanspannen om het gebruik van de omstreden technologie te stoppen. eBay gaat echter proberen de uitspraak te laten herzien in beroep.
Het lijkt niet toevallig dat MercExchange juridische rechten op hun patenten afdwingen. Ze zouden de waarde van hun patenten wat willen opkrikken, omdat ze op het punt staan om hun portefeuille met e-commerce patenten te verkopen. Dus eBay zou eronderuit kunnen geraken door die te kopen. Dan kunnen ze proberen andere grote e-commerce-sites aan hen te laten betalen.
In Europa bestaan geen softwarepatenten die het mogelijk maken een idee te patenteren. Er is echter heel wat druk uit onder andere het europees patentburo en een aantal grote patentbezitters om ook in Europa op dat systeem over te stappen. De stemming over een voorstel in die zin is in mei uitgesteld omdat er grote meningsverschillen bestonden over de gevolgen in en voor Europa.

Ondertussen in de VS
In onze kindertijd hoorden we Chriet Titulaer al over "video on demand" spreken. Hij nadert nu zijn pensioen, en toch is in de VS eind vorige maand (mei 2003) een bedrijf er in gelukt om een patent (number 6,571,390) te nemen op een idee dat daar erg aan doet denken. Het gaat over een manier om gebruikers uit een catalogus, dmv korte "voorsmaakjes" of previews, een film te laten kiezen om te bekijken.
Wie het niet eens is met de toekenning van dit patent zal het financieel niet makkelijk hebben om het juridisch aan te vechten. De gelukkige die het patent toegekend kreeg is geen onbekende in de wat grotere bedrijven op het internet: Microsoft.


Voor wie een beetje Duits kan (of wil leren) is er deze interessante technologie-terminologie lijst: Glossar
Heeft iemand een up-to-date Nederlandstalige lijst?

De pagina op de Nullsoft site nadien ...

" NOTICE OF UNAUTHORIZED SOFTWARE

An unauthorized copy of Nullsoft's copyrighted software was briefly posted on this website on or about Wednesday May 28, 2003. The software was identified as "WASTE" (the "Software") and includes the files "waste-setup.exe", "waste-source.zip", "waste-source.tar.gz" and any additional files contained in these files. Nullsoft is the exclusive owner of all right, title and interest in the Software. The posting of the Software on this website was not authorized by Nullsoft.
If you downloaded or otherwise obtained a copy of the Software, you acquired no lawful rights to the Software and must destroy any and all copies of the Software, including by deleting it from your computer. Any license that you may believe you acquired with the Software is void, revoked and terminated. Any reproduction, distribution, display or other use of the Software by you is unauthorized and an infringement of Nullsoft's copyright in the Software as well as a potential violation of other laws.
Thank you.
Nullsoft
"

Het programma blijkt geschreven te zijn in C++. Er was een versie voorzien voor MSWindows en een voor Mac OSX.
Op andere sites dook een juridische diskussie op of het moederbedrijf AOL zomaar die software kan intrekken, er van uitgaand dat iemand als oprichter en voornaamste programmeur software op een normale manier op de site zet. Ook doken er kopies van de oorspronkelijke site op op www.freedomware.org/